Alīna, Sandris, Rūsiņš

Konfekšu pušķi: dāvana pašu rokām

Konfekšu pušķis ir kā divi vienā – gardums un skaistums. Tos var pasūtīt jau gatavus, bet var mēģināt pagatavot arī pašu spēkiem, kā netipisku sveicienu svētkos. Šādi pušķi pēdējos gados Latvijā ir ļoti pieprasīti un aktuāli, to izgatavošanas variantu ir ļoti daudz – gan klasiski ziedu formas pušķi, gan konfekšu kārtojumi kuģa, ģitāras, dzīvnieka, mājas u.c. formās.

Konfekšu pušķis ir universāla dāvana, kura piemērota gandrīz visiem cilvēkiem gandrīz visos svētkos. Tas nenokalst, tas tiek izbaudīts vismaz divos veidos un tas raisa prieku.

Nepieciešamie materiāli:
- dažādi papīri – arī caurspīdīgi un krāsaini, pieskaņoti izvēlēto konfekšu krāsai,
- nelielas stieplītes,
- kreppapīrs,
- karstā līme,
- dažādi dekori nopērkami floristikas veikalos (tauriņi, pušķīši, lentītes u.tml.)
- konfektes.

Konfekšu pušķa izgatavošana

Galvenais, kas nepieciešams darba procesā ir pacietība. Izvēlētās konfektes pa vienai (vai maksimums trijām) vienā galā notin ar stiepli, turot aiz papīra galiņa. Katru konfekti var aptīt arī ar „ziedlapiņu” – konusā salocītu krāsainu papīru. Brīvo notītās stieples galu atstāj tik garu, lai tas izskatītos pēc zieda kāta un būtu pietiekams, lai stiprinātu pušķī. Kad nepieciešamais konfekšu daudzums notīts, tās saņem kopā pušķī un sasien.

Lai pušķis būtu stingrāks, no kartona izgriež apli un aplīmē to ar kreppapīru. Apļa vidū cauri izver sasietās stieplītes ar konfektēm tā, lai konfektes gultos uz kartona apļa. Pušķi dekorē ar lapiņām un ziediņiem, kurus līmē pie kartona apļa un/vai konfekšu papīriem.

Pušķa kātu, lai nebūtu redzamas stieples un tas būtu stabilāks, notin ar kreppapīru vai krāsainām aukliņām.

Vadoties pēc šī pamatprincipa, iespējamas ļoti dažādas variācijas – var veidot nokarenas konfekšu spurdzes vai konfekšu smilgas (pie smalkiem zariņiem salīmētas konfektes), var veidot pavisam mazus pušķus vien no pāris konfektēm vai grandiozus ar konfekšu simtiem. Konfekšu pušķī var arī „ieslēpt” šokolādes medaļas, olas vai pieaugušiem paredzētā dāvanā – nelielu alkohola pudeli.

Knifiņi

1. Pušķi būs vieglāk dekorēt, ja tā kātu ieliksiet vāzē.

2. Līmi pušķa tapšanā nevajadzētu taupīt, jo pušķis un tā elementi ir samērā smagi, tie labi jāsastiprina kopā.

3. Lai veidotu pušķi kādā formā (kuģa), iepriekš jāsagatavo kartona karkass, ko aplīmē ar dekoratīvu papīru, papildina ar dekoriem un konfektēm. Detaļu stiprināšanai izmanto stieplītes kā atsaites.

4. Pušķi var pielāgot dažādiem pasākumiem, izvēloties saskanīgus, atbilstošus dekorus un konfektes. (Sievietēm patiks trausks Rafaello konfekšu pušķis, bet vīrietis vienaldzīgu neatstās konfekšu mocītis vai svara bumba.)

Konfektes ne tikai pušķos
Konfekšu tēma var turpināties ne tikai pušķī. Kāpēc gan ne – iesaiņotas dāvanas pušķi var veidot no konfekšu buntes – tas paildzinās izsaiņošanas prieku. Konfekti var līmēt arī pie apsveikuma (ielūguma) kartiņas, kā kārdinošu un skaistu akcentu. Bet bērnu ballītē ar konfektēm var rotāt svinību vietu.

Jaunākie raksti