Vēsma, Fanija

Martas balle 2014

26. septembrī Rīgā notiks pirmā Martas balle, kas sola kļūt par svarīgu kultūras, labdarības un tūrisma notikumu Latvijas galvaspilsētā. Balli rīko viesnīca Grand Palace Hotel, pasākumu organizēšanas aģentūra Tonova Agency, kā arī labdarības kampaņa “Taureņa efekts”. Operas dīva Inese Galante ir kļuvusi par balles patronesi, bet LIVE RIGA pievērš uzmanību šā pasākuma ievērojamajam potenciālam popularizēt Rīgu ārvalstīs.

Martas balles idejas autore Svetlana Ļova (Loew) atzīst, ka doma par balli viņai ienākusi prātā, ieraugot informāciju, ka Pētera I sieva un imperatores Elizabetes māte ir no Latvijas. “Izpētot pieejamos avotus, es uzzināju, ka šogad Martai ir dubulta jubileja: 330. dzimšanas un 290. kronēšanas gadadiena. Mani pārsteidza šīs meitenes no Latvijas dzīvesstāsts. Divu gadu vecumā viņa kļuva bārene, bet 12 gadu vecumā tika nosūtīta par kalponi pie mācītāja Ernsta Glika — pirmā Bībeles tulkotāja latviski. Un šī bārene kļuva ne vien par imperatora sievu, bet arī līdzgaitnieci un vēlāk imperatori un lielu mecenāti. Mēs uzskatām, ka viņa ir nepelnīti aizmirsta, un vēlamies, lai Latvijā un visā pasaulē uzzina, ka Marta — Katrīna I — ir uzaugusi Latvijā. Mēs gribētu sākt jaunu gadskārtēju pasākumu kultūras, tūrisma un labdarības tradīciju,” norāda Svetlana Ļova.

Martas balles rīkotāji gatavo daudzveidīgu kultūras programmu. “Mēs vērsāmies pirmām kārtām pie tiem profesionāļiem, kas piedalās labdarības pasākumos un organizē savus. Ir jāņem vērā, ka mēs apvienojam vairākas nozīmīgas vērtības: labdarības aspektu, tūrismu saistībā ar Rīgas un Latvijas popularizēšanu, kā arī kultūras elementu. Daudzi balles dalībnieki ir īsti savas jomas meistari! Viesi tiks izklaidēti vienlaikus divās zālēs, bet vestibilā visu vakaru norisināsies klusa izsole. Daži baidās apmeklēt balles, jo neprot dejot. Steidzu mierināt visus viesus — šī būs moderna balle, kur neviens jūs nelūgs dejot viduslaiku dejas,” saka Martas balles kultūras programmas kuratore, Tonova Agency īpašniece Jeļena Tonova, piebilstot, ka pasākuma ģērbšanās kodekss paredz to apmeklēt vakartērpā ar masku vai karnevāla kostīmā.

Par Martas balles patronesi ir kļuvusi Inese Galante. „Esmu priecīga iesaistīties šajā pasākumā, kas dara labu ne vien ar savāktajiem ziedojumiem bērnu izglītībai, bet arī popularizējot Rīgu un mūsu vēsturi. Visur pasaulē labdarības balles ir populārs labdarības veids, un jauki, ka arī pie mums veidojas šādas tradīcijas,” saka Inese Galante.

Pasākums ir domāts ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, bet arī tūristiem. “Katrs stāsts par slavenām vēsturiskām personībām padara Rīgu pievilcīgāku tūristiem,” uzskata Vita Jermoloviča, projektu atbalstošā Rīgas Tūrisma attīstības biroja LIVE RIGA valdes locekle.

Svarīga balles sastāvdaļa būs labdarība. “Puse no Martas balles ieejas biļešu cenas, kā arī visi pasākuma gaitā savāktie ziedojumi tiks izmantoti, lai bērni no maznodrošinātām ģimenēm veselu gadu bez maksas apmeklētu Jauno bruņinieku skolu. Lai īstenotu šo mērķi, vienam bērnam ir vajadzīgi 180 eiro gadā. Mums ir svarīgi, lai nodarbībās rūpētos ne vien par bērnu fizisko, bet arī morālo izaugsmi, tāpēc mēs izvēlējāmies tieši šo skolu, kurai turklāt ir liela pieredze darbā ar maznodrošinātu ģimeņu bērniem,” uzsver Olga Kazaka, labdarības kampaņas “Taureņa efekts” (juridiskā persona — “Labu darot”) rīkotāja un PR aģentūras A. W. Olsen & Partners/Scholz & Friends Riga partnere.

Jauno bruņinieku skolas pārstāvis Sergejs Dumbadze norāda: “Bērnībā ir svarīgi apgūt Eiropas kultūras zināšanu un tradīciju pamatus, iemīlēt sportu un veselīgu dzīvesveidu. Jauno bruņinieku skola ir domāta bērniem no septiņu gadu vecuma, un tās apmeklēšana palīdzēs audzēkņiem izkopt labas uzvedības un viduslaiku dejas prasmes, iegūt zināšanas par vēsturi, kultūru un mākslu, piedalīties pašaizsardzības un paukošanas nodarbībās.”

Biļetes uz Martas balli var iegādāties Biļešu Serviss tirdzniecības tīklā, kā arī Grand Palace Hotel. Ikviens, kas vēlas, jebkurā laikā var atbalstīt projektu, pārskaitot naudu īpaši šai akcijai atvērtā kontā: sabiedriskā labuma organizācija “Labu darot”, reģistrācijas numurs 40008197815, adrese: Bultu iela 3–43, Rīga, konts ziedojumiem LV32HABA0551038303383.

Jaunākie raksti