Aldonis, Agija

Kā neiekļūt parādos vasaras izklaižu dēļ?

Vasara ir laiks, kad lielākā daļa cilvēku ņem atvaļinājumus un nododas izklaidēm un atpūtai. Tas viss ir ļoti jauki, taču jārēķinās, ka brīvdienās nauda aizplūst nemanot.

Izklaides izmaksā dārgi un nereti cilvēkiem ir jāņem krediti Latvija, lai varētu segt tekošos maksājumus pēc kārtīgas atpūtas. Tas pavisam noteikti nav vērtējams pozitīvi. Iedzīt sevi parādos izklaižu dēļ ir bezatbildīgi un muļķīgi. Par laimi, ir ļoti daudz veidu, kā panākt, ka vasara un atvaļinājums nerada kaitējumu jūsu finansēm un nekādi kredīti nav jāņem.

1. Neuztveriet atvaļinājumu kā pienākumu

Lai cik tas dīvaini varbūt neliktos, cilvēki nereti došanos vasaras atvaļinājumā un atpūtu uzskata bezmaz vai par pienākumu. Ja tā dara visi, tad tā jādara arī man! Ja visi sociālajos tīklos dalās ar bildēm, kur atpūšas saulainā pludmalē un malko kokteiļus, tad nedrīkst atpalikt un ir jādara tas pats, pat tad, ja palikšana mājās un savas finansiālās situācijas sakārtošana sagādātu daudz lielāku prieku un gandarījumu. Ja saprotat, ka doties dārgos ceļojumos un mesties izklaidēs neverat atļauties, tad atlieciet atvaļinājumu uz vēlāku laiku vai arī veltiet atvaļinājumu sevis pilnveidošanai un savas dzīves sakārtošanai nevis dārgām izklaidēm.

2. Atpūtieties netērējot naudu

Patiesībā vasarā iesēju atpūsties netrūkst, arī tad ja jums naudas nav. Saule, svaigs gaiss un ūdens ir viss, kas nepieciešams lieliskai vasaras atpūtai. Dodieties pārgājienos un pastaigās, ejiet peldēties un sauļoties uz vietējiem ezeriem, rīkojiet dārza svētkus kopā ar draugiem un meklējiet citus veidus, kā baudīt vasaru, nemaksājot par to milzīgas naudas summas. Varam garantēt, ka minētās izklaides nemaz nav sliktākas par gulēšanu balto smilšu pludmalēs kādā eksotiskā valstī, tieši pretēji – tā ir iespēja atpūsties daudzveidīgos, interesantos apstākļos.

3. Taupiet naudu uz citām izdevumu kategorijām


Kaut gan ieteikums taupīt naudu uz citām izdevumu kategorijām, lai vairāk varētu tērēt izklaidēm, uzreiz neizklausās prātīgs, tas tomēr var būt visai noderīgs. Vasarā ir daudz iespēju ietaupīt naudu, kādu nav citās sezonās, taču cilvēki bieži vien šīs priekšrocības neizmanto. Piemēram, vasarā kā galveno transporta līdzekli, lai pārvietotos ikdienā, varat izmanto velosipēdu, nevis automašīnu. Tas ietaupīs kaudzi naudas, turklāt uzlabos fizisko formu un radīs patīkamas emocijas. Arī, piemēram, uz pārtiku varat ietaupīt, jo vasara ir augļu un dārzeņu sezona, kad šos produktus var iegādāties lētāk, apmeklējot tirgu. Patiesībā iespēju ir ļoti daudz, jo vasarā daudzas vajadzības izzūd vai mazinās, atliek vien radoši padomāt par savām iespējām ietaupīt.

4. Nepadodieties mirkļa iegribām


Ļoti svarīgi ir arī prast sev pateikt, nē, kad tas vajadzīgs. Ir skaidrs, ka skaistā, saulainā laikā, kad visi draugi aicina izklaidēties un doties piedzīvojumos, ir grūti sevi ierobežot, tomēr to ir jādara. Nav jāatsakās no itin visa, bet ir jāizvērtē, ko varat atļauties un kas ir tā vērts. Ja draugi jūs aicina doties kādā nelielā izbraukumā pie dabas, tad nav nekāda iemesla viņiem atteikt, bet ja piedāvājums iekļauj dārgas, ekstravagantas izklaides, tad gan ir jāatsakās. Lai to vieglāk varētu paveikt, izveidojiet savu vasaras budžetu, iekļaujot izdevumu kategoriju izklaidēm, un centieties nepārtērēt to. Varat arī ierobežot piekļuvi savai naudai un vēl jo vairāk, ātrajiem kredītiem un citiem aizdevumiem. Nepieļaujiet, ka mirkļa iegribas iedzen jūs parādos.

Atpūta un izklaides ir svarīgas, lai pēc tam ar jauniem spēkiem atkal uzsāktu darba gaitas, taču tās nedrīkst kļūt par iemeslu savas finansiālās situācijas sabojāšanai. SMS aizdevumi un citi kredīti ir ļoti vilinoši, brīžos, kad nav naudas un rodas vēlme izklaidēties, taču jāsaprot, ka tas nav tā vērts. Labāk meklējiet veidus kā izklaidēties bez maksas un kā iegūt papildus naudu, neuzņemoties liekas un nevajadzīgas kredītsaistības.

Jaunākie raksti