Rūdolfs, Rūdis, Viviāna

Gada vēsajos mēnešos izvēlies visu dabīgo, arī kosmētiku

Viss dabīgais un veselīgais aizvien ir modē, taču šādu produktu izmantošana ir nevis akla sekošana trendiem, bet gan būtiska organisma imunitātes stiprināšanas sastāvdaļa. Īpaši svarīgi tas ir gada vēsajos mēnešos.

Šajā laikā būtiski ir parūpēties arī par ādas, īpaši sejas ādas labsajūtu un veselīgu izskatu, jo rudenī un ziemā tai ir jāsaskaras ar jauniem izaicinājumiem – telpās ar centrālapkures radīto sauso gaisu, bet ārpus telpām – ar zemu temperatūru un asu vēju.

Mūsu organismam tīkamākas un pieņemamākas ir lietas, kas nākušas no dabas, tāpēc arī pārmaiņas, kuras mūsu ādai jāpiedzīvo gada vēsajos mēnešos, daudz saudzīgāk palīdzēs pārvarēt tieši dabīgā kosmētika. Par to, kas īsti ir dabīgā kosmētika un kā tā ietekmē mūsu veselību, sadarbībā ar tirdzniecības centru "Domina Shopping" plašāk stāsta veikala "Cocovogue" pārstāve Ulrika Plivča.

Kas ir dabīgā kosmētika?

Līdzīgi kā ēdot mēs uzņemam barības vielas, arī caur ādu no kosmētiskajiem līdzekļiem ik dienu mūsu organismā nonāk visdažādākie elementi. Liela daļa parastajā plaša patēriņa kosmētikā sastopamo ķīmisko savienojumu netiek izvadīti no organisma, tie uzkrājas un, sasniedzot kritisko daudzumu, var kaitēt veselībai. Taču tam ir alternatīva – dabīgā kosmētika.

Ar vārdu savienojumu "dabīgā kosmētika" jāsaprot tādi kosmētiskie līdzekļi, kuru sastāvā ir dabīgas izcelsmes izejvielas – augu eļļas, ekstrakti un ēteriskās eļļas, kā arī no tām iegūtas sastāvdaļas. Jau mūsu senči zināja, ka dažādas kaites var ārstēt ar dabā pieejamām zālītēm un ekstraktiem, tādēļ mūsdienās daudzu dabīgo kosmētikas līdzekļu sastāvā tiek izmantotas tieši šīs, jau gadsimtiem ilgi zināmās un pārbaudītās dabiskās vielas ar ārstniecisku iedarbību.

Dabīgajā kosmētikā ir vismaz 95% dabiskas izcelsmes vielu, pārējie 5% ir stabilizatori, saistvielas un konservējoši elementi, kas nav kaitīgi veselībai un ļauj pagarināt dabīgās kosmētikas derīguma termiņu, jo bieži vien tikai ar dabīgajām vielām to nav iespējams panākt pietiekami ilgu.

Kāpēc izvēlēties dabīgo kosmētiku?


Nereti ķīmiskās vielas, kas atrodamas plaša patēriņa kosmētikas līdzekļu sastāvā, rada ādas kairinājumu, niezi, alerģiskas reakcijas un dažkārt vēl nopietnākas saslimšanas. Tāpēc dabīgo kosmētiku, kurā kaitīgās vielas nav sastopamas, ieteicams lietot visiem, jo īpaši jutīgas un alerģiskas ādas īpašniekiem, kā arī bērniem un grūtniecēm.

Tas, kādus ķermeņa kopšanas līdzekļus ikdienā lietojam, ietekmē arī mūsu imūnsistēmu. Savukārt tas, kādu pozitīvo efektu sniedz dabīgā kosmētiska, ir atkarīgs no katra produkta sastāva. Piemēram, aukstā spieduma kokosriekstu eļļa ir sen zināma kā ļoti laba ādas un matu mitrinātāja un barotāja, tai piemīt arī antibakteriālas īpašības. Kokosriekstu eļļa ir pazīstama kā laurīneļļa, jo tā satur lielu daudzumu laurīnskābes. Sintezējoties organismā, laurīnskābe pārveidojas monolaurīnā, kas ir atrodams arī mātes pienā. Šī viela stiprina imūnsistēmu un novērš saslimšanu. Līdzīga iedarbība būs arī kosmētiskajam līdzeklim, ja tā pamatsastāvā būs kokosriekstu eļļa.

Savukārt dabīgās eļļas, ekstrakti un ēteriskās eļļas ir lieliskas aromterapijas līdzekļu sastāvdaļas. Dažādi aromterapeitiskie līdzekļi atkarībā no to sastāva var nomierināt, atslābināt un pat palīdzēt iemigt vai gluži otrādi – uzmundrināt un uzlabot garastāvokli, veicināt romantisku noskaņojumu vai palīdzēt izvairīties no rudens un ziemas baciļiem. Piemēram, eikalipta, piparmētru un citrona ēteriskās eļļas stiprina imūnsistēmu, veicina organisma attīrīšanos, mazina drudzi un galvassāpes. Savukārt sandalkoka ēteriskā eļļa nomierina un harmonizē prātu, novēršot spriedzi un apjukumu.

Kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties dabīgo kosmētiku?

Eiropas Savienībā dabīgo kosmētiku apzīmē ar vārdiem "bio" vai "eko". "Cocovogue" pārstāve stāsta, ka diemžēl mūsdienās vārds "dabīgs" ir nonivelējies, jo tā lietošanai nav tādu juridisku ierobežojumu kā vārdiem "bio" vai "eko". Ar vārdu salikumu "dabīgā kosmētika" nereti apzīmējot arī tādu, kuras sastāvā ir ļoti maza daļa dabīgas izcelsmes vielu, viss pārējais ir ķīmiski radīts.

Risinājums? Iegādājoties dabīgas kosmētiskas produktus, uzmanība jāpievērš to derīguma termiņam (tas nepārsniedz divus gadus), bet galvenokārt produktu sastāvam. Dabīgajā kosmētikā nav sastopamas sintētiskas krāsvielas, smaržvielas, parabēni, svins, minerāleļļa un citas veselības problēmas izraisošas vielas.

Vairāk par dabīgo kosmētiku var uzzināt tirdzniecības centra "Domina Shopping" veikalā "Cocovogue". Tāpat "draudzīgos" ādas kopšanas līdzekļus var meklēt "Stenders", "Madara" un citos veikalos.

Mīliet sevi, iespējami vairāk lietojiet dabīgus produktus, veiciet fiziskas aktivitātes, un slimības no Jums turēsies pa gabalu!

Jaunākie raksti