Aldonis, Agija

10 labas filmas bērniem: mudina rūpēties un nebaidīties

Sniegs nokusis, pavasaris īsti nav sācies. Februārī brīvos vakarus ģimenes nereti īsina mājās vai kinoteātros. Mazo ekspertu skolas (www.mazoekspertuskola.lv) vecāki un RIGA IFF bērnu filmu programmas Kids Weekend kuratore Kristīne Simsone iesaka labākās filmas, kas ies pie sirds gan bērniem, gan pieaugušajiem.

“Mūs visvairāk uzrunā latviešu filmas. Ilgu laiku mums topā bija “Lote no Izgudrotāju ciema” un “Ūdensbumba resnajam runcim”. No ārzemju filmām bērniem patīk “Trokšņu ciema bērni” un dažādu izlaiduma gadu filma “Annie” – interesanti vērot, kā vienu un to pašu stāstu var izstāstīt daudzveidīgi,” saka Mazo ekspertu skolas tētis, žurnālists Ansis Bogustovs. “Lai arī bērnībā es un sieva vairāk lasījām grāmatas, nevis gājām uz kino, esam par filmu skatīšanos! Ir daudz kino šedevru, kas bērnus rosina uz pozitīvām pārmaiņām.

“Puišiem patīk “Lote no Izgudrotāju ciema”, viņi sākuši lasīt arī grāmatas par Lotes piedzīvojumiem. Meitenes savukārt ir sajūsmā par patiesi neparastu filmu “Sērfotāju dvēsele” un darbu “Dvīnes slazdā” – uzrunā varoņu nedarbi un saliedētība,” stāsta Una Gavare, septiņu bērnu māmiņa. Una papildina – bez izklaidējošā aspekta vecāki var izmantot iespēju pārspriest ar bērniem vērtības (http://mazoekspertuskola.lv/cards/6)  vai emocijas  (http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/200), kuras raisījusi filma.

Savukārt RIGA IFF organizētāji uzsver, ka labas bērnu filmas būs interesantas visai ģimenei. “Bērni tikuši pie sava kino žanra, kas ar rūpību apskata viņiem būtiskas tēmas saprotamā valodā. Taču mazo un vecāku pasaules nav atdalītas – viņi ikdienā redz un saskaras ar teju to pašu, ko pieaugušie. Lūkojot pēc piemērota kinorepertuāra, ir vērtīgi atlasīt filmas, ko ar interesi skatītos arī paši pieaugušie,” stāsta K. Simsone. “Lūk, 10 kinodarbi, kas gan ir vienlīdz saistoši dažādu vecumu skatītājiem, gan spēj rosināt iztēli, motivēt un palīdzēt rast atbildes. Vairāki darbi diemžēl vēl nav tulkoti latviski, tomēr lielākajai daļai ir gana spēcīga vizuālā valoda, kas nodrošina stāsta uztveri un gādā par treniņu svešvalodā.”

1. Ursus (2011), rež. Reinis Pētersons (Latvija)

Viena no pēdējās desmitgades skaistākajām latviešu kino animācijām, stāsts par cirka lāci laimes meklējumos. Sirsnīgs ieskats jūtu pasaulē. Turklāt, tās vizuālā estētika mudina ņemt rokās krītiņus un zīmēt pašiem savu «ursus» jeb lāci.

2. Kā tev klājas, Rūdolf Ming? (2010), rež. Roberts Rubīns (Latvija)


Lai arī jau labi zināma un teju vai jauno laiku «klasika», šī enerģiskā pašmāju dokumentālā filma ir ne tikai filma «par bērniem», bet arī domāta bērniem. Skatījums uz vienaudžiem un viņu pasaules redzējumu ir ļoti nozīmīgs redzesloka paplašināšanai.

3. Dziedot lietū / Singin' In the Rain (1952), rež. Stenlijs Donens, Džīns Kellijs (ASV)


Liela daļa Holivudas klasisko mūziklu iederas ģimenes kino žanrā — arī šī leģendārā lente. Lipīgie meldiņi un dejas virtuoza Džīna Kellija sniegums pamudinās padungot.

4. Hugo un Jozefīne / Hugo och Josephin (1967), rež. Šells Grēde (Zviedrija)


Sirsnīgs un amizantiem piedzīvojumiem pilns stāsts par divu bērnu draudzību. Klasiska, labsirdīga piedzīvojumu drāma un pozitīvs mudinājums mazajiem skatītājiem par draudzību un tās nozīmi.

5. Floklīpas kauss / The Pinchcliffe Grand Prix (1975), rež. Ivo Kaprino (Norvēģija)


Norvēģijas bērnu kino klasika un skatītākā filma. Intriģējošs un savā vizuālajā niansētībā aizraujošs animācijas stāsts par kāda izgudrotāja dalību formulas sacīkstēs. Filma ir piedzīvojumu pilns skats uz prasmi sacensties godīgi.

Jaunākie raksti