Vēsma, Fanija

Koncertcikls „Iededz gaismu” sāksies ar tautasdziesmām, impresionismu un kabarē

Sestdien, 28.novembrī pulksten 18 izskanēs koncertcikla „Iededz gaismu” pirmais koncerts „No tautasdziesmas un impresionisma līdz kabarē...”, kurā piedalīsies Pēteris Plakidis, Dzintars Beitāns un Diāna Silova.

Pirmais “Iededz gaismu” koncerts notiks mājīgajā un akustiski pievilcīgajā viesnīcas „Promenade Hotel” Hika zālē. Programmā būs dzirdama visdažādākā Latvijas un ārzemju komponistu mūzika, kā jau to vēstī koncerta nosaukums.

Koncertā impresionismu pārstāvēs franču komponista Kloda Debisī skaņdarbi. Impresionisms balstās uz atmosfēru un nojausmām. Mūzikā tie pārsvarā ir īsi skaņdarbi, piemēram, noktirnes, arabeskas, prelūdijas un tamlīdzīgi, tāpēc nav brīnums, ka starp koncertā dzirdamajiem skaņdarbiem būs Debisī „Mēness gaisma”, „Zvaigžņotā nakts” un citi. Straujākus ritmus un spilgtākus toņus koncertā ienesīs franču modernā komponista Fransisa Pulenka sonāte vijolei un klavierēm. Līdzās šiem skaņdarbiem koncertā būs iespēja dzirdēt arī Pētera Plakida darbus.

Pēteris Plakidis, kurš aktīvi muzicē un komponē jau no 20.gs. 60.gadiem, Latvijas klausītājiem ir labi pazīstams ar kamermūzikas kompozīcijām, kora mūzikas skaņdarbiem un tautasdziesmu apdarēm. Šajā koncertā būs iespējams dzirdēt ne tikai viņa latviešu tautasdziesmu, tai skaitā – latgaliešu, apdares un citas dziesmas, bet arī skaņdarbu, kas izskanēja Raiņa 150.jubilejas svinībām rīkotajā koncertuzvedumā “Dagdas skiču burtnīca”. Turklāt šajā koncertā Pēteri Plakidi būs iespējams redzēt arī pianista krēslā.

Blakus Plakidim muzicēs viņa domubiedri – liepājnieks, vijolnieks Dzintars Beitāns un soprāne Diāna Silova, par kuru Plakidis atklāj: „Kad ar Maiju Krīgenu vēl strādājām Latvijas Mūzikas akadēmijas kamerdziedāšanas klasē, Diāna kļuva par tādu kā kamerdziedāšanas leģendu [..]. Apbrīnojama, reta parādība! Arī ļoti skaista balss viņai ir, un zibensātrumā visu var iemācīties.” Saite uz sarunu ar koncerta idejas autoru Pēteri Plakidi radio Klasika programmā „Neatliekamā saruna”: http://ej.uz/jesv.

Nākamais koncerts „Bēthovena vēstules” izskanēs 12.decembrī pulksten 18 Graudu ielas koncertzālē. Tajā piedalīsies klarnetists Egīls Šēfers, čelliste Dace Zālīte un pianists Toms Ostrovskis. Paralēli Ludviga van Bēthovena, Arvo Perta, Ērika Ešenvalda, Pētera Vaksa un Pētera Plakida skaņdarbiem tiks lasīti arī Bēthovena vēstuļu fragmenti.

Tālāk koncertcikls turpināsies līdz pat februārim ar vairākiem koncertiem gan Hika zālē, gan koncertzāles „Lielais dzintars” kamerzālē.

Jau 6. sezonu organizācija „Via Cultura” liepājniekiem un pilsētas viesiem rudens un ziemas tumšajos mēnešos piedāvā koncertciklu „Iededz gaismu”.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas.

Jaunākie raksti