Līksma, Bārbala

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs atklājis jaunu sezonu lekciju ciklam „Klasiskās vērtības”

2015. gadā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) aicina uz jaunajām lekcijām ciklā „Klasiskās vērtības”. Šoreiz uzmanības fokusā dažādu paaudžu mākslinieku devums latviešu profesionālās lietišķās mākslas skolas attīstībai.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja piedāvātais cikls „Klasiskās vērtības” veidots ar domu aktualizēt jautājumu par latviešu lietišķās mākslas dārgumiem, popularizēt tos un iepazīstināt auditoriju ar izcilāko mākslinieku dzīvi un daiļradi. Lekciju vienojošā saikne ir klasisko vērtību nozīmes akcentēšana un izvērtēšana mākslā un kultūras vidē Latvijā un pasaulē. Tēmas izvēlētas ar mērķi saistīt klasiskās un mūsdienu mākslas attīstības tendences, kā arī izgaismot latviešu mākslas vēsturē ievērojamu mākslinieku vārdus, kuru harizmātiskais personības valdzinājums atstājis noteiktu iespaidu uz nākamajām paaudzēm.

Šogad klausītāju uzmanībai tiek piedāvātas sešas pazīstamu zinātnieku – jomas profesionāļu lekcijas, kas plānotas divās daļās – pavasara un rudens sesijās. Aplūkojamo jautājumu loks skar 20. gadsimta sākuma posmu, kas Latvijas mākslas vēstures pētniecībā ir interesants un nozīmīgs ar jaunajām modernisma vēsmām. Speciālisti atzīst, ka tieši šajā periodā Latvijā tika likti pamati mūsdienu latviešu dizaina panākumiem.

Kā zināms, visos laikmetos kultūras procesus ietekmējušas spilgtas radošās personības. Ievadot lekciju ciklu, 26. februārī izcilā meistara, Smiltenes podnieka Jēkaba Drandas (1853–1915) sasniegumiem mākslas podniecības laukā pievērsusies vēsturniece un etnogrāfe Sanita Stinkule. 15. aprīlī mākslas vēsturnieks Guntis Švītiņš sniegs ieskatu slavenā latviešu gleznotāja, lietišķās grafikas un porcelāna metu autora Ludolfa Liberta (1895–1959) daiļradē. 15. maijā mākslas vēsturniece Ksenija Rudzīte atklās jūgendstila mākslinieciskās valodas savdabību un apvienības „Mir iskusstva” (1899–1924) stilistikas raksturīgākās iezīmes, kuru iespaidā veidojās daudzu latviešu mākslinieku profesionālais rokraksts grāmatu iesējumu, mākslas porcelāna un teātra dekorāciju jomā.

Rudens sesiju 28. oktobrī iesāks mākslas zinātņu doktore Stella Pelše, aktualizējot mākslas vēstures teorijas jautājumus lekcijā „Starp modernismu un tradicionālismu: latviešu lietišķās mākslas un dizaina idejas starpkaru periodā”. 25. novembrī mākslas zinātniece Marita Bērziņa iepazīstinās ar latviešu nacionālās vitrāžas skolas izveidotāja un pedagoga Kārļa Brencēna (1879–1951) daiļradi. Savukārt 2. decembrī mākslas zinātniece Inta Pujāte plašāk izvērtēs fotogrāfa un mecenāta Jāņa Rieksta (1881–1970) ieguldījumu Latvijas fotomākslas attīstībā.

Visas lekcijas papildina bagātīgs vizuālais materiāls.

Aicināts ikviens interesents! Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Katras lekcijas cena: pieaugušiem – EUR 2,85; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 1,42. Pasākumu ietvaros apmeklētājiem ir iespēja apskatīt muzeja pastāvīgās ekspozīcijas.

Papildu informācija pie Agritas Pores, zvanot pa tālruni (+371) 67 830917 vai rakstot uz e-pastu [email protected].

Jaunākie raksti