Alīna, Sandris, Rūsiņš

Starptautiskais Laikmetīgās un video mākslas festivāls „Ūdensgabali”

Starptautiskais Laikmetīgās un video mākslas festivāls "Ūdensgabali" šogad norisināsies no 8. līdz 10. septembrim uz AB Dambja, kā arī peldošajā mākslas centrā "Noass" un "Betanovuss".

Festivāla otrais gadu desmits tiks iesākts ar video programmām no "Japānas Mediju mākslas festivāla", "Oberhauzenas starptautiskajām īsfilmu dienām", kā arī īpaši tiks izcelta "CologneOFF – video māksla globālā kontekstā".

Ceļojošā festivāla izstāde trīs dienu garumā

"CologneOFF" ir festivāls, kas attīstījies no "Cologne Online Festival", kas vairāku gadu garumā darbojās kā interneta vidē bāzēts tīkls, kas apvienoja mākslas kuratorus un video māksliniekus no visas pasaules. Lai nezaudētu festivāla kā networka būtību – "CologneOFF" ir kļuvis par ceļojošu laikmetīgās mākslas pasākumu un visa 2011. gada garumā vērš tā apmeklētāju uzmanību uz video kā globālu, strauju popularitāti guvušu mākslas mediju, kas, izmantojot sakaru  tīklu sniegtās iespējas, sniedzas tālu aiz valstu un reģionu robežām. "Ūdensgabalu" laikā īpaša uzmanība tiks pievērsta kustīgā attēla neierobežotajām izteiksmes iespējām, īpaši izceļot gan māksliniecisko, gan kuratoru devumu video mākslas popularizēšanā visā pasaulē.

Diskusijas, meistarklases

Šogad festivāls tiks papildināts arī ar neformālu diskusiju par video mākslu un tās aktualitātēm, ko vadīs programmu kuratori – Wilfried Agricola de Cologna un Oberhauzenas starptautisko īsfilmu dienu pārstāvji.

Tāpat 11. Starptautiskā laikmetīgās un video mākslas festivāla "Ūdensgabala" skates un izstādi krāsaināku padarīs 3 dienas ilga meistarklase – "Naiva animācija Naivās mākslas muzejā", ko vadīs studija "Multenkulten", kas iepriekš veidojusi radošās darbnīcas dažādos festivālos Rīgā, Liepājā, Cēsīs, Ventspilī.

"Ūdensgabalos" darbnīcas dalībniekiem būs iespēja veidot video no otrreiz izmantojamiem materiāliem, meistarklases laikā radītos darbus izrādot festivāla noslēgumā. Programmu vadīs animatore Kristīna Ratniece un arhitekts Ivars Šmits.

Papildinot "Multenkulten" skati, muzikālu priekšnesumu festivāla noslēguma vakarā – Baltās nakts ietvaros sniegs "Bērnu rīts", radot kustīgo skaņainavu vakaru "Skaļā daba".

Festivāla organizatori atgādina, ka šogad nenotiks ikgadējais Baltijas labākā video darba konkurss. Turpmāk, konkurss norisināsies katru otro gadu un tiks atvērts dalībniekiem no visa Baltijas jūras reģiona.

Vairāk par festivālu: www.noass.lv/udensgabali

Jaunākie raksti