Aldonis, Agija

Tipiskākās finanšu kļūdas, ko pieļauj vairums jauniešu

Kad tiek pamestas vecāku mājas un uzsākta patstāvīga dzīve, reti kurš uzreiz domā par to, kā nostabilizēt savu finansiālo situāciju un iekārtoties dzīvē.

Parasti vairāk tiek domāts par to, kā baudīt dzīvi, izklaidēties un dzīvot šai dienai. Visa nauda tiek notriekta un vēl paņemti daži nebanku kredīti, lai varētu atļauties pilnīgi visu, ko sirds kāro. No viena puses ir labi, ka tiek domāts par savu vēlmju piepildīšanu un tiek baudīta dzīve, jo kad gan vēl to darīt, ja ne jaunībā, tomēr arī par savām finansēm vajadzētu mazliet padomāt. Šāda neapdomība var maksāt patiešām dārgi, un jaunības kļūdas var ietekmēt visu turpmāko dzīvi. Kādas ir tipiskākās finanšu kļūdas, ko pieļauj gados jauni cilvēki?

1. Paļaušanās uz vecāku labvēlību un iekrājumu neveidošana


Viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām, sākot dzīvot patstāvīgi, ir paļaušanās uz vecāku iekrājumiem un savu uzkrājumu fonda neveidošana. Arī tad, ja jaunieši dzīvo atsevišķi, viņi cer uz finansiālo atbalstu no vecākiem. Nereti vecāki arī izpalīdz un ārkārtas situācijās noteikti palīdzēs kā vien varēs, tomēr ir jāsaprot, ka sava dzīve nozīmē atbildību par saviem lēmumiem. Jūs nevarat cerēt, ka vecāki jums dos naudu ik reizi, kad pārtērēsities. Ir jāveido pašiem savi uzkrājumi jau no dienas, kad saņemat savu pirmo algu. Jo ātrāk sāksit veidot uzkrājumus neparedzētām situācijām, jo ātrāk varēsit nostabilizēt savu finansiālo situāciju un dzīvot mierīgu, pilnvērtīgu dzīvi, bez liekiem uztraukumiem par finansēm.

2. Nedomāšana par nākotni

Arī naudu privātajā pensijas fondā ir jāsāk krāt jau no dienas, kad tiek samaksāta pirmā alga vai gūti jebkādi citi ienākumi. To gan dara tikai retais jaunietis. Pensijas vecums taču ir tik tālu, un kāpēc par to būtu jādomā tad, kad neskaitāmi darba gadi vēl priekšā? Atbilde ir pavisam vienkārša – jo agrāk sāksit uzkrāt pensijai, jo lielāki šie uzkrājumi būs. Ieguldītā nauda tiek investēta dažādos finanšu instrumentos, un iemaksātā summa nepārtraukti palielinās. Ja par pensiju sāksit domāt tikai dažus gadus pirms pensionēšanās, tam vairs īsti nebūs jēgas. Jāsāk ļoti agri, lai nodrošinātu sev pārtikušas vecumdienas.

3. Dažādu lietu iegāde, kurām zūd vērtība


Jauniešiem raksturīgi ir tas, ka viņi lielas summas notriec par lietām, kurām zūd vērtība. Jaunieši vēlas, lai viņiem viss būtu, tāpēc viņi nedomā par to, vai viņiem šīs lietas tiešām vajag, vai tā ir tikai mirkļa iegriba. Tiek sapirkts apģērbs, jaunākās elektropreces, dārgas mēbeles utt. Pēc kāda laika modē atkal ir kaut kas cits, un visas lietas jāpērk pa jaunam. Vecās mantas jaunieši parasti mēģina pārdot internetā, taču ir jāsaprot, ka šīm lietām zūd vērtība, tiklīdz tās tiek nopirktas un iznestas no veikala. Tā ir lieka, neapdomīga naudas tērēšana. Skriešana pakaļ modei noteikti nav finansiāli atbildīga. Ir jāpērk to, ko vajag, nevis to, ko varat atļauties, vai to, ko vienkārši gribas.

4. Uzskats, ka nauda nav svarīga


Mūsdienās jauniešu vidū ļoti populārs ir uzskats, ka nauda dzīvē nav galvenais, tāpēc nav iemesla to krāt vai taupīt. Naudu taču kapā līdzi nepaņemsi, un dzīve ir jābauda, kamēr to var. Patiešām, sēdēt uz naudasmaisa un skopoties nav prātīgi, bet visam ir robežas, un apgalvojums, ka nauda nav svarīga, ir aplams. Nauda ir svarīga, jo mūsdienās bez tās iztikt nevar. Un ir jāpiedomā pie tā, kā tā tiek izlietota. Ja jūs esat atbildīgi tikai par sevi un jums nav ģimenes, tad varbūt arī nav tik būtiski visu plānot uz priekšu un veidot lielus uzkrājumus, taču liekai naudai ir jābūt vienmēr. Savu dzīvi mēs nevaram paredzēt, un nauda var būt vajadzīga jebkurā brīdī. Ir labi, ka nauda tiek likta lietā un tiek domāts par savu labsajūtu, taču ir jāzina, kur beidzas dzīves baudīšana un kur sākas bezatbildība.

5. Nedomāšana par savu kredītvēsturi

Vēl viena ļoti tipiska kļūda ir neapdomīga kredītu ņemšana un nedomāšana par savu kredītvēsturi. Tas, protams, sasaucas ar visu iepriekš minēto – jaunieši uzskata, ka dzīve ir jābauda tagad, un tāpēc aizņemas naudu. Ja ienākumi ir pietiekoši lieli, lai varētu atļauties atmaksāt kredītus, tad tas it kā nav tik slikti, tomēr tas var sabojāt kredītvēsturi. Viens neapdomīgi paņemts kredīts var būt iemesls tam, lai nākotnē citi kredīti tiktu atteikti. Tad, kad būs tiešām nopietna vajadzība pēc kāda lielāka aizdevuma, visticamāk, to saņemt nebūs iespējams, ja pirms tam būsit kavējuši kaut vienu kredīta maksājumu. Ja jau esat ņēmuši ātros kredītus, sakārtojiet savas parādsaistības tik ātri, cik ātri tas iespējams. Ja jums ir vairāki kredīti, izmantojiet tādu pakalpojumu kā kredītu apvienošana, lai pēc iespējas ātrāk tiktu vaļā no parādiem, un vairs neaizņemieties naudu, ja vien tā nav ārkārtas situācija.

Mēs visi jaunībā pieļaujam kļūdas, taču, ja runa ir par finansēm, šīs kļūdas var maksāt pārāk dārgi. Atbildību par sevi un savām finansēm ir jāsāk uzņemties tiklīdz tiek uzsākta patstāvīga dzīve. Jaunība tiešām ir dzīves skaistākais laiks, un to vajag izbaudīt, bet saprāta robežās. Savas labsajūtas dēļ nedrīkst riskēt ar savām nākotnes finansēm.

Jaunākie raksti