Mirta, Ziedīte

LNMM izstāžu zālē Arsenāls notiks lekcijas par Kēlera balvu un jauno tēlnieku scēnu Igaunijā

Ceturtdien, 26. februārī, plkst. 17.30 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (Vecrīgā, Torņa ielā 1; 2. stāvā) notiks Igaunijas Laikmetīgās mākslas muzeja vadītāja Andersa Herma un Tartu Mākslinieku mājas galerijas vadītāja Indreka Grigora lekcijas par Kēlera balvu un jauno tēlnieku scēnu Igaunijā.

Līdz 22. martam LNMM izstāžu zālē Arsenāls Radošajā darbnīcā ir skatāma 2014. gada Kēlera balvas laureāta Jasa Kaselāna izstāde „Leļļu laukums”. Gan Kēlera balva Igaunijā, gan Purvīša balva Latvijā pulcina kopā šī brīža aktīvākos māksliniekus, tāpēc izvēle prezentēt pēc kārtas ceturtās Kēlera balvas ieguvēja veikumu Rīgā paralēli Purvīša balvas 2015 finālistu skatei nav sakritība. Projekts ļauj gūt ieskatu talantīga mākslinieka daiļradē un pastarpināti aktualizē līdzības un atšķirības, kas pastāv starp divām Baltijas valstu vizuālās mākslas balvām.

Lai iepazīstinātu izstādes apmeklētājus ar Kēlera balvu un tās vēsturi, kā arī veidotu nelielu pārskatu par Igaunijas jauno tēlniecības scēnu, muzejs ir uzaicinājis ar lekciju uzstāties Igaunijas Laikmetīgās mākslas muzeja (Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum, EKKM) vadītāju Andersu Hermu (Anders Härm) un Rīgas projekta kuratoru, Tartu Mākslinieku mājas galerijas vadītāju Indreku Grigoru (Indrek Grigor).

Anderss Herms ir ne tikai nozīmīgas iestādes vadītājs, bet arī viens no Igaunijas atpazīstamākajiem kuratoriem. EKKM kā biedrība ir labs piemērs veiksmīgai jaunas organizācijas institucionalizācijai, tāpēc jaunas balvas izveide, nodēvējot to igauņu vecmeistara, 19. gadsimta gleznotāja Johana Kēlera (Johann Köler, 1826–1899) vārdā un tādā veidā imitējot prestižo britu Tērnera balvu, uzskatāma par nākamo loģisko soli attīstībā. Ja organizācijas nosaukumā ietvertais „muzeja” vārds ir vairāk simbolisks žests, tad ikgadējā Kēlera balvas izstāde jau no pirmsākumiem ir kļuvusi par Igaunijas visvairāk aprunāto mākslas balvu.

Pirmās Kēlera balvas laureāts bija tēlnieks Jevgēnijs Zolotko (Jevgeny Zolotko), un tagad, pēc trīs gadiem, uzvarētājs atkal ir skulptors, iezīmējot konkrētā mākslas veida spēcīgu uznācienu Igaunijas laikmetīgajā arēnā. Gan noteiktā atzīšana, gan skaitliski daudzās izstādes un daudzpusīgās atsauksmes ļauj apgalvot, ka Igaunija šobrīd piedzīvo jaunu tēlnieku vilni, par ko 26. februārī Arsenālā vairāk pastāstīs kurators, kritiķis un Tartu Mākslinieku mājas galerijas vadītājs Indreks Grigors.

Projekts tapis Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam sadarbojoties ar Tartu Mākslinieku savienību. Izstādi un to pavadošos pasākumus finansiāli atbalsta Igaunijas Republikas Kultūras ministrija un Igaunijas Kultūrkapitāla fonds.

Pasākums notiks angļu valodā bez tulkojuma.

Uz lekcijām aicināti visi interesenti! Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 1,42; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 0,71. Pirms pasākuma ar šo biļeti ir iespējams apskatīt Kēlera balvas 2014 laureāta Jasa Kaselāna personālizstādi „Leļļu laukums”.

Jaunākie raksti