Aldonis, Agija

Liepājas teātris sezonu atklās ar jauniestudējumu „Indulis un Ārija\"

Liepājas teātris savu 108.sezonu atklās 12.septembrī ar Raiņa traģēdijas "Indulis un Ārija" jauniestudējumu.

Raiņa darbu Liepājas teātrī iestudē krievu režisors un horeogrāfs Sergejs Zemļanskis. Tā būs kustību izrāde bez vārdiem, kurā aktieri izstāstīs stāstu, izmantojot vien ķermeņa valodu. Oriģinālmūziku darbam radījis komponists Pāvels Akimkins, bet dekorāciju un kostīmus - Maksims Obrezkovs.

Lai izrāde izdotos, notiek ne tikai darbs ar literāro materiālu, bet arī intensīvi spēka treniņi un jogas nodarbības, kurās aktieri tiek sagatavoti gaidāmajam iestudējumam. Šajos mēģinājumos ar aktieriem strādā arī repetitore un režisora asistente Poļina Pšindina.

Raiņa lugai "Indulis un Ārija" ir nozīmīga vieta latviešu dramaturģijā. Tās darbība norisinās Lejaskurzemē - Embūtē. Lugai par pamatu ņemta sena leģenda par kuršu virsaiša Induļa un vācu bruņinieku vadoņa meitas - skaistās Ārijas - mīlestību. Luga gan nav tikai par šo neiespējamo mīlestību, bet tajā skartas arī tādas būtiskas tēmas kā piederība un uzticība savai zemei un tautai, cilvēka brīvība un atbildība u.tml. Iestudējumā galvenās lomas izdejos aktieri Mārtiņš Kalita un Laura Jeruma.

"Iespējams, 21.gadsimta cilvēkam Raiņa teksts var likties vecmodīgs, didaktisks un kaut kādā ziņā pat naivs, taču man tas ir tikai izejas punkts nozīmīgām tēmām un skaistam mīlas stāstam, kuru varu izstāstīt bez vārdiem. Ķermenis un acis bieži vien runā skaidrāk un reti kad melo," par darbu saka Zemļanskis.

Iestudējumā piedalīsies arī aktieri Rolands Beķeris, Anete Berķe, Egons Dombrovskis, Everita Pjata, Ilze Jura, Agnese Jēkabsone, Signe Ruicēna, Gatis Maliks, Edgars Ozoliņš, Leons Leščinskis, Anita Kvāla, Kaspars Gods, Kaspars Kārkliņš, Jānis Dreiblats un Inese Kučinska.

Tā kā 2015.gads pasludināts par Raiņa jubilejas gadu (aprit 150 gadi kopš autora dzimšanas), šis būs viens no centrālajiem Liepājas teātra jaunās sezonas iestudējumiem.

Jaunākie raksti