Mirta, Ziedīte

Sveces noskaņai un galda klājumā

Sveces gada tumšākajos gadalaikos spēj telpās ienest gaismu, mājīgumu un siltumu, tām piemīt spēja pat ikdienu pārveidot svētkos un telpas pārvērst pat līdz nepazīšanai. Sveces ir lielisks elements arī galda klājumā, jo īpaši Ziemassvētku gaidīšanas laikā. Atliek vien atrast īstās.

Zīmola "Munio Candela" sveču zinātāja Kristīne Rutkovska rosina izvēlēties veselībai draudzīgas sveces un atgādina, ka sveces iederas jebkurā mājoklī, jebkurā interjerā.

Sveču kompozīcijas


Ir ļoti daudz veidu, kā sveces padarīt īpaši pamanāmas. Tādas noteikti būs gan lielā traukā peldošas sveces, gan dizaina sveces, gan sveces, kas kārtotas stikla traukos (kā lukturīšos). Allaž labu noskaņu rada vairāku sveču ansambļi, piemēram, uz kamīna malas vai uz spoguļa paplātes, kas atstarosies bezgalībā.

Kristīne Rutkovska vaicāta par tradicionālo un neierasto sveču izmantošanā saka: "Mūsdienās vārds netradicionāls pamazām tiek aizmirsts, jo brīvā pieeja visam jaunam un interesantam rada sajūtu, ka jebko varam izmantot kā papildinājumu jebkurā interjerā, tai pat laikā izmantojot dizaina sveci, noteikti jāatceras par minimālismu un askētismu."

Katram ražotājam, protams, ir savi knifi. "Munio Candela" katra kolekcija ir īpaša ar to, ka sveces var izmantot kā interjera elementu jebkurā gadalaikā un jebkuros svētkos. Piemēram Kolekcija "Villa", kura stāsta par pārstrādes ideju vīna pudelēm un burkām, sveces ir brīnišķigs papildinājums ne tikai ziemas aukstajos vakaros mājas interjerā, bet arī vasarā mājas terasēs vai dārza pasākumos. Īpaši jaizceļ koka deglis, kam piemīt fantastiska īpašība – degot tas rada sprakšķēšanas skaņu, līdzīgi kā sēžot pie kamīna vai ugunskura, radot īpašu atmosfēru.

Ekskluzīvas sveces ir dizaina objekts, tās labi iederas jebkurā konceptuālā vidē.

Veselīgas un drošas sveces

Galda klājumā svecēm jāatvēl īpaša vieta un nozīme, tām ne vien jāatšķiras ar savu individuālo dizainu, bet arī ir jabūt draudzīgām veselībai. Piemēram, "Munio Candela" svecēs izmantotais sojas vasks ir ekoloģiski sertifizēts un tīrs no ģenētiski modificētiem piejaukumiem. Līdz ar to tas netraucē aizdegt sveci līdzās tikko pagatavotām vakariņām vai telpā kur atrodas mazi bērni.

Sveces ir ļoti dažādas, un to degšanas procesi var atšķirties. Vissvarīgākais protams būtu, neatstāt sveces bērniem pieejamā vietā. Piemēram, sojas vaska sveces degot, neuzkarst līdz temperetūrai, kas var apdedzināt ādu, kas, protams ir ļoti liels pluss, tomēr, tā deg ar liesmu un ir jābūt vērīgiem.

Sveču veidi


Sveču izvēle šobrīd veikalos ir patiesi plaša, tiek piedāvātas ne tikai dažādas krāsas, formas, izmēri, aromāti, bet arī dažādas izejvielas, no kurām tiek ražotas sveces. Kristīne saka: "Mūsdienās sveču izvēle ir ļoti liela, īpaši runājot par parafīna svecēm. Ir iespējams iegādāties jebkuras formas, krāsas un smaržas sveci. Bet, ja mēs atbalstam dzīvesveidu, kas ir videi un veselībai draudzīgs, un nevēlamies elpot kancerogenās vielas, ko degot izdala parafīna vasks, kas bojā ne vien veselību, bet arī mājas sienas, veidojot kvēpu nogulsnes, tad ieteiktu iegādaties palmu eļļas, bišu vaska vai soja vaska sveces. Tām piemīt patīkams aromāts un nerada kaitējumu veselībai, kā arī tās deg daudz ilgāk par parafīna svecēm."

Jaunākie raksti