Alīna, Sandris, Rūsiņš

Muzeji uzsāk akciju „Katram sava Rīga”

Sestdien, 12. aprīlī, plkst. 12.00 visi interesenti tiek aicināti uz akcijas „Katram sava Rīga” ceļojumu „ČAU, Pārdaugava!”, kas norisināsies Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī (Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14). Pasākums būs veltīts stāstiem par Pārdaugavas slavenākajām vietām, kas iedvesmojušas arī dzejnieku Aleksandru Čaku.

Vairāki latviešu rakstnieki un dzejnieki par savu īpašo vietu saukuši tieši Pārdaugavu, tostarp arī Aleksandrs Čaks, Jānis Akuraters un Andrejs Upīts. Ceļojuma nosaukums „ČAU, Pārdaugava!” ir no itāļiem aizgūtais sasveicināšanās vārds, kas vienlaikus veidots tādu pat salikumu arī no iepriekš minēto rakstnieku uzvārdu pirmajiem burtiem.

Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā varēs dzirdēt stāstu par Aleksandra Čaka bērnības atmiņām, kas vēlākajos gados iedvesmoja dzejnieku veltīt dzejoļus savai bērnības laiku sētai. Skolas gados Čaks arī atgriezās Pārdaugavā, tur uzplauka pirmā mīlestība un tapa skaisti dzejoļi. A.Čaks savā daiļradē daudz rakstīja, jūsmoja un kavējās atmiņās par Ķīpsalu, Iļģuciemu, Jelgavas šoseju, Dīķa ielu un skaisto Dzegužkalnu.

Iļģuciems un Āgenskalns ir vietas, kur 20. gadsimta sākumā, tikko ieradies Rīgā, dzīvoja un strādāja arī jaunais dzejnieks Jānis Akuraters. Savukārt 19. gadsimta beigu Pārdaugavu – Āgenskalna un Torņakalna apkārtni, fabrikas, ielas un mājas –  labi iepazina Andrejs Upīts un aprakstīja romānos „Zaļā zeme” un „Plaisa mākoņos”, stāstot par lepno, no laukiem Rīgā ienākušo Ošu Annu.

Akcijā „Katram sava Rīga” piedalās deviņi muzeji. Katra mēneša otrajā sestdienā akcijas ietvaros notiks tematisks ceļojums, kurā ikvienam interesentam būs iespēja tuvāk iepazīt Rīgu, tās seno romantiku, notikumus un cilvēkus.


Biļetes cena ir EUR 6.00. Biļešu iepriekšpārdošana ir Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības ielā 38 – 4). Pieteikšanās pa tālruni 26703293 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Projektu „Katram sava Rīga” atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.

Jaunākie raksti