Gunta, Ginta, Gunda

Liepājā noslēdzas 13. Starptautiskais Ērģeļmūzikas festivāls

Nedēļas nogalē 20. septebrī noslēdzas 13. Starptautiskais Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls ar mūzikas vēsturnieces Ligitas Ašmes un ērģeļu vēsturnieka Mikus Dzenīša stāstījumu par Kurzmes un Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģelēm, kā arī ar koncertu „O Lux Beata”.

Sestdien, 20.septembrī, plkst. 17.00 Liepājas kafejnīcā „Darbnīca” (Lielā ielā 8) lekcijā „Kurzemes ērģeles” mūzikas instrumentu vēstures speciāliste Ligita Ašme kopā ar ērģeļu vēsturnieku Miku Dzenīti stāsta par vairāku Liepājas, Rucavas, Kuldīgas un Jelgavas esošo un bojā gājušo ērģeļu likteņiem. Liepājniekiem īpaši interesanti būs dzirdēt par ērģeļmeistara Jēkaba Jauģieša un viņa dēla Tobija Jauģieša darbību glābjot Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles instrumentu no bojāejas Otrā pasaules kara laikā. Savukārt, Mikus Dzenītis (Liepājas Sv. Trīsvienības katerāles ērģeļu eksperts, bibliogrāfs un  ērģelnieks) prezentēs paveikto pie Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeļu būvvēstures izpētes un arhīvu materiālu apzināšanas.

Savukārt 19:00, uzreiz pēc jaunatklājumiem kafejnīcā “Darbnīca” būs baudāms askētisms, miers un dramatiski muzikāli uzliesmojumi Sv. Trīsvienības katedrālē, kur izcilais kontrtenors Sergejs Jēgers, ērģelniece Ilze Reine un čellists Ainars Paukšēns sniegs Koncertu “O Lux Beata”. Sergeja Jēgera talanta cienītājiem šī būs iespēja izdzirdēt solistu ar jaunu – iespējams neierastāku – repertuāru. Ainārs Paukšēns – meistarīgs un suģestējošs sava instrumenta meistars - koncertprogrammā ienesīs krāsainību, ne vien ar dažādo repertuāru, bet arī ar divu instrumentu – modernā čella un viola da gamba izmantojumu. Solistu priekšnesumi noritēs ne vien ērģeļu balkonā, bet arī izmantojot telpas iespējas altāra daļas priekšā, tā veidojot tuvāku kontaktu ar klausītājiem. Programmā būs dzirdami tādi autori kā A.Selickis, M. Einfelde, K.F. Ābels, A.Grandi, R. Dubra, A. Perts, H. Persels un Greoriskās himnas. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem pieejamas atlaides. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja koncertā bez maksas.

Koncerta ērģelniece Ilze Reine kopš 1996. gada ir Rīgas Sv. Jāņa baznīcas ērģelniece un kora diriģente, un kopš 2000. gada ērģeļspēles pedagogs LELB Lutera akadēmijas mūzikas nodaļā. Studējusi ērģeļspēli Baznīcas mūzikas augstskolā Herfordā (Herford, Vācija) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur ieguvusi maģistra grādu 1999. gadā. Zināšanas papildinājusi J. Laukvika, H. Fogela, E. Koimana,L. Lomana, B. van Ostena meistarklasēs. Līdztekus ērģeļu solo programmām sadarbojas ar solistiem un Latvijas profesionālajiem kolektīviem: Latvijas Radio kori, kori „Latvija“, profesionālo pūtēju orķestri “Rīga’’. Piedalās baroka mūzikas atskaņojumos orķestra „Sinfonietta Rīga“ basso continuo grupā.

Sergeju Jēgeru publika mīl, pazīst un bieži aicina būt par dvēseļu veldzētāju dievnamos un koncertzālēs gan Latvijā, gan aiz tās robežām. Pie vērā ņemamiem dziedātāja panākumiem atzīmējama sestā vieta prestižajā raidsabiedrības BBC konkursā „Cardiff Singer of the World“ 2005. Sergeja Jēgera balss skanējusi koncertos Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Krievijā, Vācijā, ASV, Kanādā, Baltkrievijā, Uzbekistānā, Kazahstānā, Spānijā, Somijā, Jaunkaledonijā, Ungārijā, Itālijā, Portugālē, Holandē, Ēģiptē u.c. Radoša un abpusēji iedvesmojoša ir Sergeja Jēgera sadarbība ar izcilo soprānu Inesi Galanti, kas apstiprināta albumā „Stabat Mater“ (2008). Cieša muzikāla sadarbība vairākos projektos dziedātāju vienojusi ar pasaulē vislabāk zināmo latviešu ērģelnieci Ivetu Apkalnu. Pēdējo gadu muzikālās izpausmes dziedātāju cieši saista ar Māra Kupča vadīto orķestri „Collegium Musicum Rīga“. kura skanējumu nesen, augustā, bija iespēja baudīt arī liepājniekiem festivāla “Via Baltica” ietvaros. Kopš 2009. gada gūtās zināšanas un pieredzi Sergejs Jēgers nodod nākamajai paaudzei, atgriežoties savā augstskolā – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā – jau pasniedzēja statusā Senās mūzikas katedrā. Kā turpinājums vairāku gadu darba gaitām dienas aprūpes centrā „Saule” un bērnu namā „Vita”, tāpat arī allaž atsaucīgai iesaistei labdarības pasākumos, sekoja jauns izaicinājums – 2007. gadā dziedātājs dibināja Sergeja Jēgera Labdarības fondu.

Čellists pavēlnieks Ainārs Paukšēns absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Kopš 2007. gada ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķis. Regulāri piedalās baroka skaņdarbu iestudējumos Latvijā, bieži spēlē Krievijā, Baltijā un Skandināvijā. Ainārs ir radošās baroka apvienības “Taureņi debesīm”, renesanses mūzikas ansambļa „Ludus“ un čellistu ansambļa „Čellu Dream Team“ dalībnieks. Kopš 2009. gada spēlē stīgu kvartetā kopā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķiem Darbojas populārās mūzikas jomā. Ainārs ir iniciators, līderis un mūzikas autors radošajai apvienībai “Kopējā izteiksme’’, kas rada un atskaņo rāmjos neieliekamu noskaņu mūziku. Ainārs ir komponējis mūziku vairākām dokumentālajām un animācijas filmām, radio un TV reklāmām, kā arī sadarbojies ar daudziem Latvijas populārās mūzikas māksliniekiem. Viens no pēdējiem radošajiem Aināra darbiem saistīts ar Nacionālā Teātra izrādi “Venēcijas tirgotājs”, kur ir iespējams dzirdēt Aināra viola da gamba spēli. 2014. gadā kopā ar Radio kori un orķestri „Sinfonietta Rīga“ spēlēja viola da gamba Johana Sebastiāna Baha “Marka pasija” atskaņojumos.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem, pensionāriem ir atlaides. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja koncertos bez maksas. Festivālu atbalsta Liepājas pilsētas Dome, Kuldīgas novada Dome, Liepājas Kultūras pārvalde, reklāmas un mediju aģentūra AdGuru, kafejnīca „Darbnīca”. Plašāka informācija pieejama www.viacultura.lv

Jaunākie raksti