Gunta, Ginta, Gunda

Aurēlija Šimkus un LSO Dzinatru koncertzālē atskaņos skaistākos Mocarta un Bēthovena skaņdarbus

18. februārī plkst. 19:00 atjaunotā vēsturiskā Dzintaru koncertzāle aicina uz koncertu “Vīnes klasika. Mocarta klavierkoncerts un Bēthovena simfonija” Liepājas Simfoniskā orķestra un diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Koncerta soliste - jaunā un talantīgā pianiste Aurēlija Šimkus. Pēc debijas Baireitā un viesošanās Ingolštatē, kur aizvadītā gada nogalē Aurēlija Šimkus koncertēja kopā ar Gruzijas kamerorķestri, jaunā mūziķe atsaukusies prasīgā Liepājas simfoniskā orķestra aicinājumam spēlēt Volfganga Amadeja Mocarta jauneklīgajā 12. klavierkoncertā.

Liepājas Simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs, diriģents Atvars Lakstīgala, raksturojot koncerta programmu uzsver, ka “Vīnes klasika šodien globālā mērogā kļuvusi moderna un aktuāla. Tieši pēdējā desmitgadē tapuši izcili Vīnes klasicisma mūzikas ieraksti un interpretācijas. Antonio Saljēri komponēto uvertīru pirms vairākiem gadiem dzirdēju Berlīnē. Mākslinieciskās kvalitātes Saljēri mūzikā ir lieliskas, pat izcilas, un ja kāds, man nezinot autoru, šo mūziku uzdotu par Mocarta rakstītu, es savā naivumā noticētu. Mocarta un Saljēri leģenda ir aktuāla arī krietni pēc abu skaņražu nāves, tāpēc šajā koncertā klausītājiem būs iespēja iepazīt abu laikabiedru personības gan jāpiebilst, atšķirīgos un nevienlīdzīgos žanros. Bet studējot Bēthovena simfoniju partitūras, mani vienmēr pārņem neizskaidrojama iedvesmas sajūta, jo viņa mūzika ir dzīva, trausla, smieklu un groteskas piepildīta, reizēm nopietna, tad elektriski uzbudināta. Arī Otrā simfonija nav izņēmums. Tā būs īsta mīlas drāma ar kaisli un ugunīgi dzirksteļojošu temperamentu.”

Savukārt pianiste Aurēlija Šimkus, apcerot Mocarta klavierkoncertu izsakās šādi: “Lai izveidotu patiesi autentisku agrīnā klasicisma klavierkoncertu interpretāciju, pianistam ir jāprot improvizēt, vai vismaz sakomponēt savas kadences un ornamentāciju, jo, ņemot vērā agrīnā klasicisma laika instrumenta ierobežotās iespējas, tieši kadences un ornamentācija bija tas, kas lielā mērā atšķīra vienu interpretāciju no otras.”

Jaunā un talantīgā pianiste Aurēlija Šimkus klavierspēli sākusi apgūt četru gadu vecumā, bet šobrīd mācās Latvijas Mūzikas Akadēmijā pie profesora Sergeja Osokina. Visai agri jaunā pianiste uzsākusi arī starptautisku karjeru, kļūstot par Dortmundes Mocarta biedrības balvas laureāti un izcīnot trešo vietu 11. starptautiskajā KlavierOlymp pianistu konkursā Vācijas pilsētā Bādkisingenē. Šiem panākumiem sekojuši koncerti prestižajā festivālā "Kisingenes vasara",  solokoncerti Šveicē un Vācijā, kā arī uzstāšanās kopā ar Anglijas kamerorķestri, Varšavas filharmonijas orķestri, Dortmundes filharmonijas orķestri, Gruzīnu kamerorķestri Ingolštātē un Baireitā, u.c.

2013. gada rudenī klajā nāca Aurēlijas debijas soloalbums Scherzo, kas tika izdots Vācijas ierakstu kompānijā ARS Produktion (2013). Ievērojamais vācu žurnāls Piano News, recenzējot šo debijas albumu ar visaugstāko novērtējumu, atzīmējis, ka Aurēlija Šimkus ir izcila pianiste un īsts atklājums. Savukārt laikraksts Westfalische Rundschau viņas klavierspēlē apbrīnojis dvēseliskumu, kas piepildīts ar izsmalcinātāko muzikalitāti un jutekliskumu. Aizvadītā gada novembrī Vācijas ierakstu kompānijas ARS Production paspārnē klājā nācis otrais Aurēlijas Šimkus soloalbums “B-A-C-H”.

Šajā gadā jauno pianisti gaida virkne koncertu Eiropā, debija prestižajā Cīrihes koncertzālē (Tonhalle) kopā ar Cīrihes orķestri Orpheum Supporters Orchestra un amerikāņu maestro Hovardu Grifitsu, kā arī šogad plānots ieskaņot Aurēlijas pirmo albumu ar orķestri; šim notikumam izraudzīts Gruzīnu kamerorķestris un diriģents Rubens Gazarjans.

Liepājas Simfoniskais orķestris ir vecākais orķestris Baltijas valstīs un tā vēsture aizsākās 1881. gadā līdz ar pirmās Baltijas Filharmonijas dibināšanu. Pēdējo gadu laikā Liepājas Simfoniskā orķestra sniegumu novērtējuši gan vietējie, gan ārvalstu mūzikas kritiķi, ko apliecina arī saņemtie apbalvojumi - Lielā mūzikas balva un vairākas Latvijas Mūzikas Ierakstu Gada Balvas. Kopš 2010. gada janvāra orķestra  mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Atvars Lakstīgala. Viņš muzikālo izglītību ieguvis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kuru absolvējis mežraga spēles, pūtēju orķestra diriģēšanas un simfoniskā orķestra diriģēšanas  klases. Profesionālo meistarību papildinājis meistarklasēs pie Vasilija Sinaiska, Leonīda Grīna, Nēmes Jervi, Pāvo Jervi, Henrija Šifa un citiem. No 2009. līdz 2011. gadam Atvars Lakstīgala studējis Berlīnes Mākslu Universitātē pie profesora Luca Kēlera. Pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults Atvars Lakstīgala debitējis 2008. gada pavasarī.

Līdztekus darbam LSO, ar ko kopā sniegti koncerti arī Ķīnā un Indijā, Atvars Lakstīgala diriģējis Berliner Symphoniker, Milli Reasürans Chamber Orchestra un Lietuvas Valsts simfonisko orķestri, uzstājoties Vācijā, Turcijā, Lietuvā un citviet. Viņš koncertējis ar Bari un Sanpaulu simfonisko orķestri Brazīlijā, Orchestra Sinfonica di Roma Itālijā, Jasara universitātes kamerorķestri Turcijā, Ziemeļreinas Vestfālenes orķestri Vācijā un Tallinas kamerorķestri. Savukārt aizvadītā gada nogalē Lakstīgala vadījis Sergeja Prokofjeva baleta “Pelnrušķīte” iestudējumu Skotijas Karaliskajā baletā. Par sniegumu Liepājas Simfoniskā orķestra koncertos 2010. gadā Atvars Lakstīgala saņēmis Lielo mūzikas balvu, kā arī bijis šai balvai nominēts atkārtoti.

Jaunākie raksti