Vēsma, Fanija

Kur paliek fotogrāfijas pēc svētkiem?

Katram cilvēkam ir virkne ļoti īpašu fotogrāfiju - apturēti mirkļi no bērnības, no skolas laika, izlaidumiem, kāzām, īpašiem notikumiem, pašu bērnu dzimšanas. Tās ir fotogrāfijas, kurām to glabātāju sirdīs ir īpaša vieta.

Kad svētki beigušies, paliek labas emocijas un virkne fotogrāfiju, kas par tām atgādinās vēl ilgi, tāpēc loģisks ir jautājums par veidiem, kā un kur uzglabāt svētku fotogrāfijas tā, lai tās būtu drošībā un regulāri atgādinātu par labām emocijām.

Elektroniska uzglabāšana

Šķietami lielākā daļa cilvēku fotogrāfijas glabā datorā (tā cietajā diskā), tas ir ērti un vienmēr pieejami, taču jāatceras, ka šādai uzglabāšanai var būt kāds ļoti liels mīnuss - ja dators saplīsīs vai tiks nozagts, uz visiem laikiem var pazust arī fotogrāfijas, tāpēc drošāk būs, ja paralēli fotogrāfijas tiks noglabātas arī, piemēram, diskos. Pie tam fotogrāfi iesaka diskus glabāt iespējami tālāk no datora (piemēram, darba vietā vai pie vecākiem), lai zādzības gadījumā fotogrāfiju kopijas būtu drošībā.

Mūsdienīgs un labs risinājums fotogrāfiju elektroniskai uzglabāšanai ir ārējie diski - tie ir ietilpīgi un droši (arī tos ieteicams neuzglabāt tieši blakus datoram). Fotogrāfijas var noglabāt arī uz servera, taču jāraugās, lai tam būtu pietiekams ātrums, kas īpaši būtiski, ja bilžu apjoms ir liels. Taču fotogrāfiju pārnēsāšanai un, iespējams, arī uzglabāšanai noderēs flaši.

Fotogrāfijas kastē, albumā vai rāmī

Vēl pirms padsmit gadiem fotogrāfijas uz papīra bija klasiskākais un teju vienīgais izmantojamais fotogrāfiju uzglabāšanas veids. Tagad, kad digitālie fotoaparāti ir teju katrā mājā un katros svētkos, bildes drukātas un albumos liktas tiek retāk. Jāatceras, ka bilde uz papīra ir baudāma arī ar tausti, tai piemīt īpaša aura un vieta.

Vienkāršākais, lētākais veids, kā noglabāt izdrukātās fotogrāfijas ir sakārtot tos parastajā albumā ar kabatiņām. Taču fotogrāfi par kvalitatīvāku un baudāmāku izskata individuāli izgatavotu albumu vai vismaz albumu ar kartona lapām, uz kura bildes var līmēt paši. Individuāli izgatavoto albumu var veidot kā vēstnesi, kurš par svētkiem atgādinās ne tikai ar fotogrāfijām - albuma vākus var veidot no tāda paša auduma, kāds bijis piemēram, kāzu vai kristību kleitai jeb aplīmēt ar dekoriem, kas saistās ar konkrēto notikumu. Tāpat nav nekādas nepieciešamības iekļautos bilžu izmēru standartos - albumā fotogrāfijas var izkārtot brīvi un veidot tās dažādos izmēros. Gaumīgi var kārtot bildes arī fotogrāmatās.

Fotogrāfijas var uzglabāt arī skaistās kastītēs, piemēram, sasienot kopā ar lentēm, lai saglabātu to secīgumu. Jāpadomā par to, kā fotoalbumi vai kastes izskatīsies interjerā - nevajadzētu izvēlēties dažādu izmēru un krāsu albumus, kuri kopā veidos nekārtīgu izskatu.

Kādu īpašu bildi var izcelt, atvēlot tai vietu rāmītī, kuru vēlāk var novietot uz plaukta (ja apnīk, var pārvietot citur) vai pie sienas. Ja telpā ir vairāki fotorāmīši, ieteicams tiem izvēlēties vienādus rāmjus. Daudzās mājās šādām fotogrāfijām tiek atvēlēta kāda speciāla vieta, piemēram, pie kāpnēm. Nevajadzētu telpu pārblīvēt ar raibiem rāmjiem un bildēm. Savukārt, ja mājās ir bērni, fotogrāfijas un arī bērnu darbus ar nelieliem dekoratīviem knaģīšiem var stiprināt pie sienas novilktai auklai vai ar magnētiņiem līmēt pie ledusskapja.

Fotogrāfijas visapkārt mums

Fotogrāfijās apturētie mirkļi var apstāties un nonākt mūsu interjerā, sadzīves priekšmetos u.t.t. uz ilgu laiku. Dažādi saloni piedāvā izgatavot apdrukātus kreklus, krūzītes, puzles, priekšautus un citus priekšmetus, uz kuriem būs fotogrāfijas.

Tie ir klasiskākie varianti, taču ir arī vairāki netipiski:

- uz spilvendrānas (vecmāmiņa, kura dāvanā saņems tik spilvenus, cik viņai mazbērnu, uz katra no tām redzot viena mazbērna bildi, noteikti būs aizkustināta),

- interesantas ir mini fotogrāmatas kabatas formātā, kuras vienmēr var nēsāt līdzi rokassomiņā, lai vajadzības brīdī parādītu satiktajiem vai vienkārši palutinātu sevi ar to aplūkošanu,

- kalendāru - plānotāju iespējams veidot kā fotomirkļu savirknējumu, katrai nedēļai klāt pievienojot kādu īpašu bildi - šādus plānotājus iespējams pasūtīt no ārzemju interneta veikaliem,

- lielformāta drukai uz sienas īpaši piemērotas būs uz auduma drukātas fotogrāfijas,

- Ziemsvētku (vai citas) kartiņas, kuras patiesībā ir ģimenes fotogrāfijas svētku noskaņā būs personisks sveiciens tiem, kurus svētkos klātienē nesastapsiet,

- fotogrāfija uz bankas kartes - šādu iespēju piedāvā vairākas bankas,

- fotogrāfija mobilā telefona panelī (iespējama tikai dažiem konkrētiem modeļiem - pasūtīt telefona paneli, kurā iedrukāta izvēlētā fotogrāfija),

- krūžu paliktņi noteikti tiks lietoti ikdienā, ja tos greznos mīļas bildes,

- īpašā vietā ir jāglabā īpašu cilvēku bildes - piemēram, paslēptas nelielā kulonā kaklarotā.

Fotogrāfiju ienešanā telpā jābūt radošiem. Ir kāds stāsts, kurš nedaudz atklāj iespējas un iedvesmo: kādā ģimenē vecvecāki iekārtojuši mājokli, taču interjers veidots atturīgs un īsti nebijis vietas fotogrāfijām. Viesistabai pasūtīts īpašs, ar audumu apvilkts dīvāns un stūrī novietota dizainiski interesanta vāze ar ziediem. Bērniem tas radījis ideju: pāra mazbērniem no tāda paša auduma, ar kādu apvilkts dīvāns, uzšūti tērpi (vestes, svārki u.tml.), no jaunās mājas paņemta vāze ar ziediem, kuri izdalīti bērniem un salonā tapušas fotogrāfijas, kas jaunajā mājoklī iederēsies ideāli - ieliktas iederīgā rāmī un novietotas pie sienas. 

Jaunākie raksti