Aldonis, Agija

Durvis vēruši divi jauni zinātnes muzeji Igaunijā

Septembris ir zināšanu mēnesis - un kāpēc gan jaunas zināšanas nesmelties kādā no jaunatklātajiem Igaunijas muzejiem? Šovasar durvis vērušajā Enerģijas atklāšanas centrā ikvienam būs iespēja apgūt ko jaunu, interaktīvā veidā izzinot aizraujošo elektrības pasauli, bet svaigi renovētais Igaunijas veselības aprūpes muzejs apmeklētājiem piedāvā cilvēka ķermeni iepazīt, aplūkojot aizraujošu ekspozīciju, kas veidota pēc taktilās jeb hands-on koncepcijas.

Šajā vasarā durvis vērušais Enerģijas atklāšanas centrs „Energia” garantē aizraujošu, kā arī izglītojošu laika pavadīšanu ikvienam tā apmeklētājam. Centrs atrodas Igaunijas galvaspilsētā Tallinā un ir ierīkots gadsimtu senā elektrostacijā. Atklāšanas centrā atrodas aptuveni 150 interaktīvu jeb "taustāmu" eksponātu, kas iepazīstina ar enerģētikas vēsturi, elektroenerģijas atklāšanu, zibeni, atjaunojamajiem energoresursiem, kodolenerģiju, balsi un skaņu, kā arī ar optiku.

Viens no vispārsteidzošākajiem Enerģijas atklāšanas centra eksponātiem ir zibens mašīna, kas var šķilt līdz pat trīs metrus garus zibens spērienus. Iekārta zibens bultas šķeļ vienlaikus dažādos virzienos, skatītājiem rādot patiesi iespaidīgu gaismas šovu. Tomēr šī zibens mašīna skatītājam ir absolūti droša un nekaitīga. Tā radīta, lai uzskatāmā veidā parādītu, kā rodas zibens. Šādā veidā centra apmeklētājiem ir iespēja redzēt elektriskās enerģijas plūsmu ar neapbruņotu aci. Tāpat centrā pieejams arī kāds īpašs „skaistumkopšanas” pakalpojums – Enerģijas atklāšanas centra „skaistuma eksperti” ar statiskās elektrības palīdzību liks matiem pacelties stāvus, šādā veidā ikvienam apmeklētājam iespējams iegūt matu sakārtojumu, kas liks izskatīties gluži kā vienam no 20. gadsimta izcilākajiem fiziķiem Albertam Einšteinam.

Enerģijas atklāšanas centrā iespējams piepildīt arī sapņus par došanos uz Sauli vai Mēnesi, jo Tallinas jaunais zinātnes centrs rīko virtuālus ceļojumus uz Plutonu, Jupiteru, Marsu un citām planētām. Centrā ierīkotajā virtuālajā planetārijā iespējams vērot planētas un zvaigznes, apgūt to veidošanās vēsturi un pat nedaudz iepazīt to iemītniekus! Turklāt Enerģijas atklāšanas centrā iespējams organizēt arī lekcijas, dzimšanas dienas un korporatīvos pasākumus.

Igaunijas Veselības aprūpes muzejs

Pēc vairāku gadu ilgušas rekonstrukcijas vasaras sākumā Igaunijas Veselības aprūpes muzejā passtāvīgo ekspozīciju papildinājusi aizraujoša izstāde – „Atklāti par cilvēka ķermeni”, kas veltīta anatomijas tēmai. Jaunā un aizraujošā izstāde ar inovatīvi iekārtotām telpām, pēc taktilās jeb hands-on koncepcijas veidotiem eksponātiem un izglītojošām datorprogrammām ļauj iepazīt cilvēka organisma darbību. Muzeja jaunā ekspozīcija veidota ar mērķi apmeklētājus ar daudzveidīgu eksponātu palīdzību izglītot par cilvēka organisma darbību, kā arī  vērst uzmanību uz veselīga dzīvesveida nozīmi cilvēka veselībā. Jaunā ekspozīcija patlaban aizņem 524 m² lielu platību, taču līdz nākamajam gadam, kad muzejs svinēs savu 90. jubileju, ekspozīcija tiks paplašināta.

Plašāka informācija par šiem un citiem Igaunijas muzejiem un atpūtas iespējām Igaunijā atrodama interneta vietnē: www.visitestonia.com

Jaunākie raksti