Rūdolfs, Rūdis, Viviāna

Akcija KATRAM SAVA RĪGA. ČAU, Pārdaugava!

Sestdien, 12. aprīlī plkst. 12.00 visi interesenti tiek aicināti akcijas KATRAM SAVA RĪGA ceļojumā ČAU, Pārdaugava!, kas būs veltīts stāstiem par Pārdaugavas slavenākajām vietām, kas iedvesmojušas arī dzejnieku Aleksandru Čaku.

Mēdz teikt, ka Rīgu redz Pārdaugava. Bet kas redz Pārdaugavu? Tai nav sava simboliskā centra vai izteiksmīga, gadu simteņos veidota silueta. Taču daudzi latviešu rakstnieki un dzejnieki par sev īpašu saukuši tieši šo Rīgas daļu, tostarp arī Aleksandrs Čaks, Jānis Akuraters un Andrejs Upīts. Ceļojuma nosaukums ČAU, Pārdaugava! – no itāļiem aizgūtais sasveicināšanās vārds, veidots no rakstnieku uzvārdu pirmajiem burtiem.

Ceļojuma sākums Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā ar stāstu par Aleksandra Čaka bērnības atmiņām, kas vēlākajos gados iedvesmoja dzejnieku veltīt dzejoļus savai bērnības laiku sētai. Skolas gados Čaks atgriezās Pārdaugavā, tur uzplauka pirmā mīlestība un tapa skaisti dzejoļi. A.Čaks savā daiļradē daudz rakstīja, jūsmoja un kavējās atmiņās par Ķīpsalu, Iļģuciemu, Jelgavas šoseju, Dīķa ielu un skaisto Dzegužkalnu.

Iļģuciems un Āgenskalns ir vietas, kur 20. gadsimta sākumā, tikko ieradies Rīgā, dzīvoja un strādāja arī jaunais dzejnieks Jānis Akuraters. Savukārt, 19. gadsimta beigu Pārdaugavu – Āgenskalna un Torņakalna apkārtni, fabrikas, ielas un mājas, kurās Andreja Upīša romānos „Zaļā zeme” un „Plaisa mākoņos” mīt lepnā, no laukiem Rīgā ienākusī Ošu Anna, Andrejs Upīts jaunībā ir labi iepazinis arī pats.

Akcijā KATRAM SAVA RĪGA piedalās deviņi muzeji. Katra mēneša otrajā sestdienā akcijas ietvaros notiek tematisks ceļojums, kurā ikvienam interesentam ir iespēja tuvāk iepazīt Rīgu, tās seno romantiku, notikumus un cilvēkus.

Projektu atbalsta VKKF un Rīgas dome.

Biļetes cena: EUR 6.00. Biļešu iepriekšpārdošana Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības ielā 38 – 4). Pieteikšanās pa tālruni 26703293 vai uz e-pastu [email protected]

Jaunākie raksti