Gunta, Ginta, Gunda

Gatavojamies Lieldienām! Viss par olu krāsošanu

Lieldienās tradicionāli galdā tiek liktas krāsotas un citādi raibinātas olas, kas simbolizē dzīvību, augšāmcelšanos un auglību. Lai arī mūsu iecienītākais olu krāsošanas līdzeklis ir sīpolu mizas, tas nebūt nav vienīgais līdzeklis, kā olas šajos svētkos padarīt raibas un krāšņas.

Melnā tēja, kafija - brūnai krāsai
Koši brūnas olas iegūst, ja tās vāra melnās tējas novārījumā un pēc tam atstāj šajā novārījumā vēl 1-2 stundas. Vārot olas kafijas novārījumā, 100 g samaltas kafijas uz 1 litru ūdens, tās iegūst gaiši brūnu toni.

Upeņu sula, upeņu ievārījums - violeti sarkanai krāsai
Pārlejot upeņu ievārījumu ar karstu ūdeni, liek vārīties olas. Pēc 8 - 10 minūšu vārīšanās olas noskalo ar aukstu ūdeni un ievieto atpakaļ šajā katlā uz 30 - 40 minūtēm.

Aroniju sula, melleņu ievārījums - violeti zilai krāsai

Uzvāra 1/2 litru aroniju sulas vai melleņu ievārījumu, kas atšķaidīts ar ūdeni. Novārījumā liek vārīties olas. Vēl košāka toņa iegūšanai, pēc vārīšanas olas noskalo aukstā ūdenī un liek atpakaļ katlā ievilkties uz 30 - 40 minūtēm.

Biešu sula - sarkanai krāsai
1/2 1itru biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa. Olas liek karstajā šķidrumā un ļauj ievilkties 1 - 2 stundas.

Kumelītes, bērzu pirts slotas - dzelteni zaļai krāsai

Kumelīšu ziedus vai kaltētas bērza lapas pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj 30 minūtes ievilkties. Pēc tam novārījumā liek vārīties olas. Pēc vārīšanas olas noskalo aukstā ūdenī un liek atpakaļ novārījumā ievilkties vēl 30 - 40 minūtes.

Jaunu bērzu lapas, pūpolu zari - dzeltenai krāsai

Izplaucētas bērza lapas vai pūpolu zarus aplej ar karstu ūdeni un ļauj ievilkties 50 minūtes. Tad šajā uzlējumā vāra olas. Kad olas izvārījušās, tās noskalo ar aukstu ūdeni un atkal ievieto šajā novārījumā vēl 30 - 40 minūtes.

Olu krāsainību var iegūt arī  to iekšpusē. Šajā gadījumā olas vāra 3 minūtes, izņem no novārījuma un ar adatiņu dažās vietās olu sadursta. Turpina vārīt stiprā novārījumā, pievienot krustnagliņas, kanēli un koriandru.

Rakstu un ornamentu veidošana

Ornamentus, rakstus un nospiedumus uz olas veidos jebkurš materiāls, ja to pietīs klāt olai pirms krāsošanas. Gaišu svītrojuma rakstu iegūs, ja olu dažādos virzienos notīs ar diegu vai dziju. Ja olu ietīs sīpolu fasējamā tīkliņā vai marlē, tas uz olas veidos rūtaina tīklojuma rakstu. Egļu skujas uz olas sāniem veidos svītru un strīpiņu rakstus. Rīsi un putraimi ļaus nokrāsot raibi punktotu olu, auzu pārslas veidos savdabīgus, neregulārus plankumiņus. Ja ornamentu veidošanai izmantos sniegpulkstenīšus, puķītes, zāles stiebriņus, asniņus, dzīvas lapiņas vai kādu ogu, šie materiāli veidos ne vien nospiedumu, bet arī nedaudz iekrāsosies zaļā, dzeltenīgā, sārtā vai zilganā krāsā.

Ornamentus un rakstus uz olas iespējams arī zīmēt, izmantojot sveci vai etiķi. Etiķa vietā var izmantot arī citrona sulu. Ar sveci, etiķī vai citronu sulā samitrinātu otiņu olai uzzīmē ornamentu un liek krāsošanai paredzētajā novārījumā. Iezīmētās vietas nenokrāsosies, ļaujot saskatīt iezīmēto rakstu.

Ja pašam novārījumam piepilina parafīnu, tad  olas iegūs viegli lāsumainu, marmoram līdzīgu rakstu.

Rakstus un zīmējumus uz jau nokrāsotas olas var veidot, ieskrāpējot tos ar adatiņu.

Raibas un krāšņas olas var padarīt arī, tās izvārot baltas un nokrāsojot ar veikalā iegādājamām olu krāsām vai aplīmējot, piemēram, ar uzlīmēm.

Noderīgi padomi olu vārīšanā


• Lai krāsotu ar dabas materiāliem, vajadzētu izvēlēties baltās olas.

• Lai vārot olas neplīst, tās pirms vārīšanas ieteicams paturēt istabas temperatūrā vai siltā ūdenī.

• Lai olas krāsotos vienmērīgi, tās vispirms jāattauko. To var darīt ar spirtu vai siltu ziepjūdeni, sālsūdeni vai etiķa ūdeni.

• Olas var likt katlā vārīties jau aukstā ūdenī - tad tās, reizē ar ūdeni, sakarst pakāpeniski, netiek pakļautas straujai temperatūras maiņai un neplaisā.

• Ieteicamais olu vārīšanas laiks ir 8-10 minūtes (laiks jāuzņem brīdī, kad ūdens sāk vārīties).

• Vārot olas, ūdenim var piebērt sāli, kā arī tās ieteicams vārīt uz vidēji karstas liesmas, jo ūdenim strauji vāroties un burbuļojot, tās var ieplīst.

• Krāsas šķīdumam pievienojot etiķi, olas kļūs košākas, taču trauslākas. Ar šādi gatavotām olām olu kaujās neuzvarēt!

• Tūlīt pēc vārīšanas olas liek bļodā ar aukstu ūdeni.

• Ja gatavās olas noziež ar augu eļļu, sviestu vai speķa ādiņu, tās izskatās košākas, spīdīgākas.

Jaunākie raksti