Alīna, Sandris, Rūsiņš

Adventes vainagi: alternatīvas klasikai

Pirmā Advente šogad ir 1.decembrī un reizē ar to sākas sveču dedzināšana Adventes vainagos un Ziemassvētku gaidīšana. Šajā laikā teju katrā mājā goda vietā ir Adventes vainags ar simboliskajām četrām svecītēm, kuras pa vienai tiek aizdegtas katru svētdienu līdz pat Ziemassvētkiem. Taču bez klasiskā vainaga iespējamas arī tā variācijas.

Būtiskākais ir atcerēties, ka Advente ir ģimeniskuma, miera un labestības laiks, bet Adventes vainags ik dienu par to simboliski atgādina, atrazdamies centrālajā vietā mājoklī.

Adventes vainags no zariem vai klūgām
Ierastākais un tradicionālākais ir klasisks skuju vainags, taču reizēm der arī pārmaiņas – skujas var aizvietot ar klūgām, lokaniem zariem. Šāda vainaga gatavošana sākas ar kopīgu došanos uz mežu un piemērotu zariņu meklēšanu (jo lielāks un resnāks vainags ieplānots, jo vairāk zaru vajadzēs). Turpat mežā var salasīt arī čiekurus, zīles un citas dabas veltes. Mājās lokanos zarus sasien vienā buntē un saliek vainaga formā, labi nostiprinot savienojuma vietu. Jāapgriež liekos zarus un ar karsto vai superlīmi jāizdekorē savienojuma vieta un pārējā vainaga virsma. Zarus var nopūst arī ar sudraba vai zelta krāsu un pie tiem var līmēt čiekurus, zīles vai eglīšu bumbiņas. Sveces stiprina starp zariem.

Adventes pilnības rags

Kurš gan teicis, ka Adventes vainagam obligāti jābūt apaļam? To itin labi var veidot arī jebkurā citā formā, jo pats galvenais ir doma, kādu šis dekors prezentē. Par vainaga pamatni var izmantot arī taisnstūra formas putuplasta gabalu vai koka dēlīti – galvenais, lai tie būtu stabili un pie tiem labi varētu piestiprināt citas detaļas. Ap izvēlēto taisnstūri samērā biezā kārtā tin skujas vai sūnas, lai pamatne tiktu pilnībā aizklāta. Konstrukcijas stingrībai beigās to vēl ieteicams notīt ar smalkām metāla stieplītēm. Virspusē piestiprina četras sveču pamatnes un tajās ievieto sveces. Virsmas var dekorēt pēc gaumes arī ar citiem elementiem.

Interpretācijas par vainaga tēmu
Seklā stikla traukā ar stabilu pamatni ievietojiet īsas, bet resnas sveces, ap tām saberiet smiltis un/vai akmentiņus, kas nofiksēs sveces. Starp smiltīm un akmentiņiem lieciet dekorus – oļus, stikla pērlītes, dūnu spalvas. Tas ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojams dekors.

Savukārt, lai iegūtu svētku dekoru, kas būs aktuāls arī Jaunā gada svinībām, kompozīciju var papildināt ar spožajām eglīšu bumbiņām.

Jaunākie raksti