Līksma, Bārbala

Valentīndienas gardie pārsteigumi

Viens no veidiem, kā iepriecināt savus mīļos Valentīndienā, ir gardu kārumu pagatavošana un to baudīšana mājās apstākļos. Kā jau zinām – pašu virtuvē, ar mīlestību tapis ēdiens ir viens no jūtu apliecinājumiem.

Valentīndienas atmosfērai vienmēr piestāvēs jebkāda veida šokolādes našķi, kāda īpaša torte vai mini kūciņas sirds formā, zemenes un citas saldas lietas, bet tikpat labi raisīs noskaņu arī, piemēram, našķošanās ar pikanto siera "strūklaku" un eksotisko itāļu desertu panna cotta vai šampanieti jaunās skaņās!

Pirms nododies savam izaicinājumam kulināram pārsteigumam Valentīna dienā, ieskaties Svetkulaiks.lv šā gada interesantākajās receptēs.

Idejas neierastiem kulināriem gardumiem

SIERA FONDĪ


Ja ir baudīta šokolādes fondī (kausētas šokolādes masa – strūklaka) ar augļu gabaliņiem, tad šoreiz izmēģini arī neierastāko siera fondī! Tās pamatrecepte ir tik vienkārša:  izkausēt katliņā (vēlams, speciālajā fondī) dažādus sierus, pēc tam tajos mērcējot augļu vai dārzeņu un sausiņu gabaliņus, atkarībā no receptes. Te būs viena no tām.

Sastāvdaļas:
500 g dažādu sieru
1 ķiploku daiviņa
400 g sausā baltvīna
4 tējk. miltu
3 ēd.k. ūdens
¼ tēj.k. piparu
¼ tējk. rīvēta muskatrieksta
1-2 ēd.k. aromātiska degvīna

Pagatavošana:
Sierus sagriež mazos gabaliņos. Fondī trauka dibenu un malas apziež ar ķiploka daiviņas pusīti (ja nav speciāla fondī trauka, var izmantot parastu katliņu, tikai jārēķinās, ka tad masa ātrāk atdzisīs.)

Traukā ielej vīnu un uzmanīgi karsē, pamazām pievienojot vairāku siera veidu gabaliņus. Masu turpina karsēt uz lēnas uguns, regulāri maisot.

Miltus izšķīdina ūdenī un pievieno maisījumam. Visu papildina ar pipariem, muskatriekstu un degvīnu.

Šo fondī pasniedz ar kubiņos sagrieztiem baltmaizes un rupjmaizes grauzdiņiem. Gabaliņus uzdur uz dakšiņām un mērc karstajā maisījumā.

PANNA COTTA DESERTS

Šis itāļu iemīļotais deserts kļūst arvien populārāks mūsu zemē, tādēļ iesakām to izmēģināt arī Tev! Tas ir gards un arīdzan viegli pagatavojams.

Sastāvdaļas:
Desertam:
500 g saldā krējuma
120 g piena
Cukurs
Vaniļas cukurs
Želatīns

Ogu mērcei:
200 g zemeņu
200 g melleņu (var izmantot arī ievārījumu)
Kartupeļu ciete
Cukurs
Ūdens

Pagatavošana:

Ogu mērce. Verdošu ūdeni ar cukuru mazliet pavāra, iebiezinot to ar kartupeļu cieti. Pieliek zemenes un mellenes, turpina vārīt līdz mērces konsistencei.

Deserts. Katliņā liek saldo krējumu, pienu, cukuru, vaniļas cukuru un maisot uzvāra.  Kad maisījums ir karsts, bet vēl nevārās (apmēram 75 grādus karsts), pievieno iepriekš uzbriedinātu želatīnu un uzvāra. Nedaudz atdzesē, lej atsevišķos trauciņos un ievieto tos ledusskapī sastingšanai. Pasniedz trauciņos, kopā ar ogu mērci un dekorējot ar piparmētras lapiņām.

ĪPAŠI ŠAMPANIEŠA KOKTEIĻI

Valentīna dienai lieliski piemēroto dzirkstošo dzērienu – šampanieti – var padarīt vēl īpašāku ar dažādām šampaniešu kokteiļu receptēm. Bāros gatavotie mēdz būt gardi, taču nereti tie ir tapuši no grūti pieejamiem sīrupiem vai liķieriem, tādēļ mēs izvēlējāmies salīdzinoši vienkāršākās, bet ne mazāk gardās kokteiļu receptes.

"SAULRIETS"

20 ml apelsīnu liķiera "Cointreau"
20 ml zemeņu liķiera
šampanietis

"SPĒCĪGS VALDZINĀJUMS"

30 ml konjaka vai brendija
20 ml apelsīnu sulas
10 ml grenadīna sīrupa
šampanietis

"RŪGTENĀ MĪLA"

20 ml upeņu liķiera
10 ml melnā balzāma
šampanietis

Lai labi garšo!

Jaunākie raksti