Mintauts, Alfs, Bernandeta

Rīgas mežos cirst Ziemassvētku eglīti nedrīkst

Līdz Ziemassvētkiem jau mazāk kā trīs nedēļas – veikalos zaigo pušķīšu virtenes, lampiņas, spīdīgas bumbas un bantītes. Viss, ko sirds kāro, lai izrotāti svētku eglīti greznu, greznu. Bet, kur tad to eglīti rīdziniekam īsti dabūt? Un kā neiekulties nepatikšanās, ja gribas eglīti gādāt mājās no meža?

Rīgas mežos cirst nedrīkst

Kā jau ik gadu, tuvojoties Ziemassvētkiem, "Rīgas meži" atgādina, ka Rīgas pilsētai piederošajos mežos Ziemassvētku eglītes cirst nedrīkst.

Rīgai piederošajos mežos egļu ir maz, to īpatsvars nesasniedz 10 %, un arī tās ir galvenokārt cilvēka roku stādītas, daudzu gadu garumā ravētas un koptas, pirms tam no sēkliņai līdz stādam izauklētas stādaudzētavā.

Lielākais iedzīvotāju skaits koncentrējas tieši galvaspilsētā un Pierīgas pašvaldībās. Ja kaut neliela daļa no mājsaimniecībām nocirtīs mežā eglīti, mežam tiks nodarīts būtisks postījums. Šī iemesla dēļ "Rīgas meži" izlēmuši Rīgai piederošajos mežos Ziemassvētku eglīšu ciršanu aizliegt.

Ja tomēr gribas eglīti no meža

Mežā augušajām eglītēm vainags nav ne tuvu tik skaists un simetrisks kā tirdzniecības laukumos nopērkamajām svētku eglītēm, kas īpaši audzētas un koptas Ziemassvētku eglīšu plantācijās.

Taču, ja kāds tomēr vēlas nocirst eglīti mežā, viņam jādodas apmēram 50 km ārpus Rīgas, uz "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajiem mežiem.

Bet jāņem vērā, ka arī tajos savām vajadzībām vienu eglīti drīkst nocirst meža ceļu malās, grāvmalēs, uz stigām un zem elektrolīnijām. Jaunaudzēs eglītes cirst nedrīkst!

Noskaidro, kam mežs pieder

SIA ”Rīgas meži” lūdz iedzīvotājus, pirms doties meklēt svētku eglītes mežā, noskaidrot, kam šis mežs pieder, un saskaņot egles nociršanu ar meža īpašnieku. Decembrī un janvārī „Rīgas Meži” inspektori un mežsargi pastiprināti uzmana visus Rīgai piederošos mežus. Bez tam atsevišķās mežniecībās pie iebrauktuvēm egļu jaunaudzēs darbojas video novērošanas kameras.

“Rīgas mežu” valdes loceklis Edgars Vaikulis stāsta, ka patlaban vēl neviens Ziemassvētku eglīšu zaglis nav pieķerts, tomēr ik gadu ir šādi ļaunprāši, kas mēģina kociņus no meža izvest nelikumīgi.

Par eglītes ciršanu svešā mežā draud kriminālatbildība un sods var būt pat līdz diviem gadiem cietumā, bet, ja iepriekš nav bijušas sodāmības, tad drīzāk tiks piemērots piespiedu darbs vai naudas sods.

Vienlaikus jārēķinās, ka šāds pārkāpums arī pilnībā sabojās cilvēka biogrāfiju, jo krimināli sodītām personām ir daudz dažādi ierobežojumi nākotnē, piemēram, nevar ieņemt amatu dažādās valsts iestādēs.

Kur nopirkt?

Dažādas eglītes – gan podos, gan cirstās, tirgo dažādos lielveikalos, piemēram, “Depo” vai “K-Rauta”. Pavisam drīz – decembra vidū – Ziemassvētku eglītes būs iespējams iegādāties no tirgotājiem Rīgas centrāltirgū.

Aktīvi sarosījušies arī tirgotāji Rīgas rajonos. Pārdaugavā ir pašvaldības noteiktas 77 eglīšu tirdzniecības vietas, un patlaban novērojama liela tirgotāju aktivitāte, kuri iesniedz pieteikumus tirdzniecības vietas akceptēšanai.

Tostarp Latgales priekšpilsētas teritorijā ir 52 eglīšu tirdzniecības vietas, no kurām jau vairāk nekā desmit ir noformētas. Savukārt pilsētas centrā ir 12 tirdzniecības vietas, un tās pagaidām vēl ir brīvas un pieejamas tiem, kuri vēlas tirgot eglītes.

Austrumu izpilddirekcijā norāda, ka interese par eglīšu tirdzniecības vietām ir liela, tāpēc pēc šīs tirdzniecības sezonas varētu tikt izveidotas vēl papildu tirdzniecības vietas.

Tikmēr Sarkandaugavas pusē ir 114 eglīšu tirdzniecības vietas un jau izņemtas 102 atļaujas. Tas gan nenozīmē, ka visas vietas jau teju pilnas – vienā vietā parasti var tirgoties vairāki pārdevēji.

Jaunākie raksti