Aldonis, Agija

Zāļu tirgus Doma laukumā 2016 un citi ielīgošanas pasākumi Rīgā

Lai izbaudītu Līgo dienas sajūtu un sagatavotos svētku svinēšanai, Rīgas pašvaldība aicinām apmeklēt tradicionālo Zāļu tirgu Doma laukumā, kā arī ielīgošanas pasākumus Rīgas apkaimēs – Imantā, Ziemeļblāzmā un Iļģuciemā.

Gada īsāko nakti Latvijā atzīmē īpaši - Līgo dienā mājas tiek pušķotas lapu vainagiem, galdā tiek celts alus un Jāņu siers, un visu nakti pie ugunskuriem tiek dziedātas Jāņu dziesmas, griezti danči un sagaidīts saullēkts.

Lai sagatavotos svētkiem, 22. jūnijā no 9.00 līdz 19.00, pašā Vecrīgas sirdī, Doma laukumā varēs izbaudīt Līgo svētku sajūtu tradicionālajā Zāļu tirgū, kur savus ražojumus piedāvās vairāk nekā 200 zemnieki un amatnieki no visas Latvijas. Vainagi, meijas, līgo puķes, zāļu tējas un medus no smaržīgajām vasaras pļavām pirms Līgo svētkiem piešķir Zāļu tirgum īpašu noskaņu. Lauku maize un siers, silti pīrāgi, piparkūkas, kūpināta gaļa un zivis - viss, kas gādāts Zāļu tirgū, garšo labāk gan ciemakukulim, gan pašu svētku galdam.

Kā ierasts, Zāļu tirgū netrūks arī plaša amatnieku darinājumu klāsta - pinumi, māla trauki, lina drānas un palagi, adījumi, koka karotes, dzintara rotas un sudrablietas. Pirms ciemiem ikviens šeit varēs izmeklēt kādu īpašu svētku dāvanu Līgai vai Jānim.

Svētku noskaņu tirgus apmeklētājiem papildinās kultūras programma, kur visi aicināti kopā dziedāt Līgo dziesmas un kājas izlocīt jestros dančos. Jau no 10.00 uz skatuves sāksies lustīga ielīgošana kopā ar labākajiem Rīgas amatiermākslas kolektīviem un orķestri “Rīga”. Bet Zāļu tirgus izskaņā 17.50 muzicēs grupa “Apvedceļš”.

Gan tirgotājiem, gan apmeklētājiem možu garu visas dienas garumā uzturēt palīdzēs Jāņa tēvs Mārtiņš Egliens, kurš pastāstīs par svarīgākajām un interesantākajām gaidāmo Līgo svētku tradīcijām un ticējumiem. Apmeklētājiem būs iespēja demonstrēt savu izdomu, asprātību, zināšanas un veiklību dažādos konkursos.

Līgo svētkus ieskandinās arī Rīgas apkaimēs.

Pļaviņā pie kultūras nama “Imanta” 18. jūnijā notiks ielīgošanas pasākums  “Sauli pinu vainagā”, kur no 17.00 visi aicināti uz kopīgu vainagu pīšanu, bet no 18.00 būs iespēja apgūt vasaras saulgriežu  rituālus, dziesmas, dejas un rotaļas Ivetas un Vidvuda Medeņu vadībā. Uz skatuves par svētku noskaņu rūpēsies “Jauno Jāņu orķestris”, bet pasākuma noslēguma daļā - zaļumballē - muzicēs grupa “Tālbraucēji”.

Vecmīlgrāvja iedzīvotāji 21. jūnijā aicināti apmeklēt Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parku, kur no 19.00 notiks ielīgošanas pasākums “Lai saulīte rotājas”.

Pils parkā darbosies vainagu pīšanas darbnīca, uz skatuves klātesošos priecēs Ziemeļblāzmas amatiermākslas kolektīvu priekšnesumi, ar skanīgām balsīm Ziemeļblāzmu ieskandinās tradicionālās mūzikas grupa "Tautumeitas", bet par lustīgu dancošanu rūpēsies kapela “Kaktu balles muzikanti”.

Savukārt, Rīgas kultūras centrs “Iļģuciems” 22. jūnijā no 17.00 aicina uz “Zaļumballi  Iļģuciemā”, kur Amatu namā tradicionālo amatu prasmes piedāvās apgūt tautas lietišķās mākslas studiju dalībnieki, bet kultūras centra iekšpagalmā kārtīgi izdejoties varēs kopā ar Iļģuciema deju kolektīviem un mūziķi Ivaru Auzānu.

Jaunākie raksti