Līksma, Bārbala

Festivāla „Via Baltica” noslēgumā – Senā uguns nakts Liepājas pludmalē

Ar rudens noskaņu saulrietu, maģisku uguni, Latviešu un skandināvu tautu mūziku džeza grupas „Mirage Octet” izpildījmā šo sestdien, 30.agustā, noslēgsies festivāls „Via Baltica”. Noslēguma koncerts „Senā uguns nakts” pēdējās augusta sestdienas vakarā klausītājus aicina pulcēties Liepājas pludmalē pie Pieminekļa bojā gājušiem zvejniekiem un jūrniekiem plkst. 21:00.

Jau gadu tūkstošus atpakaļ ap Baltijas jūru dzīvojošās tautas bieži kūra ugunskurus, lai sazinātos vai dotu ziņu saviem kaimiņiem un jūras braucējiem. Mūsdienās ar Seno uguns nakti parāda Baltijas jūras valstu vienotību, atgādina par vēsturi un kultūras mantojumu, kā arī atklāj rūpes par dabu un jūru. Senā uguns nakts savu nosaukumu ieguva 1992.gadā, kad Somijas Turku apriņķī tika atdzīvināt šī senā tradīcija. Kopš tā laika augusta pēdējā sestdienā vienlaicīgi dažādās vietās ap Baltijas jūru tiek iekurti ugunskuri. Vairāk par ugunskuriem ap Baltijas jūru var uzzināt interneta vietnē www.muinastuled.ee.

Koncertā Liepājā būs dzirdama Latviešu un skandināvu tautu mūzika Gunāra Rozenberga arnažējumos. Šī programma ir viens no interesantākajiem un savdabīgākajiem Rozenberga aranžētāja darbiem. Atsevišķi aranžējumi tuvinās pilna bigbenda skanējumam, citi, savukārt, atklāj smalkas kamermuzicēšanas noskaņas.

„Mirage Octet” izveidots kā “Mirage Jazz Orchestra” solistu ansamblis. Mūziķi spēlē dažādu stilu mūziku – sākot no džeza klasikas līdz pat pazīstamām popmūzikas kompozīcijām. G.Rozenbergs, tāpat arī citi okteta dalībnieki speciāli šim sastāvam rakstot aranžējumus, radījis unikālu, vienreizēju ansambļa skanējumu. Kā vienu no mūziķa nozīmīgākajiem veikumiem var minēt 2007.g. janvārī dienasgaismu ieraudzījušo albūmu “Nordic Spring” – ziemeļvalstu tautasdziesmas džezā (G.Rozenberga aranžējumi). Tieši šo programmu arī varēsim baudīt koncertā Liepājā. Oktetam ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar vadošajiem Latvijas džeza vokālistiem – O.Pīrāgs, L.Rācenājs, I.Bērziņa, D.Pīrāgs u.c. Oktets koncertē arī ar redzamākajiem latviešu vieglās un estrādes mūzikas solistiem, piem. –Ž.Siksnu, A.Daņiļenko, R.Trenci, A.Zaķi, I.Busuli, A.Vītoliņu(Amber),V.Lapčenoku. utt. Tā repertuārā ir praktiski viss latviešu estrādes „zelta” fonds – mūzika, kas piemerota dažādiem pasākumiem – sākot ar zaļumballēm, saviesīgiem vakariem, līdz atsevišķām koncertprogrammām.

Festivāls „Via Baltica” šogad norisinās Liepājā un Kuldīgā no 14. līdz 30. augustam. Tas pulcē vairāk kā 20 lieliskus mūziķus sešos dažādos koncertos, kā arī mūzikas nodarbībās bērnu auditorijai. Liepājā notika četri, bet Kuldīgā trīs no festivāla pasākumiem.

Jaunākie raksti