Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Gavēņa laiks: kā un kāpēc gavēt

Tuvojas Lielais gavēnis, kas jau izsenis ir garīgs un fizisks rituāls ķermeņa attīrīšanai 40 dienu garumā līdz Lieldienām. Šogad tas sākas 5.martā.

Ja arī Tu esi guvusi apņēmību pievērsties gavēnim, bet īsti nezini, kā to piekopt vai trūkst pārliecības, ieskaties galvenajos gavēņa būtības aspektos.

Lielais gavēnis ir cēlies no reliģiskām tradīcijām, kura mērķis ir ķermeņa un prāta attīrīšana. Gavēņa ieturēšana nozīmē 40 dienu garumā ierobežot savu ēdienkarti, atsakoties no gaļas un citām pārmērībām, vai pat pilnīgu organisma badināšanu, tā laikā pastiprināti pievēršoties garīgām lietām – apcerīgām pārdomām, meditācijām, klusumam, mieram vai lūgšanām.

Garīgs attīrīšanās ceļš neatkarīgi no ticības

Dažādās ticībās gavēņa ieturēšanas paradumi atšķiras, taču mūsdienās gavēņa jēga pieaug arī ārpus ticības robežām un tas var kļūt par garīgu attīrīšanās ceļu neatkarīgi no ticības ikviena cilvēka dzīvē, kurš grib rast atelpu no materiāli pārsātinātās dzīves slogiem.

Atteikšanās no smaga ēdiena būs atelpa Tavam ķermenim un iespējams, palīdzēs atbrīvoties arī no kāda ziemā iegūta lieka kilograma pirms pavasara atnākšanas. Bet, kā zināms: kur attīrīts ķermenis, tur mīt arī gaišāks prāts!

Gavēnim kā badošanās procesam, kad tiek uzņemts tikai šķidrums un ievērota pilnīga atteikšanās no ēdiena, lielāka iederība ir reliģiskās konfesijās. Reliģiski ar badošanos tiek simboliski pilnveidots ticības ceļš – sevis pārvarēšana, dvēseles un gara audzināšana, ticības apliecināšana, grēku nožēlošana un upura nešana.

Atceries, ka badošanās ir radikāls solis, ko ieteicams realizēt tikai saskaņā ar ārsta vai dietologa norādījumiem un, ja to ļauj veselības stāvoklis. Mūsdienu cilvēka organismam, kurš pieradis pie ēdienu pārpilnības, tas var būt pārāk liels šoks un nopietni kaitēt veselībai vai pat dzīvībai!

Ievērot gavēņa pamatjēgu var arī organismam maigākā veidā: šīs 40 dienas pilnībā atsakoties no pārmērībām ēšanā un gaļas, saldumiem, alkohola un citām smagām baudvielām. To vietā uzturā jālieto vienkāršu un viegli pārstrādājamu, ekoloģisku uzturu, piemēram, minimāli apstrādātus graudaugus un dārzeņus, kā arī pastiprināti dzert svaigu ūdeni.

Saskaņā ar gavēni, šajā laikā iesaka ne tikai ierobežot savu ēdienkarti, bet arī citas mūsdienu dzīves "baudas", piemēram, ja ne atteikties pilnībā, tad ierobežot interneta un TV patēriņu, pievēršoties vairāk dabai un gremdējoties apcerē.

Galvenais nosacījums – pieticība

Pamata ēdienkartei jāsastāv no viegli apstrādātiem graudaugiem (cepti, sātīgi ēdieni te neiederas) – rīsi, griķi, auzu pārslas un citi graudaugi, kombinēti ar dažādiem dārzeņiem un augļiem.

Gaļa tiek izslēgta no raciona. Tā kā 40 dienas nav īss posms, gaļas uzturvērtību var aizvietot ar dažādiem pākšaugiem.
Papildus var lietot arī riekstus un sēklas, olīveļļu vai ķirbju, linsēklu un citas veselīgās eļļas.

Saldumi un citi našķi gavēņa laikā netiek ēsti, tāpat jāatsakās arī no kafijas un alkohola!

Šķidrums, kas tiek uzņemts gavēņa laikā, ir tikai ūdens un zāļu tējas.

Atceries, ka Tu vari ieviest arī gavēni ar saviem noteikumiem, piemēram, atsakoties tikai no gaļas un saldumiem un lietojot vairāk šķidrumu – arī tas ir solis pretī organisma periodiskai atslogošanai.

Mūsdienās cilvēki gavēnī nereti saskata motivāciju ne tikai ķermeņa atslodzei, bet arī pavasara diētai, tādēļ te darbojas tie paši nosacījumi, kas citās reizēs, ievērojot diētu. Dažas dienas pirms gavēšanas ir jāēd mazliet mērenāk, kā ierasts, lai organisms pakāpeniski sagatavotos gavēnim. Bet pēc gavēņa jāuzsāk ēst normālā režīmā ļoti pakāpeniski, mazām porcijām, lai organismam nav šoks.

Nākamajā dienā pēc gavēņa nav vēlams uzreiz atsākt lietot neveselīgās desas, alkoholu un saldumus, bet to vietā atsākt normālas ēdienreizes ar vārītu gaļas šķēli, jogurtu vai citu "neitrālu" ēdienu.

Iespējams, šis būs jauns sākums arī turpmāk krietni veselīgākam uzturam Tavā galdā!

Jaunākie raksti