Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

13. Starptautiskais Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls turpinās ar Lietuvas ērģelnieka improvizācijām un pasākumiem Kuldīgā

Ceturtdien, 18.septembrī plkst 19.00 Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē dzirdēsim interneta bloga „Secrets of Organ Playing“ (Ērģeļspēles noslēpumi) izveidotāju un drosmīgu Lietuvas ērģelnieku Vidas Pinkevičus, bet jau piektdien, 19.septembrī, uz veseliem trim pasākumiem aicināti ērģeļmūzikas piekritēji Kuldīgā. Gan Liepājā, gan Kuldīgā koncertus klausītājiem būs iespējams ne tikai kā lielāķoties ierasts klausīties, bet arī skatīties. Ērģēlnieka darbs pie ērģeļu spēles galda tiks filmēts un translēts uz ekrāniem skatītājiem.

18. septembra koncerts „Klasika un imporvizācijas”, kā jau ierasts notiks Sv. Trīsvienības katedrālē Liepājā plkst. 19.00. Koncertā dzirdēsim Lietuvas klasiķu - V. Jaunaļa un K. M. Čurļoņa darbus, kā arī paša V. Pinkevičus improvizācijas. V. Pinkevičus ir ne tikai ērģelnieks un komponists, bet arī pasniedzējs, profesors, zinātnieks un blogeris. Mūziķis ir aktīvs ērģeļu un ērģeļu improvizācijas popularizētājs, ko dara visdažādākajos veidos, to starpā arī paša izveidotajā blogā „Ērģeļspēles noslēpumi” (www.organduo.lt), kurā angļu valodā tiek sniegti padomi un konsultācijas kā spēlēt šo grandiozo instrumentu. V. Pinkevičus absolvējis Lietuvas Mūzikas un Teātra Akadēmiju Viļņā, ieguvis vairākus bakalaura, maģistra un doktora grādus ASV - Austrumu Mičiganas Universitātē ASV un Nebraskas-Linkolnas Universitātē ASV. Ieguvis vairākas prestižas stipendijas un balvas, regulāri koncertē daudzviet Eiropā un ASV, piedalījies vairākās lielās ērģeļspēles meistarklasēs Zviedrijā, Austrijā, Nīderlandē, ASV un citās valstīs un, kā solists, uzstājies kopā ar vadošajiem Lietuvas orķestriem. V. Pinkevičus bieži uzstājas duetā ar sievu, Dr. A. Motūzaiti-Pinkevičieni. 2008. gadā, V. Pinkevičus kopā ar flautistu G. Gelgotas izlaidis ierakstu, kas tapis Viļņas Universitātes Sv.Jāņa baznīcā, kur atrodas lielākās ērģeles Lietuvā.

Pašlaik V. Pinkevičus ir Nacionālās ērģelnieku asociācijas prezidents un līdzdibinātājs, un māca Nacionālajā M. K. Čiurlionis Mākslas skolā, ir ērģelnieks Viļņas Universitātē un vada Universitātes ērģelnieku studiju "Unda Maris". V. Pinkevičus ir iniciators izglītības projektam „the Organ for the Future of Lithuania“ (Ērģeles Lietuvas nākotnei) ar mērķi atklāt ērģeles vispārējai auditorijai Lietuvā.

Pēc jauniem atklājumiem un improvizācijām Liepājā, ērģeļmūzikas festivāls turpināsies ar skanīgu dienu Kuldīgā. Piektdien, 19. septembrī plkst. 13.00 Sv. Katrīnas baznīcā Kuldīgā diena iesāksies ar Kristīnes Adamaites (ērģeles), Reiņa Lapas (flauta), Kaspara Zemīša (ģitāra) un Karīnas Bērziņas (muzikoloģe, pasaku stāstniece) sniegumu koncertā „Ērģeļmeža pasakas”, plkst. 17:00 Kuldīgas Mākslas namā interesenti varēs piedalīties muzikoloģes Ligitas Ašmes lekcijā „Kurzemes ērģeles” un dienas noslēgumā plkst. 18:00 Sv. Katrīnas baznīcā Kristīnes Adamaites (ērģeles), Jolantas Strikaites (soprāns) un Arta Sīmaņa (saksofons) trio koncertā „Mēnesgaismas dārzs”. Ieeja visos 19. septembra pasākumos bez maksas.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem, pensionāriem ir atlaides. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja koncertos bez maksas. Festivālu atbalsta Liepājas pilsētas Dome, Kuldīgas pilsētas Dome, Liepājas Kultūras pārvalde, reklāmas un mediju aģentūra AdGuru, kafeinīca „Darbnīca” un dažādi informatīvie atbalstītāji. Plašāka informācija pieejama www.viacultura.lv

Biļetes uz visiem festivāla koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem, pensionāriem ir atlaides. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja koncertos bez maksas. Festivālu finansē Liepājas pilsētas Dome, Kuldīgas pilsētas Dome, Liepājas Kultūras pārvalde, Valsts kultūrkapitāla fonds.

Jaunākie raksti