Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vasaras ogu parāde

Vasarā ogām ir jābūt ikvienā ēdienkartē, vislabāk tās ir ēst ar saujām un lielos daudzumos, taču, kad šādi mieloties apnīk, ogas var doties parādē, kļūstot par neatņemamu sastāvdaļu dažādos ēdienos un piešķirot tiem īpaši spirdzinošu un veselīgu skanējumu. Ir varianti.

Ogas maršē kokteiļos

Vislabāk, protams, vasarām piestāv saldējuma kokteiļi, bet saldējumu kokteiļos itin labi var aizstāt arī ar pienu vai jogurtu, tā padzēriens kļūst diētiskāks, bet ne mazāk gards.

Variants: dažādas ogas, plombīra saldējumu un nedaudz piena sablenderē, lej augstās glāzēs, rotā ar ogām un dzer ar salmiņu. Tumīgumam var pievienot arī banānu.

Ogas ietērpjas kūkās

Ogām kūkās ir simtiem variāciju – ogas ar cukuru var kļūt par ikvienas tortes pildījumu, tās var iemaisīt pašā mīklā, izmantot dekorēšanai u.t.t. Protams, vislabāk, ja ogas netiek ceptas, bet saglabā savu uzturvērtību.

Variants: aveņu pīrāgs. Tam vajadzēs 200 gramus miltu, tējkaroti cepamā pulvera, 125 gramus sviesta, pusglāzi cukura un 2 olu dzeltenumus, bet pildījumam noderēs 500 grami aveņu, 2 olu baltumi, pusglāze cukura un 2 ēdamkarotes kartupeļu miltu. Mīklas sastāvdaļas samīca kopā un ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm. Pēc tam mīklu izlīdzina cepamajā formā, gar malām veidojot apmalīti. Cep 200 grādos 15 minūtes. Tikmēr sakuļ olas baltumus, kam pievieno cukuru un kartupeļu miltus, beigās masā iecilā avenes. Masu klāj uz izceptās mīklas plāksnes un cep vēl 15 minūtes.

Ogas iebrien salātos


Pēdējā laikā arvien populārāk ir izmantot dažādas ogas salātos, tādējādi iegūstot līdz šim nebaudītus garšas ansambļus un pievienojot salātiem virkni papildvitamīnu.

Variants: salāti ar mellenēm. Romiešu salātlapas, biezpienu, vārītas olas un mellenes kārto uz šķīvja, uzber nedaudz sāls un mielojas.

Ogas rāpjas katlā


No ogām var pagatavot dažādas karstās un aukstās mērces, ar ko papildina desertus un pat gaļas ēdienus, tās var vārīt ķīseļos, zupās, ko pasniedz kopā ar putukrējumu vai saldējumu u.t.t.

Variants: melleņu klimpas. Šim klasiskajam gardumam vajadzēs 700 gramus melleņu, 200 gramus cukura, dažas ēdamkarotes cietes, ūdeni, 1 olu, miltus un pienu vai ūdeni, cukuru, nedaudz sāls. Katlā vāra ūdeni ar mellenēm, cukuru, kad tas gatavs, pievieno ūdenī sajauktu kartupeķu cieti, pavāra kamēr ķīselis sabiezē, noņem no plīts. Bļodiņā pagatavo klimpu mīklu no olas, miltiem, piena, sāls un cukura. Ar mazu karoti klimpas liek katlā vārīties, kamēr tās uzpeld un ir gatavas.


Ogas rindojas groziņos

Smaržīgi ogu groziņi ideāli iederēsies jebkurā ballītē, bet tie var arī vienkāršu darbadienu pārvērst svētkos. Smilšu mīklas groziņus var nopirkt arī jau gatavus, pildīt ar putukrējumu vai vaniļas krēmu un bagātīgi apbērt ar ogām.

Variants: ogu groziņiem vajadzēs 250 gramus sviesta, 400 gramus milta, 200 gramus krējuma, sāli, ogas, cukuru un pūdercukuru. Mīkstu sviestu sajauc ar izsijātiem miltiem, pievieno krējumu, sāli, labi samaisa. Uz 30 minūtēm mīklu ievieto ledusskapī atpūsties. No mīklas veido groziņus, kurus pilda r dažādām ogām, apber ar cukuru. Cep 20 minūtes 240 grādos, pirms pasniegšanas apber ar pūdercukuru.

Ogas sadraudzējas ar zefīriem

Ogām piestāv saldais un gaisīgais, tātad zefīrs.

Variants: zemenes griež uz pusēm, kārto stikla traukā, virs tām liek vaniņas zefīru, kas sagriezts nelielos gabaliņos, pārlej ar skābo krējumu, kas sajaukts ar cukuru, tad atkal zemenes, zefīru, krējumu- kamēr trauks pilns. Kārtojumu liek uz vairākām stundām ledusskapī, pirms pasniegšanas rotā ar piparmētru lapiņām un zemenēm.

Ogu pelde

Viens no vasaras dzērieniem ir bole, tajā lieliski iederas arī dažādas ogas.

Variants: dažādas ogas nomazgā, lielākās sagriež uz pusēm vai sīkāk, ber boles traukā un pārber nedaudz ar cukuru, pievieno balzamu un sakrata. Masu kādu laiku tur vēsumā, lai tā atsulojas. Pirms pasniegšanas pārlej šampanieti un citrona sulu, pievieno ledu un rotā ar jāņogu ķekariem.

Jaunākie raksti