Mintauts, Alfs, Bernandeta

Pasaules pirmatskaņojumu gaidot. Jēkabs Jančevskis

Jaunās paaudzes komponists Jēkabs Jančevskis radījis jaundarbu “Spārni, lielums un spēks” kamerkorim, oratoriju korim un simfoniskajam orķestrim. Jaunais skaņdarbs pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos sestdien, 17. novembrī Berlīnes koncertzālē, Vācijā. Atskaņotāju pulkā būs Berlīnes koncertzāles simfoniskais orķestris “Konzerthausorchester Berlin”, oratoriju koris “Berliner Singakademie” un Rīgas kamerkoris “Ave Sol” diriģenta Andra Veismaņa vadībā.

Latvijas valsts simtgades svinību programmas piedāvājums šajā gadā ir sevišķi plašs, bet lai to daudzinātu arī ārpus valsts robežām, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Koncertorganizācija “Ave Sol” sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecību Vācijas Federatīvajā Republikā un oratoriju kori “Berliner Singakademie” rīko Latvijas valsts simtgadei veltītu svētku koncertu Vācijā, Berlīnes koncertzālē. Latvijas un Rīgas vārda popularizēšanai pasaulē tika izraudzīts komponists Jēkabs Jančevskis, kas jau kopš studiju gadiem rada mūziku Latvijas profesionālajiem kolektīviem, tostarp Valsts Akadēmiskais koris Latvija un Latvijas Radio koris, kas Jēkaba mūziku ved pasaulē.

Jančevskis ir viens no savas paaudzes spilgtākajiem un klausītāju atzītākajiem komponistiem, kas radījis mūzikas darbus kora, simfoniskās, vokāli simfoniskās, kamermūzikas, kā arī teātra un kino mūzikas žanros. Jēkaba mūzikā ir emocionāli uzrunājošs vēstījums, bet darbiem allaž piemīt balanss starp emocionalitāti, spilgtu melodismu un kompozicionālu inteliģenci. Par jaundarbu komponists pats saka: “Skaņdarbs Spārni, lielums un spēks ir stāsts par man personīgi tuvām tēmām - par cilvēka garīgo attīstību un saikni ar Visumu, par piederības apziņu, piedošanas spējām un mīlestību. Šis opuss interesants ar to, ka tas ir bilingvāls, proti, tas ar vienas valodas palīdzību nepaskaidro vai netulko otru, tieši pretēji - mērķis ir ļaut abām valodām papildināt vienai otru un vienotā mijiedarbē paust stāstu, it kā ignorējot šķietamās valodas barjeras un atšķirīgās pasaules. Skaņdarbā pievēršos ne tikai dažādajām valodas sfērām, bet arī akustiskajiem pretpoliem: telpiski distancētajam kamerkorim un uz skatuves esošajam jauktajam korim. Divas it kā atšķirīgas pasaules, bet ideja un stāsts viens.” Autors skaņdarbā izmantojis arī akustiskos pretpolus: telpiski distancējot kamerkori “Ave Sol”, kas zālē izvietos trīs ansambļos, pret jaukto kori, kas izvietots uz skatuves.

Jaundarba “Spārni, lielums un spēks” pasaules pirmatskaņojums notiks 2018. gada 17. novembrī Berlīnes koncertzālē un to izpildīs Rīgas kamerkoris “Ave Sol”, oratoriju koris “Berliner Singakademie”, Berlīnes koncertzāles simfoniskais orķestris “Konzerthausorchester Berlin” un diriģents Andris Veismanis.

Jaunākie raksti