Gunta, Ginta, Gunda

Festivālā „Rīgas Ritmi” uzstāsies jaunā soulmūzikas dīva Estere Rada

Festivālā “Rīgas Ritmi” uzstāsies viena no aktuālākajām šā brīža soulmūzikas dīvām pasaulē – Estere Rada (Ester Rada). Koncerts notiks 2. jūlijā Rīgas Kongresu namā, kad pirms Esteres muzicēs arī nu jazz projekts “Bugge ‘N’ Friends”. Rīgā Estere pasniegs arī meistarklasi.

Estere Rada jau bijusi tūrē ASV un Kanādā, uzstājusies arī vairākās Eiropas valstīs, leģendāro Glastonberijas festivālu Anglijā ieskaitot. Viņas neparastais  un kolorītais videoklips “Life Happens” raisījis gana lielu interesi interneta vietnē “YouTube” (https://www.youtube.com/watch?v=c_QFQCvdtyw), kur pārsniedzis jau pusmiljona skatījumu atzīmi, kā arī tiek demonstrēts vairākos Eiropas mūzikas TV kanālos. Dziesma ņemta no 2013. gadā klajā nākušās tāda paša nosaukuma miniplates, taču iekļauta arī pērn klajā nākušajā pilnmetrāžas debijas albumā.

Rīgā Estere izpildīs dziesmas no tā, kā arī ārpus koncerta 2. jūlija pirmajā dienas pusē sniegs dziedāšanas meistarklasi visiem interesentiem Latvijas Radio 1. studijā.

Esteri Radu mūzikas kritiķi dažādās pasaules malās jau salīdzinājuši ar tādām leģendām kā Nina Simone un Aretha Franklin. Viņa arīdzan salīdzināta ar mūsdienu soul dīvām Erykah Badu un Lauryn Hill. Un salīdzinājumi ir vietā, jo viss liecina par jaunas dīvas iemirdzēšanos.

Esteres unikālo muzicēšanas stilu veido soulmūzikā ietverts sakausējums no etiopiešu un izraēļu kultūrām. Viņa ir Izraēlā dzimusi etiopiešu izcelsmes dziedātāja, kura uzaugusi nabadzīgā ebreju ģimenē, kas devis vēlmi un spēku ar acīmredzami iedzimtā talanta palīdzību mainīt savu dzīvi.

Vislabāk pašas radītā muzikālā sakausējuma rašanos Estere izskaidrojusi pati: “Kad es biju bērns, tad klausījos reliģisko mūziku sinagogā un brīvdienās, bet citkārt mājās skanēja etiopiešu mūzika… Vēlāk es atklāju MTV un tad ieguvu mūziku no MTV.”

Recenzijās Radas muzicēšanas stils tiek definēts kā ethio-jazz, urban-funk, neo-soul un R&B, taču neviens no apzīmējumiem precīzi neizsaka to brīžiem pat tumši maģisko un hipnotizējošo auru, ko Estere spēj radīt uzstājoties. Arī viņas pērn klajā nākušais debijas albums “Ester Rada” ir piesātināts ar tumšu groove, lieliskām pašas mākslinieces sacerētām melodijām un savā varā paņemošu vokālu.

Turklāt dziesmas iedziedātas gan angliski, gan amharu valodā, kas ir semītu saimes valoda, kurā runā centrālās un ziemeļu Etiopijas tauta amhari. Tas ierakstam piedod vēl jo maģiskāku nokrāsu. Albumu producējuši spēcīgi profesionāļi turpat no Tuvo Austrumu reģiona: Tamir Muskat, kurš ir populārās izraēļu grupas “Balkan Beat Box” dalībnieks, kā arī Yossi Mizrahi, Kuti un Sabbo.

Koncertā Rīgā Rada uzstāsies kopā ar Michael Guy (bass), Ben Hoze (ģitāra), Lior Romano (taustiņi), Dan Mayo (bungas), Gal Dahan (saksofons) Inon Peretz (trompete) un Maayan Milo (trombons).

"Viņas īpatnējā neo-soul nokrāsa, ko atbalsta ultratalantīgs Vidējo Austrumu izcelsmes ansamblis, paceļ super aizgrābjošo etnodžezu jaunos mākslinieciskajos augstumos," raksta starptautiskais regeja žurnāls “United Reggae”.

"Izraēļu dziedātājai ar etiopiešu saknēm piemīt klasiska soul balss. Tomēr viņas dziesmu tekstos apspēlētas jutīgas mūsdienu tēmas. Atsvaidzinošs sajaukums, kas liek tev ieklausīties un kaifot," raksta prestižā amerikāņu interneta vietne “The Huffington Post”.

Biļetes uz 2. jūlija dubultkoncertu Kongresu namā, kur uzstāsies arī elektro džeza supersastāvs “Bugge ‘N’ Friends” (norvēģu pianists Buge Veseltofts (Bugge Wesseltoft), franču trompetists Ēriks Trufā (Erik Truffaz) u.c.), jau nopērkamas “Biļešu servisa” kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Festivāls “Rīgas Ritmi” šogad notiks no 1. līdz 5. jūlijam un atzīmēs 15 gadu jubileju. Tajā paredzēti gan koncerti, gan meistarklases un "Rigas Ritmi Showcase" programma. Trīs lielākie festivāla dubultkoncerti notiks Rīgas Kongresu namā, kur uzstāsies “Bugge ‘N’ Friends” un Estere Rada (Ester Rada), “Fresu & Bonaventura” un Rauls Midons (Raul Midon), kā arī Ramons Valle (Ramon Valle) un Alans Hariss (Allan Harris) projektā kopā ar Latvijas Radio bigbendu.

Festivāls “Rīgas Ritmi” dibināts 2001. gadā un tajā jau viesojušies vairāk kā 520 mākslinieki, sasniedzot 165 000 klausītāju lielu auditoriju.

Vairāk informācijas - rigasritmi.lv.

Jaunākie raksti