Gunta, Ginta, Gunda

Daždažādas Lieldienas Kalnciema kvartālā 31. martā

31. martā plkst. 10.00-16.00 Kalnciema kvartāls aicina VISUS piedalīties DAŽDAŽĀDU LIELDIENU svinībās kopā ar jakutu, vācu, ebreju, tatāru un krievu kopām – baudīt viņu sarūpētos priekšnesumus, iepazīties ar senām svētku tradīcijām, kā arī nogaršot tradicionālos ēdienus un dzērienus.

Visas dienas garumā tirgus laukumu pieskandinās raibu raibas dziesmas par Lieldienu tematiku – sajauksies ukuleles, akordeona, vargāna skaņas. Apmeklētāji dzirdēs arī jakutu nacionālo instrumentu homus Latvijas Jakutu biedrības “ČORON” mākslinieku izpildījumā. Savukārt vienīgais ebreju jauktais koris Baltijā „Šofar” iepazīstinās ar ebreju Lieldienām – Pesahu, un ģimenes folkloras kopa „Barendejka” savā Lieldienu uzvedumā – ar krievu tautas svētkiem Krasnaja gorka. Ar krāšņiem tautastērpiem un a capella dziedājumu priecēs Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālais ansamblis “Morgenrot” un Dobeles Vācu kultūras biedrības ansamblis “Die Lustigen”.

Plkst. 10.00-15.00 kopā ar Rīgas Vācu kultūras biedrību notiks Lieldienu olu krāsošana. Darbnīcā sagatavotās olas tiks iekarinātas Kalnciema kvartāla Lieldienu kokā, ievērojot vācu Lieldienu tradīcijas. Savukārt vecākiem būs vienreizēja iespēja pašiem pagatavot un nogaršot vācu tradicionālo Lieldienu dzērienu Moselriesling no jēlām olām un vīna. Ikviens interesents varēs Kalnciema kvartāla teritorijā meklēt nevis ierastās olas, bet burtus, kas kopā veidos kādu vācu Lieldienām raksturīgu vārdu. Norises vieta: Kalnciema kvartāla galerija.

Plkst. 12.00-16.00 Latvijas Tatāru biedrības “Ideļ” vadībā pašiem mazākajiem būs iespēja līdzdarboties tatāru ornamentu krāsošanā, apgleznojot šķīvjus, savukārt visa vecuma apmeklētājiem norisināsies meistarklases tatāru izšuvumu veidošanā. Būs iespēja uzzināt par tatāru nacionālo kostīmu vēsturi, ādas mozaīku, tatāru zābakiem ar Kazaņas šuvi, kā arī tradicionālajiem tatāru izšuvumiem (tambūra dūrienu, zelta un pērļu izšuvumiem). Norises vieta: Brūnās mājas zāle.
Plkst. 12.00-16.00 Raimonds Dzenis, koka grebšanas meistars, turpat pagalma rotaļu laukumā palīdzēs izvirpot koka olas, nokrāsot tās un organizēs olu ripināšanas sacensības.  

Notiks arī ierastais zemnieku un amatnieku tirgus – par Lieldienu tradicionālajiem olu ēdieniem parūpēsies Z/S “Rītnieki”, SIA “Gogelmogels”, paipalu ferma “Ola” aicinās uz Čempionu brokastīm.

Pasākuma programma

Koncerts:

10.00-11.00 – Latvijas Jakutu biedrības “ČORON” mākslinieki Vladimirs Berežnovs (vokāls) un Andrejs Cars (vargāns)

11.30-13.00 – Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālais ansamblis “Morgenrot” un Dobeles Vācu kultūras biedrības ansamblis “Die Lustigen”

13.30-14.30 – Ebreju jauktais koris “Šofar”

15.00 -16.00 – Ģimenes folkloras kopa “Berendejka”

Darbnīcas:

10.00-15.00 – Rīgas Vācu kultūras biedrības olu krāsošanas darbnīca galerijā

12.00-16.00 – Latvijas Tatāru biedrības “Ideļ” šķīvju apgleznošanas darbnīca Brūnās mājas zālē

12.00-16.00 – koka olu virpošana un olu ripināšanas sacensības ar Raimondu Dzeni

Dalība visos pasākumos ir bez maksas.

Pasākums notiek ar Rīgas Domes atbalstu.

Pasākumu norises vieta – Rīga, Kalnciema iela 35.

Jaunākie raksti