Mirta, Ziedīte

Rēzija Kalniņa gatavojas Ziemassvētku konceriem

Rēzija Kalniņa savā dzimšanas dienā atgriezīsies Latvijā, dzimšanas diena tiks svinēta Dikļu pilī, turpinot saviļņojošo oriģinālmūzikas programmu „Mana roka Tavējā...”, sagaidot Ziemassvētkus, aktrise Rēzija Kalniņa un komponists Uldis Marhilevičs atklāj ar kādām domām sirdī dosies pie klausītājiem.

Kopumā gaidāmi 22 koncerti visā Latvijā, un pirmais no tiem notiks tieši Rēzijas dzimšanas dienā – 23. decembrī Dikļu pilī. Kā lieliska dāvana Ziemassvētkos pie klausītājiem nonāks arī koncerta ieraksts DVD formātā.

Programmas nosaukums – „Mana roka Tavējā” – aizgūts no Rudītes Losānes tāda paša nosaukuma dzejoļa, un tā tēlainais tulkojums ir ietilpīgs un visatpverošs: tiklab kā atrašanās dzīvesdrauga azotē vai  kolēģa aizvējā, tiklab – Dieva un Mīlestības pavēnī. Visi autori, kuru dzejoļi kļuvuši par pamatu koncertprogrammai „Mana roka Tavējā”, izgājuši dziļas ciešanas, pārvarējuši kaislību pilnas pretrunas un beidzot atraduši ceļu uz savu būtību. Tāda ir dzejniece un skolotāja Gunta Micāne, dzejniece un teoloģe, Iļģuciema sieviešu cietuma kapelāne Rudīte Losāne, Ilga Bērza, Eva Dortāne, Tatjana Zeiliņa-Jones un citi autori – viņu dzīves ir garīgā skola, no kuras pamācīties aicināts ikviens. Turklāt koncertprogramma veidota, mērķtiecīgi rēķinoties ar akustikas nosacījumiem dievnamos, svētku emocionālo tonalitāti un vienotu garīgo vēstījumu.

„Šo programmu jau sākotnēji uztvēru kā ļoti lielu atbildību. Melodiskās sarežģītības te nav; svarīgākais bija dzejā pausto būtību atklāt dziesmās. Teksti ir tik ļoti īsti, ka liek ieiet ēteriski garīgajā pasaulē. Un tāds nu ir mans skatījums,” par klausītāju augstu novērtēto rezultātu teic Uldis Marhilevičs, kurš pēdējos gados krietni daudz strādā ar repertuāru, kas piestāv dievnamam un arī pats bieži koncertē baznīcās. „Neviens no šiem koncertiem nav komerciāls, bet nācis no sirds un dvēseles, piepildīts ar dziļu jēgu. Jebkurā, kaut vismazākajā lauku baznīciņā – ja viss notiek no sirds un patiesi, tad redzi, ka tam ir jēga. Bet viens nu gan: jābūt simtprocentīgi patiesam, atvērtu dvēseli, bez jebkādas uzspēles. Jābūt sirds un prāta pārliecībai, – tad izdodas.”

„Mūsu koncertprogrammā dzeja pati ir kā melodija. Turklāt Uldis ir ļoti prasīgs pret mani kā dziedātāju… Ir tikai viens cilvēks, kurš ir vēl prasīgāks: es pati,” – tā aktrise Rēzija Kalniņa.

Koncerts „Mana roka Tavējā” ikkatru vedina apjaust, ka arī klusums var būt skaņa, bet citkārt daiļrunīgāka par vārdiem izrādās mūzika. Jo ar vārdiem dažkārt viens otru pārprotam, bet mūzikā – nekad. Tāpēc programmā līdzās dziesmām skan arī instrumentālā mūzika, bet runātais vārds ir rūpīgi izmeklēts fragmentu kopums no Zālamana Augstās dziesmas.

Kopā ar Rēziju un Uldi koncertos piedalās arī Modris Laizāns (basģitāra), Ingus Feldmanis (ģitāra un mutes harmonikas), Ivars Kalniņš (sitaminstrumenti) un Dzintars Beitāns (vijole).

Ziemassvētki ir pārdomu laiks, kad gremdējamies apcerē, pārskatot aizejošo gadu, izvērtējot savas attiecības ar ticību, iecietību, cerībām un mīlestību. Tieši tādas jūtas pauž arī Rēzijas un Ulda radošais kopdarbs, aicinot pierimt, apstāties, ieklausīties sevī un mūzikā. Bet kādās noskaņās šo laiku uzlūko viņi paši – Rēzija un Uldis? Ar kādām domām sirdī viņi dosies pie klausītājiem?

Ticība

Cik dažādi ir cilvēki, tikpat atšķirīgs viņu ceļš uz ticību: Dievu, baznīcu, reliģiju. „Ticības sakarā mēs it kā runājam par Brīnumu, lai gan būtu jābrīnās par tiem, kuri netic. Lūk, TAS ir brīnums,” saka Rēzija. Viņa ir pārliecināta, ka baznīca nav tikai ēka. „Pats Kristus jau sacījis – baznīca ir cilvēks. Nesen nonācu pie atziņas, ka uz baznīcu neeju kalpot Dievam, bet eju, lai Dievs kalpotu man. Es eju un saņemu Dāvanu. Jā, arī daba var būt kā visīstākā baznīca, jo baznīca jau esi tu pats. Ir tikai jāapzinās, ka viss ir viens, ka mēs visi esam vienoti,” – tā Rēzija un atgādina kāda indiešu svētā teikto: „Es esmu Dievs, un tu esi Dievs. Atšķirība tikai tā, ka tu to nezini…”

„Ticība? Pie tās nevar nokļūt citādi kā vien tad, ja sevī esi izjutis un pārliecinājies, ka tā strādā! Kad esi ticībai pieskāries un sajutis, tā ir vienīgais ceļš uz priekšu, un visas ārišķības atkrīt. Kad būtību sāc uzķert, nav svarīga forma – daba vai baznīca,” savu pārliecību pauž Uldis.

Iecietība


Ziemassvētki un ne tikai tie ir lielisks laiks padomāt arī par iecietību. „Ja tevi kaut kas kaitina, uztrauc, visupirms jāskatās sevī – kāpēc tu esi tik kritisks, kas ir kritisks tevī? Juris Rubenis iesaka mēģināt paskatīties uz cilvēkiem, lietām un norisēm bez vērtējuma. Objektīvi, nevis subjektīvi,” – tā Rēzija.

Ziemassvētki

Diena seko dienai, gads gadam, bet Ziemassvētki iezīmē pieturas punktu dzīves skrējienā. Ak, jā - arī lielveikalu burzmu un bezgaumīga kiča triumfa gājienu.

Uldis Marhilevičs ir pārliecināts, ka svētku komercializēšanās ir sekas seklai domāšanai. „Bet tam visam jāiziet cauri, lai atdzimtu – piemēram, labus darbus darot, sākot ar pavisam elementārām lietām: palīdzot vecākiem, vēl kādam, turklāt palīdzot nesavtīgi! Kad sāc sajust svētku īsto jēgu, sūtību un būtību, Ziemassvētki ir tuvi bez jebkādiem atribūtiem. Kaut arī asociācijas var būt dažādas: citam ar eglīti, vēl citam – dāvanām, vēl citam – baznīcu.”

Tikām Rēzija teic tā: „Bet bērni Ziemassvētkos gaida dāvanas - tā ir cita ticība, taču bezgalīgs prieks! Un tas nekādā gadījumā nav materiālisms…” Bet kādi ir viņas pašas Ziemassvētki? „Katri ir īpaši, un vēl jo vairāk tad, ja pavadīti mājās… Taču diemžēl mūs ļoti reti apciemo īsts Ziemassvētku prieks, jo visbiežāk ir tā: tu noskrienies, sev nav bijis laika, tāpēc svētkus sagaidi nevis mierā, klusumā un pateicībā par dzimušo bērnu, bet gan ar atvieglojumu – fu’, labi gan, ka svētki garām...”

Koncerti „Mana roka Tavējā”

23. decembris plkst. 19:00 Dikļu pils

25. decembris plkst. 15:00 Koncertzāle "Baltais flīģelis"

25. decembris plkst. 20:00 Vecā Sv. Ģertrūdes baznīca

26. decembris plkst. 15:00 Jaunā Sv. Ģertrūdes baznīca

26. decembris plkst. 19:00 Mārupes Kultūras nams

27. decembris plkst. 14:00 Līvānu Kultūras centrs


27. decembris plkst. 19:00 Cesvaines Luterāņu baznīca


28. decembris plkst. 14:00 Talsu Luterāņu baznīca


28. decembris plkst. 18:00 Rojas Kultūras centrs


29. decembris plkst. 19:00 Saldus Sv. Pētera un Pāvila Romas Katoļu baznīca


30. decembris plkst. 19:00 Jelgavas Sv. Annas baznīca


2. janvāris plkst. 19:00 Ikšķiles Luterāņu baznīca


3. janvāris plkst. 18:00 Bauskas Svētā Gara Luterāņu baznīca


4. janvāris plkst. 14:00 Smiltenes Luterāņu baznīca


4. janvāris plkst. 19:00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīca


5. janvāris plkst. 19:00 Rīgas Lutera baznīca Torņkalnā


6. janvāris plkst. 19:00 Aizkraukles Kultūras nams


7. janvāris plkst. 19:00 Limbažu Sv. Jāņa baznīca


8. janvāris plkst. 19:00 Tukuma Sv. Trīsvienības Luterāņu baznīca


9. janvāris plkst. 18:00 Rēzeknes Jēzus sirds Romas Katoļu katedrāle


10. janvāris plkst. 14:00 Alūksnes Sv. Bonifācija Romas Katoļu baznīca


10. janvāris plkst. 19:00 Gulbenes Romas Katoļu baznīca

Jaunākie raksti