Vēsma, Fanija

Visi „DiDuĻa” hīti programmā „The Best” Dzintaru koncertzālē

21. jūnijā plkst. 19.00 koncertzālē „Dzintari” notiks izcilā instrumentālista DiDuĻa – tāda paša nosaukuma grupas pastāvīgā līdera – koncerts.

DiDuĻa ir ģitārists - virtuozs, komponists - eksperimentētājs, aranžētājs, skaņu ierakstu producents, skaņu režisors un paša komponēto skaņdarbu izpildītājs. Grupa Sniedzot apmēram 150 vērienīgus, pilnībā izpārdotus dzīvās mūzikas šovus gadā, „DiDuĻa” ierindojas to Krievijas kolektīvu pirmajā pieciniekā, kuriem ir vislielākais viesizrāžu skaits un visplašākā viesizrāžu ģeogrāfija. Mākslinieks ar savu jaunradi ir iekarojis ne tikai dzimtās Baltkrievijas, bet arī Krievijas, Amerikas un Eiropas publiku. Viņa uzstāšanās ne reizi vien izraisījusi izvēlīgās Latvijas publikas sajūsmu. Šovasar uz Jūrmalas labākās koncertzāles skatuves skanēs hīti, kas no kolektīva desmit gadu ilgās viesizrāžu vēstures īpaši atlasīti programmai „The Best” („Labākais”).

Katrs DiDuĻa koncerts ir dzīvs instrumentāls šovs, muzikāla leģenda, kas saprotama dažādu vecumu skatītājiem jebkurā kontinentā. Grupas repertuārs ir kā eksplozīvs kokteilis, kas sajaukts no dažādiem mūzikas virzieniem un žanriem – sākot ar neo-flamenko un etnopopu, līdz rokam un folkmūzikai. DiDuĻa neatzīst nekādas ģeogrāfiskās robežas – no krievu melodijām viņš nemanāmi pāriet uz Rietumeiropas menuetu, ebreju klezmera deju melodijas nomaina spāniska kaisle, Argentīnas tango plūstoši pārvēršas par arābu vēderdeju. Būdams komponists - eksperimentētājs, DiDuĻa pastāvīgi attīsta ģitāras instrumentālās mūzikas žanru, atklājot jaunus skanējuma efektus un tembrus. Tomēr pat kompozīcijās ar bagātīgām ģitāras skaņu vinjetēm un tehnikām DiDuĻa ne mirkli neaizmirst galveno – melodiju.

Visu vakaru koncertzāle „Dzintari” būs piepildīta ar retu kolekcionējamu mūzikas instrumentu skaņām. „Koncertā mani vienmēr pavada pieci dažādi instrumenti, piecas dažādas skaņas un tembri – katrs savā veidā interesants un neatkārtojams”, stāsta DiDuĻa. „Manas ģitāras ir izgatavotas pēc maniem individuālajiem rasējumiem, tomēr es eksperimentēju ne tikai stīgu instrumentu jomā. Koncertā mēs izmantojam ļoti lielas bungu sistēmas, daudz perkusijas instrumentu, dažādus pūšamos instrumentus – tostarp saksofonus, stabules un paštaisītus pūšamos instrumentus, vairākas basģitāras, visdažādākos taustiņu instrumentus, semplerus, datorus, surdīnes, ritma sekcijas, semplu atskaņotājus utt. Skaņa ir aizraujošs audums, uz kura var radīt aizrautīgi, dziļi, izsmalcināti, ļoti eleganti un ļoti skaisti. Visu savu dzīvi esmu veltījis skaņai”.

DiDuĻa ir strādājis ar slavenām pasaules mēroga šovbiznesa zvaigznēm – Plasido Domingo, Braienu Adamsu, Džo Linnu Tērneru, Kreigu Dēvidu. Uzstājoties DiDuĻa mūzikas pavadībā, prestižās sacensībās uzvarēja sportisti Irina Slucka, Aleksejs Jagudins, Ksenija Makarova. Par skaņu celiņu Alekseja Balabanova filmai „Kurinātājs” DiDuĻa 2010. gadā saņēma kinokritiķu balvu „Baltais zilonis” un tika nominēts balvas saņemšanai kategorijā „Labākā mūzika filmai”.

Jaunākie raksti