Aldonis, Agija

9 aktualitātes floristikas pasaulē

Floristikas pasaule ir gana plaša – ar savām modes tendencēm, knifiem kompozīciju veidošanā un ziedu uzglabāšanā. Šīs floristikas nianses būs derīgi zināt ikvienam, kas mēdz dāvināt vai izrotāt savu mājokli ar grieztiem ziediem vai augiem podiņos.

1. Pašlaik modē ir monohromas ziedu buķetesar tikai vienas krāsas ziediem. Šādus atsevišķus pušķus var veidot, piemēram, no dzeltenām tulpēm, purpurkrāsas īrisiem vai sarkanām frēzijām. Izskatīsies efektīgi! Bet interesantāku saspēli veidos dažādas tekstūras un lieluma vienas krāsas ziedi: piemēram, baltas krizantēmas kopā ar baltām krūmrozēm, īrisiem un neļķēm.

2. Ziedi, kuru kāti satur pienveidīgu sulu, vāzē stāvēs ilgāk, ja to kātus mazliet apdedzinās un tad nekavējoties ievietos aukstā ūdenī. Tas attiecas uz amariļļiem, dālijām, peonijām, hortenzijām un citiem ziediem.

3. Floristikas modē ienācis arī minimālisms! Pašlaik ļoti aktuāli ir ziedu pušķi, kas sastāv no pavisam nedaudz ziedu veidiem. Priekšroka tiek dota ziediem ar tīrām līnijām un cēlu iespaidu – kallām, lilijām, rozēm. Tādās kompozīcijās ir maz dekorējošo zaļumaugu, vēršot akcentu uz pašiem ziediem. Šo ziedu pušķu pirmā asociācija ir svaigums!

4. Ja vēlaties, lai ziedi ilgāk uzglabājas, tad nevajadzētu vienā vāzē ievietot ziedus – antagonistus: piemēram, rozes ar neļķēm un tulpes kopā ar narcisēm, jo šie ziedi viens ar otru ilgi nesadzīvos un ātrāk novītīs. Margrietiņas, lilijas, narcises, neļķes, puķuzirnīši un prīmulas izdala citiem augiem indīgas sulas, kas paātrina to novīšanu. Tāpēc to vislabākā pozīcija ir vienatne vāzē.

5. Ģerānijas satur dabīgus konservantus, tādēļ ieviešot šos ziedus kompozīcijā ar citiem, buķete ilgāk saglabās savu svaigumu.

6. Veiksmīgas kompozīcijas pamatā pastāv nerakstīts likums nejaukt pieticīgus savvaļas ziedus ar eksotiskajiem ziediem. Trauslo margrietiņu un rudzupuķu burvību iznīcinās eksotisko tropu orhideju un antūriju vai palmu lapu klātbūtne kompozīcijā. No savvaļas ziediem izvēlēties "solistu", un apkārt tiem veidojiet citu savvaļas augu vairogu.

7. Lielu konkurenci grieztajiem ziediem sastāda augi podiņos, jo šādu ziedu mūžs acis priecē krietni ilgāk un tas ir ilgtermiņa ieguldījums. Puķu podam vēlams būt caurspīdīgam (labāk stikla), lai būtu redzamas saknes. Ja ziedus podiņā paredzēts dāvināt, palūdziet floristam caurspīdīgo poda pamatni izdekorēt. Labi piemēroti ir arī māla podi.

8. Vēl viens kompozīciju pamatlikums vēsta, ka lielos, košos ziedus (rozes, lilijas, gerberas) vēlams izkārtot centrā, kamēr sīkākus un gaišāka toņa ziediņus (krūmrozes, krizantēmas) kārto kompozīcijas ārējā aplī.

9. Pašlaik aizmirstiet par spīdīgiem follijpapīriem, košiem, gofrētiem papīriem un cita veida grezniem kruzuļiem. Šajā sezonā ziedus aktuāli pasniegt neuzkrītoši ievīstītus: dabiskā sizāļu vijumā, rupjā audeklā vai burzītā papīrā, bet vislabāk tos pasniegt bez iepakojuma – dabīgi skaistus!

Jaunākie raksti