Vēsma, Fanija

Festivāla „BILDES” 30. jubilejas svētki turpinās ar blūza koncertu

Mūzikas un mākslas festivāla “BILDES 2015” otrajā 30 gadu jubilejas svinību koncertprogrammas dienā klausītājiem tiks piedāvāts jau par stabilu festivāla vērtību un tradīciju kļuvušais blūza koncerts. Tas būs klausāms mūzikas klubā “Kaļķu vārti” šovakar, 22. oktobrī, plkst. 19.00, informē “BILŽU BIROJS”.

Kā ierasts, šajā koncertā uzstājas profesionāli un klausītāju atzīti pašmāju blūza mūziķi, kuru enerģiskie un emocionālie priekšnesumi komentārus un kritiku vairs neprasa. Kopumā, šis pasākums ir raksturojams kā kodolīga un izglītojoša aktuālās Latvijas blūza mūzikas ainas retrospekcija. Šogad “BILDES” aicina ieklausīties kopskaitā 12 blūza kolektīvu muzikālajos stāstos.

Nenoliedzami, “D11 Blues Band” ir viens no pazīstamākajiem Latvijas blūza ainas kolektīviem, kas “BILDĒS” aktīvi uzstājies kopš 2005. gada. Grupas solists, omulīgais Ints Bekers “BILDES” definē kā pozitīvu radošās inteliģences kopfestivālu, kas rada ļoti spēcīgu māksliniecisko enerģiju. Viņaprāt, visvairāk tā jūtama tieši blūza koncertā, jo “blūzs ir vispatiesākā, vistīrākā, visneviltotākā un visvienkāršāk saprotamā muzikālā izpausme,” uzskata I. Bekers. “Esmu gandarīts, ka, pateicoties festivālam, Latvijā ir par vienu blūza koncertu vairāk, jo tas rada īpašu, pat maģisku un abpusēju sinerģiju – starp mūziķu un klausītāju dvēseles stāvokļiem. Blūzs nepieprasa obligātu muzikālo virtuozitāti un teorētiskās zināšanas par mūzikas vēsturi. Tomēr tā ir starptautiska emociju valoda, kurā vienlaicīgi un vienlīdz labi saprotas gan mūziķi, gan klausītāji,” stāsta blūzmenis. Koncertā “D11 Blues Band” plāno izpildīt blūzu “Upe” latviešu valodā”, kā arī pārsteiguma skaņdarbu.

Savukārt dziedātājs Dainis Dobelnieks, kurš galvenokārt pazīstams kā populārā estrādes ansambļa “Eolika” (“BILDĒS” kopš 1990. gada) solists, šogad kopā ar “Lavrix Blues Band” (“BILDĒS” kopš 2013. gada) ļausies blūza mūzikas valdzinājumam. Kaut arī gadu gaitā D. Dobelnieks iepazinis ļoti daudzu pasākumu, tostarp “BILŽU” skatuves, dziedātājs labprāt apmeklē festivālu arī kā klausītājs: “Mani ļoti piesaista “BILŽU” formāts – koncerti ir daudzveidīgi, turklāt ļauj mūziķiem radošās izpausmes brīvību, un šī ideja ir dzīva jau kopš festivāla pirmsākumiem. Ikkatram tiek sniegta iespēja paust mākslu pēc paša izpratnes.” Runājot par blūza žanru, D. Dobelnieks atklāj, ka ir ļoti liels šīs mūzikas un tās izpildītāju cienītājs. “Simpātijas pret blūzu man radās jau “Eolikas” laikos, kad starp popmūzikas skaņdarbiem mūsu komponists Boriss Rezņiks iekļāva arī dažus blūzus. Tā bija interesanta pārmaiņa, kas radīja pat emocionālas vibrācijas,” skaidro dziedātājs. Dobelnieks norāda, ka dziedāšanas tehnika, ko pieprasa blūzs, ir tehniski specifiska, taču viņš labprāt piekritis draudzīgam izaicinājumam 22. oktobrī uz “BILŽU” skatuves kopā ar kolēģiem “Lavrix Blues Band” izpildīt B. Rezņika blūzu “Kā es gaidīju”. Šī skaņdarba oriģināls pazīstams pēc Ilonas Stepanovas dziedājuma.

Arī blūza vecmeistars, ģitārists Jānis Vanadziņš (festivālā dažādos sastāvos kopš 2006. gada, ar apvienību “Mozambika” – kopš 2012. gada) “BILŽU” 30. jubilejai gatavojas īpaši. Viņš veido retrospektīvu priekšnesumu ar dziedātājām Annu Puškinu, Inesi Darkeviču un Ievu Kākuli, kuras dažādos laika periodos sadarbojušās ar J. Vanadziņu. “Ar katru no šīm solistēm mani saista muzikāli stāsti un atmiņas, ko nu ietērpsim blūzā. Tā būs gan garīga, gan mākslinieciska, gan fiziska, gan pats galvenais – patiesa – atkalsatikšanās,” stāsta ģitārists. Viņš “BILDES” raksturo kā Latvijas mūzikas fenomenu, jo festivāls ir zināms un apbrīnojams ne tikai savas ilgās pastāvēšanas dēļ, bet, viņaprāt, tas arī sniedz izglītojošu pārskatu par dažāda stila Latvijas mūzikas aktualitātēm. “Lai arī blūzs Latvijā nav izteikti populāra mūzika, šis koncerts, manuprāt, veicina klausītāju interesi par to, un šāds pavērsiens vietējo kultūru tikai bagātina,” tā Vanadziņš.

Blūza koncertā uzstāsies arī: Ainars Pūpols un “[Pī] Blues”, “The Blues Gang”, “Elastic”, Ieva Kākule, “Vocada”, “Blues Cake”, „Crazy Shark Band”...

Festivāla ietvaros mūzikas klubā “Kaļķu vārti” būs klausāms arī koncerts “IELŪDZ BILŽU MŪZIĶI UN VIŅU BĒRNI” (21. oktobrī), “FOLKKONCERTS” (3. novembrī) un “JAUNO DZIESMINIEKU koncerts” (4. novembrī). Savukārt Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē  apmeklētējus priecēs “JAUNO GRUPU un BILŽU VETERĀNU kopprojektu koncerts” (27. novembrī), “BILDĒS sevi pieteikušo un radošo personību kopprojektu koncerts” (28. novembrī), “Koncerts BĒRNIEM” (29. novembrī), ““BILŽU” VETERĀNU koncerts” (29. novembrī).

Biļetes uz koncertiem var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.

Atgādinām, ka līdz 30. oktobrī tirdzniecības centru “Spice” un “Spice Home” telpās apskatāma “BILŽU” 30. jubilejas retrospektīvā izstāde. Tajā izvietoti mākslas darbi no tematiskajām izstādēm: “Mēs — krēslos!” (2002), “Pogas un podziņas” (2003), “Mandalas” (2011), “Maskas” (2012), “Ciparu un burtu spēles” (2012); savukārt “Spice Home” telpās izvietoti eksponāti no “Čemodānu parādes” (2007) un “Lai saule spīd vai lietus līst...!” (2008).

Savukārt Vecrīgā, Līvu laukumā apskatāma vides izstāde “BILŽU sēta PILSĒTĀ”! Tajā aplūkojami 138 mākslas darbi, ko veidojuši vairāk nekā 100 Latvijā populāri mūziķi un citas radošās personības.

Jaunākie raksti