Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mākslas muzejā „Rīgas Birža” notiks Beļģijas Komiksu muzeja vadītāja ŽANA OKJĒ lekcija

Frankofonijas dienu 2015 programmas ietvaros, piektdien, 13. martā, plkst. 11.00 Beļģijas Karalistes vēstniecība Latvijā, Valonijas-Briseles starptautiskā administrācija (Wallonie-Bruxelles International) un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz Beļģijas Komiksu muzeja vadītāja Žana Okjē lekciju „Muzejs starp vakardienu un rītdienu”. Pasākuma norises vieta: Mākslas muzeja „Rīgas Birža” Konferenču zāle (3. stāvā; Doma laukumā 6, Vecrīgā).

2014. gadā Rietumeiropā ievērojamākais komiksu tematikai veltītais muzejs nosvinēja pirmo ceturtdaļgadsimtu. Beļģijas Komiksu muzeja pastāvēšanas gados pasaule ir stipri pārvērtusies. Ceļošana kļuvusi ļoti demokrātiska, līdz ar to mainījusies arī muzeju publika. Pirms 25 gadiem internets bija pieejams tikai dažiem, bet mūsdienās ar tā palīdzību notiek lielākā daļa saziņas. No vienas puses, tas mazina muzeja informatīvo slodzi, no otras – ļauj daudz plašāk un atraktīvāk komunicēt ar sabiedrību.

Beļģijas Komiksu muzejs atrodas brīnišķīgā Briseles jūgendstila ēkā. Vairāk nekā 4000 kvadrātmetru lielā platībā tiek piedāvātas pastāvīgās un mainīgās ekspozīcijas, konferences, lasītavas, radošās darbnīcas, bet arhīvā tiek glabāti zīmējumu oriģināli. Muzejs ir nozīmīgākais komiksu kultūras un mākslas centrs pasaulē, ik gadu to apmeklē pāri par 200 000 interesentu.

Kopš 2008. gada Beļģijas Komiksu muzeja vadītāja amatā ir Žans Okjē (Jean Auquier) – žurnālists pēc izglītības, vairāku tematisko komiksu izstāžu un daudzu monogrāfiju autors, starptautiski atzīts eksperts un pieprasīts konferenču lektors. Lekcijā Mākslas muzejā „Rīgas Birža” Žans Okjē dalīsies ar auditoriju savās pārdomās par muzeju nākotnes perspektīvām. Kāda būs muzeju loma 2039. gadā, kad Beļģijas Komiksu muzejam apritēs 50? Kas muzejus apmeklēs? Kāda ir muzeju sabiedriskā un kultūras nozīme šodien un nākotnē? Šos un vēl citus jautājumus kopā ar Beļģijas Komisku muzeja vadītāju ir aicināti risināt visi interesenti!

Lekcija tiek rīkota Frankofonijas dienu Latvijā ietvaros. Informācija par citiem programmas pasākumiem atrodama Frankofonijas dienu 2015 oficiālajā Facebook lapā: https://www.facebook.com/FrancophonieLettonie2015.

Lekcija notiks franču valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Jaunākie raksti