Mirta, Ziedīte

Koncertcikls „Iededz gaismu” priecēs ar tautasdzismām, kabarē un Bēthovenu

Koncertcikls „Iededz gaismu” tumšos gada mēnešus sāks piepildīt ar gaismu un mūziku 28.novembrī, kad izskanēs cikla pirmais koncerts „No tautasdziesmas un impresionisma līdz kabarē...”. Koncertcikls turpināsies 12.decembrī ar „Bēthovena vēstulēm”.

Pirmais koncerts notiks 28.novembrī pulksten 18 mājīgajā un akustiski pievilcīgajā viesnīcas „Promenade Hotel” Hika zālē. Tajā piedalīsies komponists un pianists Pēteris Plakidis, liepājnieks, vijolnieks Dzintars Beitāns un daudzsološā jaunā soprāne Diāna Silova. Programmā būs dzirdama visdažādākā Latvijas un ārzemju komponistu mūzika, kā jau to vēstī koncerta nosaukums – „No tautasdziesmas un impresionisma līdz kabarē…”.

Pēteris Plakidis, kurš aktīvi muzicē un komponē jau no 20.gs. 60.gadiem, Latvijas klausītājiem ir labi pazīstams ar savām kamermūzikas kompozīcijām, kora mūzikas skaņdarbiem un tautasdziesmu apdarēm. Taču šajā koncertā būs iespējams dzirdēt ne tikai viņa latviešu, tai skaitā latgaliešu tautasdziesmu apdares un citas dziesmas, bet arī redzēt Pēteri Plakidi pianista krēslā. Paralēli Plakida darbiem koncertā impresionismu pārstāvēs franču komponista Kloda Debisī skaņdarbi. Impresionisms balstās uz atmosfēru un nojausmām. Mūzikā tie pārsvarā ir īsi skaņdarbi, piemēram, noktirnes, arabeskas, prelūdijas un tamlīdzīgi, tāpēc nav brīnums, ka starp koncertā dzirdamajiem skaņdarbiem būs Debisī „Mēness gaisma”, „Zvaigžņotā nakts” un citi. Straujākus ritmus un spilgtākus toņus koncertā ienesīs franču modernā komponista Fransisa Pulenka sonāte viojolei un klavierēm.

Nākamais koncerts „Bēthovena vēstules” izskanēs 12.decembrī pulksten 18 Graudu ielas koncertzālē. Koncertā piedalīsies Lielās Mūzikas balvas laureāti – apburošais klarnetists Egīls Šēfers, Liepājas Simfoniskā orķestra čelliste Dace Zālīte un pianists Toms Ostrovskis. Paralēli Ludviga van Bēthovena skaņdarbiem izskanēs pašlaik Latvijā un pasaulē populārā, pārpasaulīgā igauņu komponista Arvo Perta, mūsu pašu mīlētā komponista Ērika Ešenvalda, kā arī Pētera Vaska un Pētera Plakida skaņdarbi. Taču tas vēl nav viss! Šis būs īpašs koncerts, jo tā gaitā mūzikas žurnālists Orests Silabriedis iepazīstinās klausītājus ar Bēthovena vēstuļu fragmentiem. Šo koncertu vislabāk raksturo Ludviga van Bēthovena paša vārdi: „Uguni vīriešu sirdīm un asaras sieviešu acīm! Spēlēt mūziku bez kaisles ir noziegums!”.

Koncerti rīkoti sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fondu, Liepājas Kultūras pārvaldi un viesnīcu „Promenade Hotel”.

Tālāk koncertcikls turpināsies līdz pat februārim ar vairākiem koncertiem gan pievilcīgajā Hika zālē, gan Liepājas jaunajā lepnumā – „Lielā dzintara” koncertzālē.

Biļetes uz koncertcikla „Iededz gaismu” koncertiem iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas.

Plašāka informācija par koncertciklu atrodama organizācijas „Via Cultura” mājaslapā viacultura.lv, kā arī sociālajos portālos twitter.com/ViaCulturaLv, draugiem.lv/viacultura/ un facebook.com.

Jaunākie raksti