Gunta, Ginta, Gunda

Pareizs uzturs: top - 5 kļūdas, kuras pieļauj gandrīz visi iesācēji

Jaunā gada solījumu un plānu sarakstā, tradicionāli pirmo vietu ieņem solījums pašam sev – sākt nodarboties ar sportu, kā arī pareizi un veselīgi ēst. Saskaņā ar sporta zīmola 4F veikto pētījumu, 88% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka tieši pareizs uzturs ir veselīga dzīvesveida neatņemama sastāvdaļa, savukārt 80% uzskata, ka tie ir regulāri treniņi.

«Tradicionāli janvārī sporta zāles piepildās ar tiem, kuri apsolījuši sev, no jaunā gada uzsākt aktīvi trenēties – stāsta fitnesa treneris un zīmola 4F vēstnieks Kristaps Ence,  - tomēr tuvojoties marta mēnesim, visus kā vējš aizpūš. Ja cilvēks pieder pie tiem, kurš tomēr neizturēja un pameta sporta nodarbības, taču tomēr vēljoprojām vēlās notievēt, tad ir nepieciešams, kā minimums, pareizi un veselīgi ēst. Ne velti tiek uzskatīts, ka svara zaudēšanā -  90% no panākumiem ir atkarīgi no uztura, un tajā, tā pat kā sportā, ir ļoti svarīgi nepieļaut kļūdas, kas varētu izraisīt veselības stāvokļa pasliktināšanos un vilšanos».

Kļūda Nr.1: Pareizs uzturs – tā ir vienkārši diēta. «Tas ir nepareizs uzskats - stāsta treneris - tie, kas tā domā, krīt uz diētām ar ārkārtēji zemu kaloriju līmeni (mazāk par 1000 kcal dienā) vai mono-diētām, piemēram, ābolu vai kefīra, jeb kad Tu visas nedēļas laikā lieto vienus un tos pašus produktus. Protams, cilvēks ātri to pārtrauc jo viņam kļūst slikti». Tomēr pareiza uztura mērķis nav svara samazināšana, un vēl jo vairāk, nedrīkst uzsākt radikālas diētas. Tāpat, kategoriski nav ieteicams pieturēties pie diētām, kuras iesaka cilvēki, kas nav speciālisti - draudzenes, nepazīstami cilvēki sociālo tīklu grupās un tā tālāk, - ar tām var nopietni nodarīt kaitējumi savai veselībai. «Labākajā gadījumā šādas diētas izrādīsies vienkārši bezjēdzīgas un svars nāks atpakaļ, kas arī ir ļoti bēdīgi, jo cilvēks vairākas nedēļas mocīja sevi badojoties».

Kļūda Nr.2: Pareizs uzturs – lai samazinātu svaru.
«Nē, veselīgs uzturs ir nepieciešams lai būtu veseliem, paskaidro 4F vēstnieks, - veselīga uztura galvenais mērķis – pasargāt sevi no sirds asinsvadu un endokrīno slimību, locītavu un mugurkaula slimībām, ko izraisa liekais svars. Tāpat kā sports, pareizs uzturs ir veselības garantija, un svara samazinājums, vai pareizāk sakot, svara normalizēšana ir tikai patīkama blakusparādība».

Kļūda Nr.3: Pāriešanu uz super - ēdieniem un nesaprātīgiem maltīšu plāniem. «Par super – ēdieniem sauc eksotiskus produktus - chia sēklas, agavu un visu pārējo, kas ir grūti izrunājams, nesaprotams pēc garšas, ģeogrāfiski grūti pieejams un dārgs. Šādu pārtiku bieži iesaka Instagram blogeri – viņi piedāvā ļoti sarežģītas receptes, piemēram, pudiņu no chia sēklām, plātsmaizi ar godži ogām un visu tādā pašā garā, turpretim vienkāršu recepti ir ļoti grūti atrast». Rezultātā šķiet, ka pareizi uzturs ir kaut kas tāds, kas nav pieejams vienkāršam cilvēkam. Var arī šķist, ka pareizs uzturs ir pārtika bez laktozes, glutēna un gaļas, kas, protams, ir tikai stereotipi, kuriem nav nekāda sakara ar pareizu un veselīgu uzturu.

Kļūda Nr.4: Savu kulinārijas šedevru salīdzinājums ar Instagram «food – porno». Salīdzināt pašu gatavoto ēdienu ar to, kas redzams Instagram, kad viss mājās gatavotais šķiet neglīts, ne tāds kā bildēs, ir ārkārtīgi demotivējoši. «Rodas sajūta, ka gatavo ēdienu nepareizi, Tomēr, tas ka jūsu tvaikā gatavotajām kotletēm ir izliektas malas, tās nekļūst mazāk veselīgas. Ne velti psihologi saka, ka vienīgais vērtīgais salīdzinājums – tikai pašiem ar sevi, un uz ideāli rediģētām blogeru bildēm ikdienā nav vajadzības balstīties – tādā veidā var tikai var pazaudēt visu entuziasmu».

Kļūda Nr.5: Atteikt sev visos mīļotajos labumos.
Pēc K.Ence domām, tā ir pati visizplatītākā kļūda un vispār sakne visām neveiksmēm pareiza uztura jautājumos. Ja cilvēks, piemēram, pirms tam aktīvi ēda kūpinājums, krita kārdinājumā uz kūciņām, tortēm un tā tālāk, un tad pēkšņi nolēma atteikties no tā visa, un pievērsties veselīgam uzturam, vienmēr uznāk vājums. Patiesībā, katram cilvēkam vajadzētu būt vienai diena nedēļā, kad viņš atļauj sev ēst to, ko mīl – tā sauktos čītmeal (cheat meel), tā kā cilvēks psiholoģiski nevar pilnībā attiekties no iecienītākajiem ēdieniem. Turklāt, mūsu gēnos ir ielikta mīlestība uz taukainiem produktiem un saldumiem, tāpēc, ja cilvēks visu laiku atsaka sev to ēšanā, neveiksme ir neizbēgama.

«Saskaņā ar modernu antropoloģijas teoriju cilvēks vienmēr ir bijis noskaņots uz izdzīvošanu un nav bijis pārliecināts, kad viņam paveiksies paēst, dod priekšroku taukainai un saldai pārtikai, jo tā ātri dod enerģiju un uzkrājas taukos. Un, neskatoties uz to, ka mums ēdiens mūsdienās ir pieejams uz katra soļa, organisms vienalga mīl uzglabāt rezerves, turpmākai lietošanai, tāpēc pie pirmās iespējas cenšas apēst kaut ko, ar ļoti augstu kaloriju daudzumu».

Jaunākie raksti