Mirta, Ziedīte

Alus pagatavošana mājas apstākļos

Alus ir viens no pasaulē vecākajiem alkoholiskajiem dzērieniem un tā cienītāju ir daudz. Alus darīšana senajiem latviešiem bija rituāls pirms Līgo un citiem svētkiem, un pašdarīts dzēriens vienmēr bijis īpaši baudāms. Arī mūsdienās alu var pagatavot pašu spēkiem.

Paša vienkāršākā alus darīšanai nepieciešamas vien trīs būtiskākās sastāvdaļas - ūdens, iesals (graudi) un apiņi. Raudzēšanas laikā, šīm izejvielām reaģējot, top daudzu iecienītais dzēriens. Lai piešķirtu alum īpašu garšu un krāsu, darīšanas procesā tam tiek pievienoti arī dažādi augi, augļi vai garšvielas.

Recepšu alus darīšanai ir daudz. Īstie alus darītāji alu sāk gatavot jau pāris mēnešus pirms Jāņiem, lai svētkos dzēriens būtu sasniedzis savu garšas kulmināciju. Protams, eksistē arī virkne vienkāršotu recepšu, kas ļauj gardu dzērienu pagatavot arī pašu spēkiem, bez speciālām ierīcēm un ļoti ilgstošas raudzēšanas.

Alus ir labs?

Izrādās, ka kvalitatīvam alum piemīt virkne pozitīvu īpašību, pateicoties kurām alus pat ir ieteicams uzturā, protams, mērenās devās. Kāda pasaules mediķu organizācija veikusi pētījumu, kurā uzskaitīti vairāki būtiski alus plusi:
Alus nesatur taukus un holesterīnu.
Alum ir relaksējoša iedarbība. Tas mazina stresu.
Alus lietošana (mērena) var uzlabot miegu.
Alus uzlabo asins cirkulāciju.
Alus var novērst sirds slimības.
Alus satur vitamīnu B6.

Vienkāršā recepte

Vienkārša alus pagatavošanai nepieciešams:
1 l iesala ekstrakta
1 kg cukura
10 g sausā rauga
100 g žāvētu apiņu
20 l ūdens (vēlams mīksts ūdens)

Iesala ekstraktu labi iejauc ūdenī, pievieno tiem raugu, cukuru un apiņu novārījumu. Apiņu novārījumu gatavo 100 gramus apiņu aplejot ar ūdeni un uzkarsējot līdz vārīšanās temperatūrai. Novārījumu atstāj stundu ievilkties, pēc tam nokāš un izmanto alus brūvēšanai. Ja vēlams iegūt gaišu alu, pievieno parastu cukuru, bet, ja tumšāku- cukuru pirms pievienošanas šķidrumam apgrauzdē (jo labāk grauzdēts būs cukurs, jo tumšāks alus). Kad tas paveikts, šķidrumu pilda traukā, kuru noslēdzot korķī (vai vākā) ievieto gāzes novadīšanas caurulīti (tieši tāpat, kā tas notiek raudzējot vīnu). Pēc nedēļas šāds alus jau būs norūdzis. Tas ir īstais laiks alu pildīt traukos un aizkorķēt. Uz katru litru gatavā dzēriena vēl pievieno aptuveni 5 gramus cukura. Šādi tiks iegūts gāzēts, dzirkstošs un gana stiprs dzēriens.

Bavāriešu alus recepte

1,5 kg kaltēta saldskābmaize
800 g rudzu iesala
¼ tējk. sāls
¼ tējk. piparu
50 g sausais raugs
200 g cukurs
600 g apiņu
13 l ūdens

Viss sākas ar karsēšanu. 200 mililitros karsta ūdens izšķīdiniet raugu. Lielā kastrolī lieciet sīki sagrieztu saldskābmaizi, iesalu, sāli, piparus, cukuru un ar  verdošu ūdeni applaucētus apiņus. Tam visam pievienojiet arī izšķīdināto raugu. Pievienojot vēl nedaudz verdoša ūdens, veidosies krēmīga masa. To jāapsedz un jānovieto siltumā uz vienu nakti. No rīta maisījumam pievienojiet 9 litrus verdoša ūdens un cukura, visu labi samaisiet, nosedziet un atkal turiet siltumā divas diennaktis. Pēc tam jānolej šķidrums māla traukā. Atlikušajiem biezumiem pievienojiet 2 litrus verdoša ūdens. Samaisiet. Kad tas atdzisis, nolejiet un pievienojiet jau iepriekš nolietajam šķidrumam. Visu labi samaisiet, uzvāriet. Kad virums atdzisis, to jānokāš caur marli un tas ir gatavs pildīšanai pudelēs vai mucā.

Tumšais alus

500 g iesala graudu
30 g cigoriņu
700 g cukura
500 g sausu apiņu
1 citrona miziņa
10 l ūdens
Graudus jāapcep uz sausas pannas, līdz tie kļūst brūni. Pēc tam tos samaļ, pievieno cigoriņus un daļu ūdens, to visu uz lēnas uguns vāra aptuveni 2 stundas. Pēc tam jāpievieno atlikušais ūdens, apiņi un citrona miziņa. Novārījumam jāļauj pāris stundas nostāvēties, pēc tam to izkāš, pilda traukos, aizkorķē un glabā vēsā vietā.

Brūvējot alu jāatceras

Visiem traukiem, kas tiek izmantoti alus brūvēšanā, jābūt pilnīgi tīriem un veseliem, bez plaisiņām.
Kad beidzies alus rūgšanas periods, pirms liešanas pudelēs, pārliecinieties, lai miestiņš ir pilnībā izrūdzis un nav ar salkanu garšu, citādi rūgšana turpināsies pudelēs.
Gatavam alum, lejot to pudelēs nevajag pievienot cukuru, jo tas veicinās rūgšanu un trauku var saplīst spiediena rezultātā.
Alu var uzglabāt svaigu ja pirms ieliešanas muciņā pievienosiet sauju sasmalcinātu asinszāli.
Lai alum pēc ilgākas uzglabāšanas nebūtu mucas smaka, nepieciešams 25 kviešu vārpas sasiet kopā un ielikt alus muciņā. To pašu rezultātu dos arī svaigi cepta, vēl karsta miežu maizīte vai kadiķogu un apiņu novārījums.
Alu var atdzīvināt pievienojot 10 l alum 1,5 kg medu un labi to izmaisot.

Jaunākie raksti