Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Arsenālā notiks laikmetīgās dejas izrāde „Vilcene”

Ceturtdien, 26. martā, plkst. 19.00 programmas „Ars Rezumē” ietvaros Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) pirmizrādi piedzīvos laikmetīgās dejas izrāde „Vilcene”, kas tapusi pēc bestsellera „Sievietes, kuras skrien ar vilkiem” motīviem.

Turpinot tradīciju veicināt dažādu radošo jomu starpdisciplināru sadarbību, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) aicina uz kultūras un izklaides programmas „Ars Rezumē” vakaru 26. martā, kad Arsenālā būs skatāma multimediāla izrāde „Vilcene” – introspektīvs, poētisks un vizuāls stāsts, kas veidots kā laikmetīgās dejas, buto, mūzikas un videomākslas organiska saspēle.

Pārsteidzoša un spēcīga mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu dažādība, to neierasti savienojumi un oriģinālas formas šobrīd ir vērojamas Purvīša balvas 2015 izstādē, kura kļuvusi par izrādes fonu. Ekspozīcija piedāvā skatītājam astoņu autoru vizualizētas pārdomas par tādām mūžīgām tēmām kā pasaules kārtība, ticība, cilvēces izcelsme, liktenis, nāve un mīlestība, parādot drosmīgus eksperimentus ar matēriju. Līdzīgi kā mūsdienu māksla, arī laikmetīgā deja vēstījuma tālāknodošanai izmanto dažādu mākslas veidu un mediju sintēzi, rodot iespēju cilvēkam aktuālus jautājumus atklāt jaunā gaismā un perspektīvā.

Izrādes „Vilcene” iecere balstīta Klarisas Pinkolas Estesas daiļdarbā „Sievietes, kuras skrien ar vilkiem”, kas caur dažādu tautu folkloru analizē sievietes pirmatnējos arhetipus un to izpausmes. Dejas performance vieno motīvus, kas sakņoti gan mītiskos nostāstos, gan ikdienišķās situācijās, gan vēsturiskajos faktos (epizodes „Pasaka par Zilbārdi”, „Sieviete skelets”, „Sarkanās kurpītes”). Atsaucoties uz pagānisko un kristīgo kultūru tradīcijām, performances personāži pārdzīvo attīstības ciklu – caur reālo pagātni un vizionāro laiktelpu, apzinoties sevi tagadnē.

„Vilcenes” vēstījums ir dziļi personisks, jo izrādes varones iedvesmoja konkrētu cilvēku dzīvesstāsti. Mūsu vecmāmiņu mūža gājums, viņu atmiņas par Otrā pasaules kara notikumiem, zināšanas par savas dzimtas saknēm un sievietes esamību, pārdomas par latviešu sievietes-zemnieces likteni un neprātīgo ikdienas steigu, kur nav vietas jūtām un vēlmēm. Ko nozīmē izdzīvot, „saceļot spalvas uz skausta”? Kas ir Dievišķais dēmons? Māte? Meita? Piena govs? Perētājvista? Dejas mākslinieki aicina doties ceļojumā pie vilkiem, šamaņa, uz klosteri un meklēt atbildes sevī.

Izrādes horeogrāfiju veidojušas horeogrāfes Simona Orinska (laikmetīgā deja, buto, dejas terapija) un Agnese Bordjukova (laikmetīgā deja).

Ņemot vērā buto dejas specifiku un performances tematiku, lūdzam vecākus izvērtēt izrādes apmeklējuma piemērotību bērniem, kas jaunāki par 16 gadiem.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Izrāde „Vilcene” atkārtoti būs skatāma Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 28., 29. martā un 3. aprīlī. plkst. 19.00. Biļetes pieejamas „Biļešu Paradīzes” kasēs (cena: EUR 7,00).

Jaunākie raksti