Mintauts, Alfs, Bernandeta

Dailes teātris aicina uz ekskursiju-lekciju izstādē „”Atkušņa” romantiķis. Leo Kokle. Portreti”

Pirmdien, 22.decembrī, plkst.16.30 Dailes teātra Mākslas telpā „Brīvības 75” interesenti aicināti uz ekskursiju-lekciju, kā arī video materiālu noskatīšanos izstādē „”Atkušņa” romantiķis. Leo Kokle. Portreti” kopā ar izstādes kuratori Sarmīti Sīli.

Vēl tikai līdz 30.decembrim stundu pirms katras Dailes teātra izrādes, kā arī izrāžu laikā ir apskatāma izstāde „”Atkušņa” romantiķis. Leo Kokle. Portreti”. Izstādes kuratore ir Sarmīte Sīle, producente – Indra Rubene.

Leo Kokle ir strādājis visos žanros, bet sevišķi daudz ir viņa atstāto portretu. Atzīmējot mākslinieka 90.dzimšanas dienu, Dailes teātra Mākslas telpā „Brīvības 75” izstādē „„Atkušņa” romantiķis. Leo Kokle. Portreti” izstādīti tieši portreti. Leva portretējis galvenokārt draugus, savam garam tuvus cilvēkus, cenšoties atklāt viņu iekšējo pasauli un neaizmirstot arī, kādas profesijas pārstāvji viņi ir. Šie portreti ir nenovērtējama pēckara pirmās atmodas jeb „atkušņa” laika liecība. Liecība talantam, gara spēkam un reizē vaduguns nākamajām mākslinieku paaudzēm.

Gleznotājs Leo Kokle (1924-1964). Leģenda. Cīnītājs „pret” un „par”. Pret tradīcijām, vienaldzību, varu. Par savu rokrakstu, jauno mākslā, jauno mākslinieku vietu zem saules. Leva jeb „Mazais”, kā viņu sauca laikabiedri, bija enerģijas iemiesojums, kaismīgs rakstītājs un mākslas procesu vērtētājs. Viņu mīl, un viņš mīl pasauli – cilvēkus, dabu, pat priekšmetus un to visu attēlo savam laikam neierasti temperamentīgi un jūtīgi. Viņš meklē un atrod jaunus izteiksmes līdzekļus. Liktenis Levu nav žēlojis, un varbūt tieši tāpēc viņa māksla ir prieks, tikai retumis ieskanas tikko jaušamas skumjas.

Bezmaksas ielūgumus uz ekskursiju-lekciju lūdzam rezervēt elektroniski, nosūtot savu vārdu, uzvārdu un nepieciešamo vietu skaitu uz e-pastu [email protected].

Jaunākie raksti