Laura, Jadviga

Satiec filmas „Puika ar suni” četrkājaino varoni izstādē “Latvijas uzvarētājs 2017”

Latvijas simtgadei veltītajā filmā ”Puika ar suni” uzticīgo mājas sargu Džeri atveido borderkollijs Ļutiks. Kā filmā, tā arī ikdienā viņš ir glābējs! Suņuka izveicību un prasmi palīdzēt cilvēkiem klātienē varēs vērot arī starptautiskajā suņu un kaķu izstādē “Latvijas uzvarētājs 2017”, kas jau šonedēļ – 10. un 11. jūnijā – notiks Ķīpsalā.

Šobrīd Rīgā tiek uzņemta filma “Puika ar suni”, kurā atspoguļota ebreju glābšana Otrā pasaules kara laikā. Filmā galveno lomu spēlē Lipku ģimenes puika Zigis un viņa uzticamais draugs suns Džeris, īstajā vārdā Ļutiks, kas pie kamerām pieradis jau no mazotnes. Piecu mēnešu vecumā žiperīgais kucēns jau filmējās Lailas Pakalniņas filmā “Picas”, kur viņš veica pat pieaugušam un trenētam sunim sarežģītus trikus. Piemēram, ieleca braucošā mašīnā. Lai arī viņa saimniecei un trenerei Vladai Akimovai tas sākotnēji šķita izaicinājums, borderkollijam viss izdevās lieliski: “Bija skaidrs, ka šis būs kino suns – gana pacietīgs, gana drošs un atjautīgs. Turklāt, atšķirībā no citiem, lai veiktu nepieciešamo uzdevumu, Ļutiku netraucē apkārt notiekošais. Aktieri var klaigāt, trokšņot vai skriet, bet borderkollijs izdarīs uzdoto.”

Filmēšanās kopā ar suni  –  tas bija lielāks izaicinājums puikam, nevis Džerim, jo Ziga atveidotājam – aktierim Matīsam Knipļukam – nekad nav bijis mājdzīvnieks. Lai kameras priekšā būtu vienots tandēms, abi pirms tam vairākkārt tikās. “Ar Ļutiku nekad nav garlaicīgi. Viņš ir mīļš, klausa pavēlēm un vienmēr ir gatavs rotaļām,” nu jau savu draugu raksturo jaunais aktieris.

Ļutika saimniece atminas, ka uzņemšanas laikā sarežģītākā aina bija ar vācu karavīriem, kad tie ieradās Lipku sētā un Ļutikam bija nikni jārej. “Sunim tas ir grūts uzdevums – riet pēc pavēles, kad realitātē nav nekāda iemesla to darīt,” stāsta trenere, kurai labu kadru dēļ nereti nākas būt par kaskadieri.

Džera lomas atveidotājs arī reālajā dzīvē ir glābējs – viņš ir meklējis mežā nomaldījušos, glābis ievainotos, bet šobrīd strādā kā terapeits. Taču brīvajā laikā – kā īstam borderkollijam – sunim patīk ganīt. Taču aitu vietā Ļutiks gana citus mājas mīluļus – jūras cūciņu un papagaili.

Vēlies satikt Džeri? Tad jau sestdien – 10. jūnijā – dodies uz Ķīpsalu, kur plkst. 13.30 Ļutiks izstādē “Latvijas uzvarētājs 2017” demonstrēs gan dažādus trikus, gan glābšanas paraugdemonstrējumus.

Jaunākie raksti