Aldonis, Agija

Koncertā 8. martā skanēs tikai komponistu – sieviešu radīta mūzika

Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē 8. martā notiks īpašs pavasara koncerts "Sieviešu diena", kurā skanēs tikai komponistu – sieviešu radīta mūzika, pavēstīja festivāla "Arēna" direktore Antra Dreģe. Koncerts iekļauts Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" programmā. Tajā uzstāsies jaunā izraēliešu pianiste Irēna Frīdlande (Irena Friedland).

Mūzika, ko rada sieviete. Mūzika, ko atskaņo sieviete. Mūzika, ko piedzīvo sieviete. Mūzika par sievieti. Mūzika sievietei. Tā ir plaša, vairākus gadsimtus un daudzas pasaules valstis aptveroša tēma, kas ir festivāla četrpadsmitās sezonas jaunievedums un ko festivālā iecerēts risināt arī turpmāk, 8. marta koncertus padarot par ikgadēju tradīciju.

Frīdlande ir viena no visaugstāk novērtētajām mūziķēm Izraēlā, kas guvusi arī ievērojamu starptautisku atzinību, uzstājoties daudzās pasaules valstīs gan kā pianiste un kamermūziķe, gan kā lektore.

Koncertprogrammai Rīgā pianiste izvēlējusies septiņu dažādu tautību sieviešu – komponistu darbus, kas aptver laiku no 19. līdz 21.gadsimtam. Blakus romantiskā laikmeta mūzikas piemēriem, no kuriem daudzi bijuši nepietiekami novērtēti vai ignorēti, piemēram, vācu komponistes Fanijas Mendelszones darbi, daži pat pilnībā aizmirsti, kā, piemēram, franču skaņrades Sesilas Šaminades kompozīcijas, koncertā skanēs arī amerikāņu komponistes Eimijas Bīčas un Klāras Šūmanes (Vācija) sacerējumi.

Klausītājiem būs iespēja iepazīties ar 21. gadsimtā sacerētu mūziku – gan izraēliešu mūsdienu komponistes Nāmas Tamiras, gan latviešu komponistes Indras Rišes, gan mūsu kaimiņu lietuviešu skaņrades Zitas Bružaites darbiem.

Biļetes uz koncertu pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Jaunākie raksti