Alīna, Sandris, Rūsiņš

Ziemeļu balsis un demokrātiska laikmetīgā mūzika festivālā „Via Baltica”

Ceturtdien, 18. augustā pulksten 19 festivālu “Via Baltica” Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” Lielajā zālē atklās viesi no Igaunijas – vokālais a capella sekstets “Estonian Voices” ar koncertu “Ziemeļu balsis – Estonian Voices”. Uzreiz pēc tam, 19. augustā „Lielā dzintara” kamerzālē dzirdēsim latviešu klavieru kvartetu „Quadra” programmā „Demokrātiskā laikmetīgā mūzika”

Vokālā grupa “Estonian Voices” (Kadri Voorand – alts, Mikk Dede – tenors, Mirjam Dede – soprāns, Maria Väli – soprāns, Rasmus Erismaa – baritons, Aare Külama – bass) ar panākumiem ir koncertējuši visā Eiropā un ārpus tās, iekarojot ārkārtīgi plašas auditorijas simpātijas. Taču uzstāšanās „Lielajā dzintarā” grupas piecu gadu pastāvēšanas laikā būs pirmā Latvijā. Viena no grupas dalībniecēm un dibinātājām Kadrija Vūrande atzīst, ka igauņu mūziķi diemžēl reti tiek spēlēt kaimiņvalstī Latvijā un tāpat arī latvieši nav bieži viesmākslinieki Igaunijā. Bet tāpēc vēl jo vairāk dalībnieki gaida savu uzstāšanos festivālā un Liepājas jaunajā koncertzālē „Lielais dzintars”, kuras akustika jau guvusi pasaules labāko mūziķu atzinību.

Mūziķi koncertā sola iepriecināt skatītājus ne tikai ar labi pazīstamām dziesmām un oriģinālkompozīcijām, bet arī ar tautas mūzikas aranžējumiem un izcilo igauņu komponistu Arvo Pērta un Veljo Tormisa skaņdarbu interpretācijām. Jāpiebilst, ka „Estonian Voices” ir unikāla vokālā grupa, kas izceļas pārējo a cappella ansambļu vidū, jo viņi pret mūziku attiecas kā jebkurš cits mākslinieks, respektīvi, viņi rada mūziku, tikai instrumenta vietā viņi to dara ar sešu balsu palīdzību.

Nākamais festivāla koncerts notiks piektdien, 19. augustā, kad pulksten 19 koncertzāles „Lielais dzintars” kamerzālē uzstāsies latviešu klavieru kvartets „Quadra”, kas sevi jau ir pierādījis šajos pāris gados, kad kvartets ir darbojies, taču mūziķi savā aizrautībā nav apstājušies un turpina nepārtraukti pilnveidoties. Kvarteta sastāvu veido tādi jaunie profesionāļi, kā pianists Rihards Plešanovs, Arvīds Zvagulis (vijole), Pēteris Trasuns (alts) un Kārlis Klotiņš (čells). Rihards Plešanovs ir studējis Jāzepa Vītoliņa Latvijas Mūzikas akadēmijā Sergeja Osokina klavieru klasē, papildinot zināšanas Hannoverē. Tāpat viņš ir studējis Maskavas konservatorijas maģistrantūrā, bet patlaban ir maģistrantūras students Sergeja Osokina klasē. Kvarteta stīdzinieki mēdz uzstāties arī stīgu trio veidolā. Pēteris Trasuns un Kārlis Klotiņš ir Sinfonietta Rīga mūziķi, kas uzstājušies gan ar dažādiem orķestriem, gan kā solisti, sadarbojoties ar neskaitāmiem māksliniekiem. Arī Arvīds Zvagulis savulaik bijis Sinfonietta Rīga mūziķis, taču patlaban ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra II vijoļu grupas koncertmeistars un vijolspēles pedagogs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā.

Koncertprogrammā „Demokrātiskā laikmetīgā mūzika”, ko kvarteta dalībnieki paši ir sagatavojuši, dzirdēsim itāliešu avangardista Franko Donatoni, šī gada jubilāra Petera Vaska un klasiķa Volfganga Amadeja Mocerta skaņdarbus. Programma veidota tā, lai šie kamermūzikas šedevri ar savu neapšaubāmi augstvērtīgo māksliniecisko kvalitāti spētu uzrunāt gan klausītājus, kam nav iepriekšējas laikmetīgās mūzikas klausīšanās pieredzes, gan neliktu vilties arī izsmalcinātiem avangarda cienītājiem.

Šo koncertu līdz ar diviem citiem sestdien, 20. augustā būs iespējams dzirdēt arī Kuldīgā. Tālāk festivāla programma turpināsies atkal Liepājā, un tajā būs Pētera Krilova dokumentālās filmas "Uz spēles Latvija" bezmaksas seanss un lietuviešu Petra Geņuša un Ļuda Mockūna koncerts „Jūra mežā” 23. augustā, koncertprogramma „Vasaras pērles” čellista Ivara Bezprozvanova un pianistes Lienes Circenes duetā 25. augustā, un kā jau katru gadu festivāls noslēgsies ar „Senās uguns nakts” akciju Liepājas pludmalē, kur šoreiz uzstāsies latviešu vokālā grupa “Framest”. Jau tagad ir apskatāmas divas izstādes – lietuviešu mūsdienu mākslas izstāde “Pateiktais klusums” viesnīcas “Promenade Hotel” 2. Stāvā un dokumentālā izstāde "Baltijas brīvības ceļš" Liepājas Muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos”.


Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un interneta vietnē “bilesuparadize.lv”. Skolēniem, studentiem un pensionāriem tiek piedāvātas atlaides, savukārt bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir par brīvu. Festivāla “Via Baltica” rīkotājs ir nodibinājums “Via Cultura”. Festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Liepājas kultūras pārvaldes un Kuldīgas novada domes finansiālu atbalstu.

Jaunākie raksti