Gunta, Ginta, Gunda

Igauņu vokālā grupa „Estonian Voices” festivālā „Via Baltica”

18. augustā pulksten 19 festivālu “Via Baltica” Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” Lielajā zālē atklās viesi no Igaunijas – vokālais a capella sekstets “Estonian Voices” ar koncertu “Ziemeļu balsis – Estonian Voices”.

“Estonian Voices” (Kadri Voorand – alts, Mikk Dede – tenors, Mirjam Dede – soprāns, Maria Väli – soprāns, Rasmus Erismaa – baritons, Aare Külama – bass) ir unikāla vokālā grupa, kuras skanējums ir plaši atzīts. Par „Estonian Voices” izcilību liecina fakts, ka viens no a capella žanra pasaules līderiem Peders Karlsons (Peder Karlsson) ir atzinis “Estonian Voices” vokālo skanējumu par unikālu ne tikai visas Eiropas, bet pasaules mērogā. Mūzikas kritiķi un citi mūzikas cienītāji nereti atzīst, ka pat tie, kuri necieš a capella jeb dziedājumus bez muzikāla pavadījuma, mīl “Estonian Voices”. Viena no grupas dalībniecēm un dibinātājām Kadrija Vūrande klausītāju mīlestību saista ar to, ka „Estonian Voices” attiecas pret mūziku kā jebkurš instrumentālists vai cits mūziķis, respektīvi, viņi nevis vienkārši izpilda populāras dziesmas a cappella skanējumā, bet rada mūziku ar sešu balsu palīdzību.

“Estonian Voices” programmu veido gan oriģinālkompozīcijas un tautasdziesmu aranžējumi, gan arī labi pazīstami pasaules mēroga mūzikas hiti. Taču “Estonian Voices” skanējums manāmi izceļas, ja salīdzina ar citām a cappella grupām, jo grupa vienmēr cenšas mūzikā ielikt personiskās jūtas un panākt īpašu enerģētiku savienojumā ar augstu kvalitāti.

Grupa ar panākumiem ir koncertējusi visā Eiropā. 2013. gadā mūziķi pat tika uzaicināti kā viesmākslinieki vokālā kvarteta „New York Voices” koncertā, iekarojot ārkārtīgi plašas auditorijas simpātijas. Interesanti, ka uzstāšanās „Lielajā dzintarā” grupas piecu gadu pastāvēšanas laikā būs pirmā Latvijā. Grupas pārstāvji atzīst, ka igauņu mūziķi diemžēl reti tiek spēlēt kaimiņvalstī Latvijā un latvieši arī nav bieži viesmākslinieki Igaunijā. Taču „Estonian Voices” dalībnieki ļoti gaida savu uzstāšanos festivālā, jo īpaši tāpēc, ka reiz koncertējuši kopā ar latviešu vokālo grupu “Latvian Voices” un, kā apgalvo Kadrija Vūrande, toreiz bijusi sajūta, ka grupas dalībnieki viens otru pazīt jau sen, lai gan satikušies tikai uzstāšanās dienā. Tas esot bijis ļoti aizkustinoši.

Grupas koncerts “Ziemeļu balsis – Estonian Voices” notiks koncertzālē “Lielais dzintars”, kuras izcilā akustika jau guvusi pasaules labāko mūziķu atzinību. Jautājot par uzstāšanos Liepājas koncertzālē, grupa atzīst, ka ir patīkami satraukti, turklāt viņu skaņu režisors noteikti izbaudīšot izaicinājumu. Mūziķi koncertā sola iepriecināt skatītājus ne tikai ar labi pazīstamām dziesmām un oriģinālkompozīcijām, bet arī ar tautas mūzikas aranžējumiem un izcilo igauņu komponistu Arvo Pērta un Veljo Tormisa skaņdarbu interpretācijām.

Nākamajos septiņos festivāla “Via Baltica” koncertos, kuri notiks gan Liepājā, gan Kuldīgā, klausītāji dzirdēs vairākus citus izcilus Baltijas valstu kamermūzikas un džeza māksliniekus. Vēl festivāla programmā šogad – lietuviešu mūsdienu mākslas izstāde “Pateiktais klusums” viesnīcas “Promenade Hotel” 2. stāvā, dokumentālā izstāde "Baltijas brīvības ceļš" Liepājas Muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos”, kā arī Pētera Krilova dokumentālās filmas "Uz spēles Latvija" bezmaksas seanss 23. augustā. Festivāls, kā jau katru gadu, noslēgsies ar „Senās uguns nakts” akciju Liepājas pludmalē, šoreiz kopā ar latviešu vokālo grupu “Framest”.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un interneta vietnē “bilesuparadize.lv”. Skolēniem, studentiem un pensionāriem tiek piedāvātas atlaides, savukārt bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir par brīvu.

Festivāla “Via Baltica” rīkotājs ir nodibinājums “Via Cultura”. Festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Liepājas kultūras pārvaldes un Kuldīgas novada domes finansiālu atbalstu.  Plašāka informācija par festivālu un tā programmu pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv/viabaltica, kā arī sociālajos portālos twitter.com/via_baltica, draugiem.lv/viabaltica un facebook.com.

Jaunākie raksti