Laura, Jadviga

LNMM skatāma izrāde par mākslinieku Kārli Padegu „Padegs un Padegs”

1. februārī plkst. 19.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) pirmizrādi piedzīvos Vara Piņķa iestudējums „Padegs un Padegs”, aicinot uz pastarpinātu, taču intīmu dialogu ar noslēpumaino ģēniju – mākslinieku Kārli Padegu.

Latvijas mākslinieku vidū ir daudz izcilu personību, par kurām vērts veidot stāstus un uzvedumus. Tāpēc nodibinājums „Mūzikas un mākslas atbalsta fonds” (zīmols „Kultūrmarka”) turpina izrāžu un stāstu ciklu par spilgtām personībām kultūrā un mākslā, īstenojot izrādi par 20. gadsimta sākuma gleznotāju un grafiķi, slaveno Rīgas dendiju Kārli Padegu (1911–1940).

„Kārlis Padegs no piemirsta, galvenokārt mākslinieku aprindās zināma leģendāra tēla un sabiedrības autsaidera jau krietnu laiku kļuvis par Latvijas kultūras zīmolu un ilustrēto žurnālu rotu. Viņa darbi Latvijas nedaudzajiem turīgajiem kolekcionāriem ir grūti pieejami un dārgi krājumi.... Viņa mākslas lielākās vērtības šobrīd varētu būt rafinēta rokas veiklība un izteiksmes dažādība, dzēlīga ironija un vēl nesaudzīgākā pašironija, bet, iespējams, vēl būtiskāka ir dzīves mūžīgās traģikas izjūta ne tikai kapitālisma krīzes apstākļos vien,” tā par Kārli Padegu grāmatā „Kārlis Padegs” („Neputns”, 2014) raksta mākslas zinātnieks Jānis Kalnačs.

Izrādes režisors Varis Piņķis atklāj: „Kā režisoru un radošu personu mani saista un interesē radoša personība Kārlis Padegs – viņa raksturs, uzskati, dzīves izpratne, laikmeta redzējums, idealizētā dekadence, drosmīgais erotisms dzīvē, un kā tas viss krustojas un veido viņa mākslu. Ir sajuta, ka viņš sevi ir izdomājis. Mēģinājis savu privāto dzīvi, savu publisko personu veidot kā mākslas objektu. Manuprāt, viņa dzīve ir mēģinājums radīt artefaktu, kuru viņš tā arī nesasniedz...” Un turpina: „Šī būs izrāde par nežēlību. Izrāde par estētisku, dekadentisku pašiznīcināšanos, izrāde par dīvaino un ģeniālo šausmu zīmētāju Kārli Padegu. Izrāde-lekcija, ironisks un atklāts dialogs pašam ar sevi.” Jāpiebilst, ka izrādes īpaša pievienotā vērtība ir scenogrāfiskais risinājums, kas ietver vairākus desmitus Padega darbu reprodukciju.

Izrādes notiks Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls 2015. gada 1., 6. un 7. februārī plkst. 19.00, bet 2. februārī plkst. 21.00.

Biļešu cena: EUR 21,00 (1.-2. rinda), EUR 17,00 (3.-5. rinda). Biļetes pieejamas iepriekšpārdošanā www.bilesuparadize.lv.

Jaunākie raksti