Aldonis, Agija

Februārī notiks pirmais JVLMA mūsdienu mūzikas festivāls deciBels

No 3. līdz 6. februārim norisināsies mūsdienu mūzikas festivāls deciBels, kura idejas autors ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) docents, komponists Rolands Kronlaks.

Katru vakaru, kopumā sešu pasākumu laikā, festivāls iepazīstinās plašāku auditoriju ar dažādu žanru mūsdienu mūziku. Viens no festivāla mērķiem ir organizatoriskajā procesā iesaistīt studentus, tāpēc deciBels top sadarbojoties ar vairāku katedru studentiem, kā arī ar JVLMA Studējošo pašpārvaldi. Festivāla ietvaros Latvijā atkārtoti viesosies šveiciešu duets UMS n' JIP, kas klausītājus priecēs divos koncertos Ģertrūdes ielas teātrī un JVLMA LMT kamerzālē.

Festivāla atklāšanas koncerts Black Angels notiks 3. februārī plkst. 18 JVLMA Lielajā zālē, un tā galvenais akcents būs kompozīcija Black Angels – īpaši spilgts skaņdarbs stīgu kvartetam, kuru radījis viens no izcilākajiem amerikāņu divdesmitā gadsimta otrās puses komponistiem Džordžs Krams. Sarežģīto un izvērsto opusu ir iestudējis JVLMA studentu kvartets lektores Sanitas Zariņas vadībā. Līdzās ASV meistaru - Džordža Krama un Stīva Reiha - darbiem būs iespēja dzirdēt arī JVLMA studentu Lindas Leimanes un Armanda Aleksandravičus veikumu.

Festivāla ietvaros 5. un 6. februārī JVLMA telpās norisināsies komponista, mediju mākslinieka, VJ un tehnoloģiju eksperta Pītera Kirna (ASV) lekcijas par programmu veidošanu un izmantošanu mūzikas radīšanas nolūkiem. Mūziķis  runās arī par arhitektūras un mūzikas mijiedarbi, to kā var saprast arhitektūru tādu muzikālo kvalitāšu kā ritms un tembrs aspektos; kā šie abi mediji var vadīt viens otru veiksmīgu rezultātu sasniegšanai. 7. februārī neformālā gaisotnē Kaņepes Kultūras centrā notiks Kirna meistarklase, kurā komponists rādīs kā strukturēt radošās idejas un ar vienkāršas kodēšanas palīdzību veidot mūziku arī tiem, kuriem nav iepriekšēja programmēšanas pieredzes.

deciBels aicina uz mūsdienu mūziku raudzīties iespējami plašā kontekstā, neizslēdzot jebkāda veida muzikāli radošas izpausmes. 

Jaunākie raksti