Gunta, Ginta, Gunda

Rīgas Sv. Pētera baznīcā skanēs Pirmās Adventes koncerts

Pirmajā Adventes svētdienā, 30. novembrī, plkst. 17.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā sniegs koncertu, kurā piedalīsies solistes Sonora Vaice (soprāns) un Laura Grecka (mecosoprāns), un  Rīgas kamerkoris „Ave Sol”. Programmā ietverta Jura Karlsona,  J. S. Baha, V. A. Mocarta, E. Loida-Vēbera un A. Rīda mūzika, kā arī tradicionālas Ziemassvētku melodijas.

Pirmās Adventes koncerts Pēterbaznīcā ir kļuvis par orķestra „Rīga” tradīciju, ievadot Ziemassvētku gaidīšanas laiku. Šogad orķestris „Rīga” ir sagatavojis īpašu programmu, kurā ietvertas gan tradicionālās Ziemassvētku melodijas, gan Rietumeiropas klasika, kā arī latviešu mūzika, piedaloties spožiem solistiem un mūziķiem.

Ziemassvētkiem raksturīgā priekpilnā noskaņā ir sacerēts Šona O’ Lāflina (Sean O’Loughlin) skaņdarbs „Jubilant Holiday”, kas aizsāks koncerta programmu. Skanēs klasiskās mūzikas pērles, kā Johana Sebastiana Baha korālis „Jesu bleibet meine Freude” un Volfganga Amadeja Mocarta „Laudate Dominum” ar Sonoras  Vaices soprāna solo.  Koncertu lieliski papildinās britu komponista Endrū Loida-Vēbera (Andrew Lloyd Webber)  „Pie Jesu” solistu un kora sniegumā.

Koncerta programmā iekļauta Jura Karlsona „Ziemassvētku kantāte” mecosoprānam, jauktajam korim un orķestrim. Solo dziedās Laura Grecka. Kantāte ir sarakstīta 1991. gadā, izmantojot Kārļa Skalbes, Austras Dāles un Elzas Ķezberes dzeju.

Viens no izvērstākajiem mūsdienu pūtēju orķestra skaņdarbiem, veltīts Ziemassvētku tematikai, ir amerikāņu komponista Alfrēda Rīda „Krievu Ziemassvētki”. Tajā ir izmantoti četri seni krievu garīgie dziedājumi, kuriem orķestra skanējums piešķīris Adventes laikam emocionāli atbilstošu noskaņu un skaņdarba izskaņā – kulminācijā tie asociējas ar katedrāļu majestātisko arhitektūru un plašumu.

Pirmās Adventes koncertu noslēgs populāras Ziemassvētku dziesmas, dodot iespēju katram klausītājam tās atkal no jauna izbaudīt un izdziedāt.

Ar Rīgas domes atbalstu šo koncertu 2014. gada 30. novembrī Sv. Pētera baznīcā būs iespēja klausīties bez maksas.

Jaunākie raksti