Gunta, Ginta, Gunda

6 stilista ieteikumi, kā ģērbties, dodoties uz darbu

Dziļš dekoltē, augstpapēžu kurpes un skaisti, lieli gredzeni! Kā saglabāt robežu starp etiķeti un pārspīlētu sievišķību darba vidē? Stāsta modes un izklaides centra „Rīga Plaza” bezmaksas semināra „Stila 3dienas” stiliste Evija Briede.

“Vizuālais tēls ir mūsu pašu un profesijas vizītkarte, tāpēc ir svarīgi radīt patīkamu un pareizu priekšstatu,” ieteikumos dalās bezmaksas semināra “Stila 3dienas” stiliste Evija Briede.

„Stila 3dienas” ir izglītojošs bezmaksas semināru cikls par savas garderobes veidošanu, stila knifiņiem un modes aktualitātēm. „Stila 3dienas” notiek katra mēneša pirmajā trešdienā no pulksten 17.00 līdz 19.00 modes un izklaides centrā „Rīga Plaza”, 1. stāvā pie Informācijas centra. Tuvākais seminārs gaidāms 3. septembrī, un tā temats – „Imidža veidošana skolas un biznesa videi”. Apskatīsim, kādus tērpus  un aksesuārus izvēlēties, kad dodamies uz skolu vai darba vietu. Lai pieteiktos semināram, apmeklē www.gudrosievuskola.lv.

“Lietišķais stils, kas ir ļoti tuvu klasiskajam, kļuvis par gandrīz katras sievietes garderobes sastāvdaļu. Kā saglabāt robežu starp etiķeti un brīvdomīgu sievišķību? Kā radīt personīgu un neatkārtojamu stilu, vienlaikus nepārspīlējot?” teic stiliste Evija Briede.

1. Ievēro mērenību – neizvēlies savā tēlā vairāk kā divus dažādus stilus

Lietišķā stila kults plaukst un zeļ, jo tas ir brīvāks, plašāks, sportiskāks un tajā ir vairāk „detaļu” nekā klasiskajā. Galvenais – saglabāt mērenību: stilam jāiet rokrokā ar stingrību un solīdumu. Piemēram, nevajadzētu kostīmu atsvaidzināt vienlaikus gan ar kādu romantisku, gan elegantu, gan sportisku elementu. Jāizvēlas viena stila „piedeva” atbilstīgi savai personībai vai darba specifikai. Ir ļoti viegli radīt pārsātinātu, neskaidru tēlu. Labāk mazāk nekā par daudz.

2. Nepārspīlē ar krāsu kombinēšanu


Lietišķa vide prasa krāsu minimumu, gammu vai tonalitāšu saskaņotību. Ikdienas gaitās tēlam nekaitē pārdomāti trīs līdz piecu krāsu salikumi, taču viengabalainību un stingrību panāksi, izmantojot tikai divas krāsas. Ja esi drosmīga, tie varētu būt krāsu pretstati, piemēram, uzģērbt zilu sarafānu kopā ar oranžu blūzi. Tādējādi būs vieglāk izpaust personību. Var arī vienas krāsas ietvaros veidot toņu pārejas, pieskaņojot nelielus akcentus. Bet ņem vērā – jo vairāk toņu apģērbā, jo mazāk vietas paliek priekšstatam par lietišķu personību un tavam viedoklim.

3.  Izvēlies tikai vienu ķermeņa daļu, kuru akcentēt

„Dievs ir detaļās”... Ar aksesuāriem iespējams radīt personību un neiedomājamu tēlu salikumu, taču galvenais, ko nevajadzētu darīt: nelikt vairākus akcentus – jāizvēlas izcelt kādu vienu ķermeņa daļu! Protams to, kurai vēlies piesaistīt uzmanību. Piemēram, var uzvilkt zaļas kurpes pie pelēka kostīma, bet – vai tiešām gribi, lai kolēģi un klienti, sarunājoties ar tevi, skatītos uz kājām, nevis acīs? Varbūt prātīgāk būs uzsiet lakatiņu vai ielikt smalkus auskarus? Protams, ja akcents jāliek uz rokām, kad kaut ko prezentē, tad visu krāšņumu var atļauties šajā zonā, izpaužoties ar pulksteni vai gredzenu.

4. Rotu pārbagātībai – NĒ!


Bezmaksas „Stila 3dienas” semināra stiliste Evija stāsta: „Klasiskais rotaslietu skaits ir trīs. Piemēram, ja izvēlies auskarus, kaklarotu un jostu, pulksteni vairs nevajadzētu likt – tas jau būs par daudz. Veidojot savu tēlu, droši var izmantot jostas, brilles, cimdus, lakatus, piespraudes, pulksteņus, bet ar nosacījumu, ka tie tiek gaumīgi komplektēti ar auskariem, ķēdītēm, gredzeniem. Nevajadzētu nēsāt vienlaikus zelta un sudraba izstrādājumus. Bižutērija neskaitās labais tonis, bet, ja esi radošas profesijas pārstāve, droši vari to izmantot – vienīgi jāievēro: tā nedrīkst izskatīties „lēta” un novērst uzmanību no stila koncepta, bet tikai nedaudz papildināt to.”

5. Savā tēlā ievēro lietišķumu – neizvēlies pārmērīgi atklātu dekoltē

Nereti tiek diskutēts par to, kā sievietes izmanto savus ieročus kontaktā ar stipro dzimumu, taču nevajadzētu šos aspektus pastiprināt. Lietišķais stils, lai cik brīvs būtu, tomēr prasa savu kārtību un ieturētību, nelielu noslēpumu. Ja ir mazliet atklāts dekoltē, noteikti nevajag izvēlēties mini. Ja mugurā ir caurspīdīga blūze, zem tās jābūt miesas krāsas veļai, nevis melnai vai baltai, jo tieši tāda izceļ visas ķermeņa aprises. Ja akcentē skaistās kājas jaunajās kurpēs, tad nevajadzētu uzmanību pievērst viduklim vai krāsot lūpas. Tāpat kā akcentam vai aksesuāram jābūt vienā vietā, seksapīlam arī jāatstāj viens „rotaļu laukums”. Nebūs arī pareizi pilnībā slēpties aiz kostīma un pazaudēt sievišķību. Vienmēr jāprot rast līdzsvaru.

6. Dekoratīvo kosmētiku lieto ar apdomu! Ja tev svarīgi noturēt acu kontaktu ar klientu, tad vairāk akcentē acis


Mūsdienās sievietes tēls tiek uzskatīts par pabeigtu, ja viņa lietojusi kosmētiku. Tas liecina par pārliecinātību, sevis mīlestību, harismu. Protams, tas, cik daudz un kā to lietot, atkarīgs no gaumes, profesijas, ieņemamā amata u.c. Bet pamatnoteikumi ir tie paši – svarīgs līdzsvars un nepārspīlētība. Ja jānotur acu kontakts, vislabāk akcentēt acis vai vaigukaulus; ja svarīgi, lai tiktu uztverts katrs tevis teiktais vārds, var akcentēt lūpas. Vai arī lako nagus izteiksmīgākus, ja jāstrādā ar rokām. Var tēlu nobeigt, „uzliekot mazu punktiņu uz i” – nedaudz izsmidzinot savu mīļāko smaržūdeni, kas liecinātu par personību.

Jaunākie raksti