Aldonis, Agija

Neakadēmiskas kora mūzikas notikums (t)elpa

Mātes dienā – 8. maijā plkst. 15.00 Kultūras pils “Ziemeļblāzma” Lielajā zālē savu pirmo elpu ieelpos trīspadsmit mūsdienu komponistu jaundarbi.

Idejas autors un producents Jānis Strapcāns rokrokā ar diriģenti Agitu Ikaunieci un Latvijas koru elites jaunpienācēju “Jasmīnas kori”, eksperimentējot ar kormūzikas pasaules iespējamo dažādību mūsdienu komponistu redzējumā, pirmatskaņos 13 jaundarbus. Piedaloties tādiem solistiem kā Renārs Kaupers, Asnate Rancāne, Elīna Seile u.c., muzikāli izkrāsojot Staņislava Judina un Raimonda Tigula rokām un izdejojot Laikmetīgās dejas kompānijas “Ārā” emocijām, katrs jaundarbs pavērs jaunas telpas un elpas izjūtu visiem klātesošajiem.

Jaundarbus “Jasmīnas korim” veltījuši tādi pazīstami mūziķi kā Goran-Gora, Renārs Kaupers, Jānis Strapcāns un Jānis Šipkēvics, komponisti – Staņislavs Judins, Andris Sējāns un Raimonds Tiguls, profesionāli mūzikas izpildītāji – koklētāja Laima Jansone, flautiste Sniedze Prauliņa un ģitārists Edgars Rubenis, kā arī mākslinieciski radošie – Arstarulsmirus, Zuarguss un mūzikas žurnālists Uldis Rudaks. Kormūzikai raksturīgākās aranžijās skaņdarbus ietērpuši komponisti Andris Sējāns un Juris Vaivods, savukārt jaundarbi iedzīvināti Arstarulsmirus, Raiņa, Guntara Rača, Ulda Rudaka, Agneses Rutkēvičas, Jāņa Šipkēvica, Rabindranata Tagores, Zuargusa dzejā, Vecās Derības Svētajos rakstos un latvju dainu tekstos.

Koncerta idejas autors Jānis Strapcāns: “Šis būs tas koncerts, kas varētu, kā klausītājus, tā arī pašus eksperimentētājus – “Jasmīnas kori” un jaundarbu autorus aizvest tur, kur mēs visi vēl nekad neesam bijuši. Un kā gan lai to labāk paveic, ja ne izpildot dziesmas, kuras neviens nekad vēl nav dzirdējis? Jo tieši jaunradei, mūzikai piemīt šī burvīgā spēja – atklāt, atvērt, pieskarties un būt kopā sevī pašā ar kaut ko, kas ir lielāks par sevi pašu. 13 skaņraži, kuru ikdiena nav radīt mūziku korim, ir atsaukušies eksperimentālā “Jasmīnas kora” un “Iedvesmas fonda” (iz)aicinājumam – brīvi izvēloties tematiku, mūzikas valodu, izteiksmes līdzekļus, instrumentus un kora īpašo skanējumu, radīt jaunas un es ceru – paliekošas muzikālas vērtības Latvijas kultūrvidē.”

“Jasmīnas kora” mākslinieciskā vadītāja Agita Ikauniece par (t)elpa – “Viens no visu laiku neparedzamākajiem radošajiem ceļiem, kādu piedzīvoju kopš pagājušā gadsimta beigām. Proti, jūtos kā maizes mīklas iemīcītāja – sastāvdaļas zināmas, ieraugs ir gana labs (piesaistītie komponisti un arīdzan aranžiju autori – A. Sējāns, J. Vaivods), līdz cepšanai vēl mazliet “jāpamīca” “Jasmīnas kora” vairāk kā 45 dziedātāji, bet smarža jau jūtama. Un tas brīnummirklis, kad “to” ņem no krāsns ārā, tās smarža, tās forma un visbeidzot tās garša. Pēc tās ilgojos un uz muzikālās “maizītes” baudīšanu aicinu visus, īpaši Ziemeļblāzmas un citas māmiņas.”

Koncertu organizē Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienība sadarbībā ar “Jasmīnas kori” un Nodibinājumu “Iedvesmas fonds”. Koncertu atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un SIA Megazin.

“Jasmīnas koris” dibināts 2014. gadā. Tajā (d)zied vairāk kā 45 pieredzējuši dziedātāji, kurus muzikāli iedvesmo un vada diriģenti Agita Ikauniece un Jānis Strapcāns. “Jasmīnas koris” ir svaiga parādība Latvijas koru plejādē un sevī ietver labākās kordziedāšanas tradīcijas, kvalitāti un eksperimentālo radošumu. Kora vokālie pedagogi ir Viktorija Pakalniece, Inese Romancāne un Zigmārs Grasis.

Ieeja koncertā bez maksas.

Jaunākie raksti