Alīna, Sandris, Rūsiņš

Latvijā pirmo reizi notiks nebijis projekts – LASSUS PUB CRAWL

Liepājā 2. jūlijā plkst. 19:00 Promenade Hotel Hika zalē notiks koncerts, kurā izcilais flāmu senās mūzikas ansamblis Zefiro Torna (Beļģija, vadītājs Jurgens Debruins) sadarbībā ar vokālo ansambli "Putnu dārzs" (Latvija, vadītāja Antra Dreģe) atskaņos renesanses komponista Orlando di Lasso darbus laicīgo skaņdarbus, iedzīvinot koncertprogrammā “krogu tūres” tradīciju. Projekta “Lassus Pub crawl” programmu veido kolorīts daudzbalsīgo dziesmu kokteilis – franču šansoni, itāļu vilanellas un vācu dzērāju dziesmas.

Programmas ideja dzima Monsā (Beļģija), gatavojot Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2015 svinības. Monsa ir renesanses meistara Orlando di Lasso dzimtā pilsēta, kuras šarms, senatnīgā atmosfēra un izsmalcināto krodziņu izvēle iedvesmoja mūziķus “krogu tūres” koncertprogrammai. Orlando di Lasso ģeniālā komponista roka padarījusi par dārgakmeņiem franču, itāļu un vācu krogus dziesmas, liekot satikties “augstajai” un “zemajai” kultūrai –kolorītajās dziesmās strāvo sulīga dzīves izjūta: skaistums, dzīvesprieks, dekadence, skumjas un parodija. Latvijā “krogus tūres” kustība ir maz pazīstama, toties daudzās Eiropas pilsētās bāru tūres ir ļoti populāras un darbojas kā sociālizēšanās pasākums lokālajām komūnām un tūristiem. Liepāja ir tūres pirmā pieturvieta ārpus Beļģijas.

Flāmu senās mūzikas ansamblis Zefiro Torna (ZT) specializējies  Eiropas viduslaiku, renesanses un baroka mūzikas atskaņošanā unikālā veidā.  Autentiskie senie instrumenti, kā arī spēles, dziedāšanas un improvizācijas tehnikas balstītas rūpīgā vēsturisko mūzikas stilu izpētē. Tomēr ZT neaprobežojas tikai ar vēsturisku pieeju senās mūzikas atskaņošanā, bet labprāt izmanto arī mūsdienu mākslas izpausmes formas. Neskaitāmi iestudējumi, kas tapuši, sadarbojoties ar literātiem, vizuālās mākslas pārstāvjiem, dejotājiem, mūsdienu mūzikas izpildītājiem un folkmūziķiem, vienmēr centrējas ap kādu simbolisku vai alegorisku tēmu. 
Šī pieeja padarījusi ansambli slavenu gan Beļģijā, gan citur pasaulē. Zefiro Torna ir gaidīts viesis slavenās koncertzālēs, festivālos, mākslas muzejos un galerijās. Viņu iestudējumi regulāri tiek apbalvoti, daži no tiem ir ieskaņoti CD ( http://www.zefirotorna.be/home2.html ).

Jauktais vokālais ansamblis "Putnu dārzs" ir populārā sieviešu ansambļa "Putni" tradīciju mantinieks. 2008. gadā uz vokālā ansambļa “Putni” bāzes izveidojās 2 patstāvīgi kolektīvi – profesionālu brīvmākslinieču grupa "Putni" un jauktais ansamblis "Putnu dārzs". Kopjot a cappella dziedāšanas tradīciju, ansamblis "Putnu dārzs" īsteno radošas, konceptuālas un inovatīvas sadarbības formas, uzstājoties kopā ar citiem kolektīviem, kā arī profesionāliem mūziķiem un komponistiem. Ansambļa repertuārs ir plašs un daudzveidīgs, ansamblis sniedz regulārus koncertus Latvijā un ārpus tās robežām. Vieni no pēdējo gadu spilgtākajiem notikumemi ir dalība “Rīga 2014” Eiropas kultūras galvaspilsētas lielkoncertā Mežaparka estrādē "Lec saulīte" solistu statusā (2014), dalība Latvijas - Šveices kameroperu projektā "Līsistrate" (2014), projekts "Četri koncerti Zemgales baznīcās" (2015), kā arī regulāra uzstāšanās Rīgas pilsētas rīkotajos koncertos – skatēs un konkursos, kuros gūtas tikai godalgotas vietas. Ansambļa vadītāja ir Antra Dreģe.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietas un www.bilesuparadize.lv.

Jaunākie raksti